Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Mirovinci zadovoljni, u Ersteu prinosi najjače skočili

Dobri rezultati u 2016. zbog povoljnog stanja tržišta kapitala
30. prosinca 2016. u 13:08 1 komentara 1527 prikaza
umirovljenici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Menadžeri obveznih mirovinskih fondova kažu da su zadovoljni prinosima ostvarenim u ovoj godini, a oni se oko šest do 13,5 posto. Najbolje prinose imali fondovi kategorije A, odnosno one koje su najvećim dijelom ulagale u dionice.

Pa je tako primjerice u toj kategoriji Erste Plavi imao prinos od 13,5 posto. Nešto slabiji su rezultati za kategoriju B, koja je sigurnija jer uz dionice ulaže i u sigurnije vrijednosne papire poput obveznica. Tu su se prinosi kretali od oko šest do osam posto. I u najsigurnijoj C kategoriji prinosi su na sličnim razinama od sedam do 8,5 posto.

zdravko marić BROJ UMIROVLJENIKA SKOČIO Od travnja 2017. radničke će se mirovine povećati za 20-ak kuna umirovljenici TRENDOVI Porast broja starijih osoba u idućih će 10 godina udvostručiti zdravstvene troškove stetoskop OŠTAR PROSVJED Matica umirovljenika protiv liječničkog pregleda za vozače starije od 65: 'To je diskriminacija, lobiji žele zaraditi na nama'

Razlog dobrim rezultatima prije svega je dobra situacija na tržištu kapitala, stoga, kažu mnogi analitičari, i bez većih muka, dobre prinose nije bilo teže ostvariti. Možda je čak moglo i bolje gleda li se benchmark, a svakom ulagaču to i jest mjerilo.

Pa je tako dionički indeks Crobex TR, koji uz dionice sadrži i prihode od dividendi rastao 20 posto, a obveznički Crobis TR, koji uz obveznice sadrži i prinos od kupona, rastao devet posto.

Po toj računici, fondovi su imali šansu ostvariti i prinose od 15 posto. Kako god, budući umirovljenici mogu biti zadovoljni plusom, posebno zato što su kamate u bankama niske, a usto, ove godine smo imali i deflaciju.

Vjerojatno je problem što još uvijek nedostaje bolja edukacija budućih umirovljenika, tj. sadašnjih zaposlenika, jer mnogi automatizmom ulaze u kategoriju B. U toj kategoriji ima čak 98 posto budućih umirovljenika.

Da su se neki ohrabrili prijeći u kategoriju A, imali bi ove godine bolje prinose, upravo iz razloga rasta dioničkog tržišta. Potportfelji su uvedeni prije dvije godine, a čime je zaposlenima omogućen izbor ulaganja, ovisno o stupnju rizika. Pa onima koji su spremni na rizik, a gdje se može i očekivati veći prinos, namijenjena je kategorija A, za one umjerene kategorija B, dok je C kategorija namijenjena onima koji ne žele rizik, a u tu kategoriju i moraju zaposleni kojima nedostaje nekoliko godina do mirovine.

Fondovi iz B kategorije imali su prosječnu zaradu od 6,5 posto. Pritom je najuspješniji bio Erste Plavi s prinosom od 8,1 posto, a najslabiji AZ fond sa zaradom od 5,85 posto. Erste plavi vodeći je i u kategoriji A, koji je donio članovima prinos od 13,5 posto, a isti fond vodeći je i u C kategoriji s prinosom od 8,5 posto.

Četiri društava za upravljanje krajem studenoga upravljala su imovinom vrijednom ukupno 82,7 milijardi kuna. Gotovo 60 milijardi kuna, što je oko 70 posto, uloženo je u državne obveznice, u domaće dionice uloženo je 10,3 milijarde kuna, odnosno svega 12,4 posto. Upravo u tome fond menadžeri često ističu problem jer i sami su željni veće izloženosti dionicama.

Međutim, prilika i nema previše, a najbolje su trenutačno u turističkom sektoru. Više-manje su na čekanju odluke države o prodaji svojih udjela, a tu se prije svega spominje Podravka, kao i preostale turističke tvrtke.     

>> Plenković krenuo u dogovor s Orbanom. Izostane li dogovor, počet će bitka za preostalih 1,5% udjela

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • glupost:

    "u Ersteu" znam da neznam Hrvatski, ali taj jezik nije ni vazan, ali ovo sto vi pisete to je ziva katastrofa, bolje bi bilo da pisete "u Erste Bank" to bi bilo korektno a ne izvodite neku deklinaciju koja nepostoji....!!!