Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Ministar Vrdoljak pustio u rad tri nova spremnika

Janaf je u nove spremnike sa infrastrukturom uložio oko 274 milijuna kuna, a cijeli je posao obavio domaći konzorcij na čelu s Đurom Đakovićem.
11. ožujka 2014. u 15:02 1 komentara 507 prikaza
Omišalj
Foto: Goran Kovacic/pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak obišao je danas Terminal Janafa u Omišlju i pustio u rad tri novoizgrađena spremnika za skladištenje sirove nafte kapaciteta 240 tisuća kubika čijom je izgradnjom ukupni kapacitet spremnika na Terminalu Omišalj dosegao milijun prostornih metara.

- Riječ je o prvim novim skladišnim kapacitetima na ovom terminalu u samostalnoj Hrvatskoj i ta investicija, uz nove kapacitete u Sisku i uskoro na Žitnjaku, uz sve druge infrastrukturne projekte za transport i plina i nafte i njihovo skladištenje, kao i planovi za izgradnju LNG terminala i pretvaranje Ine u regionalnu energetsku kompaniju, daju nam pravo da kažemo da ćemo biti energetsko čvorište ovog dijela Europe – kazao je ministar Vrdoljak. Dodao je da i kriza u Ukrajini pokazuje da je jedini novi sigurni dobavni pravac koji barem dijelom može diverzificirati opskrbu energijom za srednju i jugoistočnu Europu upravo Hrvatska koja je spremna za te izazove.

Janaf je u nove spremnike sa infrastrukturom uložio oko 274 milijuna kuna, a cijeli je posao obavio domaći konzorcij na čelu s Đurom Đakovićem. Tri izgrađena spremnika su, kako je rekao Dragan Kovačević, predsjednik uprave Janafa , prva faza realizacije projekta rekonstrukcije i dogradnje rezervoarskog prostora Terminala Omišalj koji predviđa izgradnju osam novih spremnika za sirovu naftu ukupnog kapaciteta 640 tisuća kubika te spremnike za naftne derivate ukupnog kapaciteta sto tisuća prostornih metara.

Omišalj | Autor : Goran Kovacic/pixsell Foto: Goran Kovacic/pixsell

(Foto:Goran Kovacic/PIXSELL)

- Današnje puštanje u rad ovih spremnika spada u rubriku dobrih vijesti, ne samo zbog energetike nego zbog ekonomskog podizanja morala, ovo je rezultat rada domaće pameti – kazao je Kovačević dodajući da je Janaf pozicioniran kao jedna od najuspješnijih nacionalnih kompanija i da im je cilj postati najpoznatija regionalna kompanija u ovom biznisu. Inače, Terminal Omišalj je od posebnog značaja za Janaf i Hrvatsku zbog mogućnosti uvoza nafte s Bliskog istoka, kaspijske regije, crnomorskih luka, afričkih država što rafinerijama osigurava opskrbu i izbor jeftinije i kvalitetnije nafte.

>> Hrvatska neće ostati bez plina, ali cijene bi mogle porasti

>> Unatoč krizi u Ukrajini Rusi su najbliži Ini

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
  • svitilnik:

    1. Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (NN 174/04 i 92/05 i 02/07-Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske, broj:U-I-4585/2005,U-I-4799/2005, U-I-2446/2006, U-I-3502/2006 od 20. prosinca 2006.) Navedeni Zakon obvezuje državna tijela da prilikom zapošljavanja službenika i ... prikaži još!nika i namještenika daju prednost nezaposlenom ukoliko ispunjava tražene uvjete iz natječaja, odnosno oglasa i to sljedećim redoslijedom: • djetetu smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata bez obaju roditelja, • HRVI iz Domovinskog rata, • članu obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, • dragovoljcu iz Domovinskog rata, • hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata.