Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STROGI ZAHTJEVI

Njemačka otkrila što očekuje od Huaweija ako želi sudjelovati u izgradnji 5G mreže

Huawei
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
21.06.2019.
u 16:46

U Huaweiju nisu željeli komentirati sastanak s njemačkim dužnosnikom.

Njemačka očekuje od Huaweija da dokaže da može ispuniti sigurnosne zahtjeve za sudjelovanje u izgradnji mobilne mreže nove generacije 5G, rekao je u petak njemački ministar gospodarstva Peter Altmaier nakon sastanka sa čelnikom kineske kompanije.

Njemačka je u ožujku postrožila kriterije za dobavljače telekomunikacijske mrežne opreme, odlučivši da će za sve dobavljače vrijediti ista pravila umjesto da izdvaja Huawei.

Ta odluka uslijedila je nakon višemjesečne rasprave o tome treba li stati na stranu SAD-a i nekih saveznika i Huaweiju zabraniti poslovanje na tržištu 5G mreža zbog bojazni koje izazivaju veze te tvrtke s kineskom vladom.

„Jasno sam dao do znanja da je telekomunikacijska sigurnost jako važna i da očekujemo da svi operatori ispune naše sigurnosne zahtjeve, te da je sada dužnost Huaweija da nam pokaže da to može učiniti", rekao je Altmaier nakon sastanka s izvršnim direktorom Huaweija Renom Zhengfeijem u Šangaju.

Prema riječima glasnogovornice, ministar je naglasio i važnost zaštite podataka građana i poštivanja njemačkih zakona.

Altmaier i Zhengfei su po njoj razgovarali o pravnim i pitanjima tehničke sigurnosti vezanim uz izgradnju mreže 5G, strukture računalnog oblaka, kao i automatizaciju proizvodnih tehnologija i s njom povezanu razmjenu podataka u sklopu "industrije 4.0".

U Huaweiju nisu željeli komentirati sastanak s njemačkim dužnosnikom.

Njemački telekomunikacijski operatori protive se zahtjevu Washingtona da se zabrani Huawei, upozoravajući da bi izdvajanje i zamjena Huaweijeve opreme iz postojećih mreža mogli za više godina odgoditi uvođenje 5G mreža.

Njemačka aukcija radijskih frekvencija za novu generaciju mobilnih mreža okončana je početkom lipnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije