Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Objavljen novi registar neporeznih davanja - ima ih čak 547

Svi zajedno koštaju gospodarstvo i građane 9,3 milijardi kuna (2,8% BDP-a)
10. ožujka 2017. u 12:07 1 komentara 878 prikaza
novac
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta danas je objavilo novi ažurirani registar neporeznih davanja

U registru se zajedno sa upravnim pristojbama za razne procedure nalazi čak 547 neporeznih davanja.

Svi zajedno koštaju gospodarstvo i građane 9,3 milijardi kuna (2,8% BDP-a).

"Vlada Republike Hrvatske osnovala je Međuresorno povjerenstvo čija je zadaća, temeljem prikupljanih podataka, predložiti smanjenje neporeznih davanja ili njihovo ukidanje. 
Dio je to cjelovite reforme poslovne klime, čiji je konačni cilj rasteretiti gospodarstvo i građane od suvišnih troškova. Novi Registar neporeznih davanja 2016 donosi ažurirane podatke o naknadama koje su poduzetnici i građani obvezni plaćati. Sukladno odluci Vlade, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je preuzelo upravljanje Registrom neporeznih davanja. U Registru se nalaze podaci prikupljeni od strane nadležnih tijela državne uprave koja su odgovorna za njihovu točnost i ažurnost. Podatke o neporeznim davanjima evidentiranim u Registru analizira međuresorno povjerenstvo u čijem radu sudjeluju i predstavnici poslovnog sektora", priopćilo je Ministarstvo.

Vlada SJEDNICA vlade Vlada donijela odluku o ukidanju i smanjenju neporeznih davanja za 247 milijuna kn Martina Dalić Akcijski plan Ovim mjerama Vlada namjerava poduzetnicima uštedjeti 1,5 milijardi kuna

Temeljem prikupljenih podataka za 213 davanja, ukupno parafiskalno opterećenje poduzetnika i građana, u užem smislu, iznosi 9 milijardi kuna, što tereti 2,7% BDP-a. Po prvi put se u registru nalaze i upravne pristojbe. Posebno su popisani pojedinačni iznosi tarifa upravnih pristojbi. Opterećenje temeljem upravnih pristojbi je na razini opće države u 2016. godini bilo 253 milijuna kuna. Popisano je 95 tarifnih brojeva upravnih pristojbi koje se odnose na 334 administrativne procedure. Kada se sve zbroji, imamo 547 nameta koji stvaraju opterećenje od 9,3 milijarde kuna (2,8% BDP-a), navodi Ministarstvo. Također, u registru nalaze i naknade koje pružatelji profesionalnih usluga imaju obvezu plaćati strukovnim komorama (upisnina, članarina i stručni ispit), te upravne pristojbe.

>> Građanima novac EU na kapaljku! Prolaze samo spretni poduzetnici

>> Državnu zemlju vraćamo lokalnim vlastima, bolje znaju tko zaista radi

Milan Bandić
Večernji doznaje
Umro je Milan Bandić!
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Hrabraja:

    Nazalost u Hrvatskoj politicari ne razumiju privatno poduzetništvo. Imam 15 zaposlenih, a drzava mi od zarade uzima kroz razna davanja 65% zarade. Ja od svojih 35% moram platiti sve racune, place leasinge itd. robu dobavljačima. A drzava mi nista ne ... prikaži još! nudi za svoj dio. Gore od svodnika. Ako mozete ne otvarajte firmu nego samo na crno.