Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO ĆE BITI NOVI GAZDA INE

Unatoč krizi u Ukrajini Rusi su najbliži Ini

ina,benzinska
09.03.2014.
u 14:51

Nakon što se zahuktalo u Ukrajini, prodaja dionice Ine došla je pod povećalo politike i naftaša.

Oko Ine, domaće naftne kompanije, igra se igra velikih svjetskih igrača, a nakon što se zahuktalo u Ukrajini, igra se s poslovne scene prebacila i u političku arenu. Zato je jako teško predvidjeti hoće li Ina uopće i mijenjati vlasnika, a još teže koji će to vlasnici biti. Odnosi između Vlade i MOL-a toliko su nategnuti da se najsigurnije kladiti na to da će Mađari svoj udio koji premašuje 49 posto prodati, a s obzirom na to da su pregovori s Rusima uznapredovali, veća je vjerojatnost da će novi gazde Ine biti Rusi nego Amerikanci. Interes već dugo pokazuje Rosnjeft s kojim se pregovora već godinama, kažu neslužbeni izvori, ali i Gazprom prema vlastitom priznanju gleda prema Ini.

Domaći stručnjaci navijaju za Rosnjeft jer je to tvrtka koja želi regionalnu prisutnost u regiji, a dio je njegova plana kupiti i Petrol pa objediniti dvije tvrtke. U prilog Rosnjeftu ide i činjenica da usko surađuju s američkim naftašima na nizu projekata pa je izvjesno da bi politički pritisak na prodaju Rosnjeftu bio puno manji od onog koji bi se dogodio u slučaju prodaje Gazpromu koji je pod jačom kontrolom Kremlja. Inače, Gazprom je kupio Naftnu industriju Srbije i ima maloprodajnu mrežu razvijenu u BiH pa bi pod njegovom paskom Ina ostala jaka samo na domaćem tržištu. Politika će odlučiti tko će se od Rusa natjecati, a Vlada svojih 19 posto tvrtke namjerava prodati samo po iznimno dobroj cijeni.

Amerikance zanima Ina, iako ima i nagađanja da samo žele da je ne dobiju Rusi

Prema neslužbenim informacijama idući tjedan Amerikanci će s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom razgovarati o mogućnosti ulaska u Inu. Navodno su zainteresirani za preuzimanje tvrtke, ali skepsu izražavamo zbog iskustva s američkim ulaganjima u energetski sektor. Ulagači iz SAD-a često su pokazivali interes, ali iznimno rijetko zaista kupovali i investirali u naše gospodarstvo. Stručnjaci bi svoj novac prije stavili na opciju po kojoj Amerikanci žele napraviti politički pritisak i na MOL i na hrvatsku Vladu da se ne petljaju s Rusima kako bi spriječili jačanje ruskog utjecaja u regiji.

Teško da će MOL odustati od prodaje, već je previše puta to učinio

Najmanje vjerujemo u opciju odustajanja od prodaje Ine u Mađarskoj. MOL je već toliko puta najavio da prodaje Inu da bi prema malim dioničarima bilo neodgovorno odustati. Nad glavom im visi tužba za preuzimanje Ine mitom, a tržište ih svakodnevno kažnjava padom cijene dionice koja je u godinu dana izgubila 30 posto vrijednosti.

Komentara 8

RI
Ringo
15:30 09.03.2014.

Ako razmišljamo logički Rusi su najozbiljniji (i jedini mogući) kupci. Kronologija: 1. INA u Siriji ima(la) naftna polja procijenjena na 20 milijardi eura. 2. Vesna Pusić je proglasila sankcije Siriji. 3. Sirija poslije toga raskinula ugovor sa INA-om jer neer ne žele imati posla za zemljom koja im je nametnila sankcije. 4. Rusi su dobri sa Sirijom 5. Ako Rusi kupe INU vjerojatno će dobiti nazad njena bogata naftna polja. 6. Samo Rusima se isplati kupiti INA-u zbog gore navedenih razloga

SV
svitilnik
21:27 09.03.2014.

Ma o čemu vi govorite . Vlasnik INE su hrvatski građani . Sve ostale rasprave jesu suvišne . Svi oni koji misle prodavati imovinu hrvatskih građana a ne pitaju te iste građane da li to hoće , čine kazneno djelo a po tomu će i kazneno odgovarati , pa ako to učine vidimo na sudu

HZ
hrvati-za-dom-spremni
15:00 09.03.2014.

kakva bi to luda danas trgovala sa otvorenim okupatorim rusim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije