Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jan Marinac, čelnik HUMP-a

Mi vjerujemo da se od poljoprivrede može živjeti u Hrvatskoj

traktor
Foto: ilustracija
03.08.2014.
u 15:50

Cilj je udruge pomoći mladima da se udruže i tako lakše snađu u agrobiznisu

U Hrvatskoj su registrirane 192 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva (OPG), od kojih je oko 10 posto u posjedu mladih poljoprivrednika u dobi do 40 godina. Četvrtina od njih su žene. Najviše mladih poljoprivrednika ima na području Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Zagrebačke, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko-podravske županije. Podaci su to Ministarstva poljoprivrede, a njima raspolaže i Hrvatska udruga mladih poljoprivrednika (HUMP) Agro čiji su se predstavnici proteklog tjedna u Kunjevcima nedaleko od Vinkovaca sastali s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom Tihomirom Jakovinom:

– Može se proizvoditi, raditi i živjeti u Hrvatskoj. Nismo uzeli svoje diplome i pobjegli van. Mi smo budućnost Hrvatske – kaže Jan Marinac, predsjednik HUMP Agro u kojoj je 130 mladih poljoprivrednika.

Udruga čiji je predsjednik Marinac – proizvođač i distributer gnojiva koji se u Dardi bavi ratarstvom – osnovana je prije tri godine.

– Najveći broj članova udruge završio je ili fakultet ili srednju školu. Obrazovanje smatramo jednim od glavnih aduta za bavljenjem poljoprivredom u budućnosti. Naši članovi uzgajaju razne kulture, bave se stočarstvom, vinogradarstvom, voćarstvom, pčelarstvom... – nabraja Marinac.

Osnovna zadaća udruge jest uspostava regionalnih centara koji bi što brže mogli pomoći mladima u agrobiznisu. Oni bi se kroz udrugu trebali bolje povezati i tako smanjiti svoje troškove poslovanje:

– Naše ambicije idu toliko daleko da bismo u budućnosti udruženi željeli imati svoje vlastite silose ili svog brokera koji će u naše ime i za nas trgovati na robnim burzama u EU – ne krije Marinac.

Udruga kojoj je na čelu u EU je "ušla" prije Hrvatske postavši prije godinu i pol članicom Europske udruge mladih poljoprivrednika.

– Ministar Jakovina je kazao da Hrvatska dovršila dva ključna dokumenta – Program ruralnog razvoja i Nacionalni model izravnih plaćanja unutar Reforme zajedničke poljoprivredne politike Europske unije koji će trasirati put hrvatske poljoprivrede u budućnosti u kojoj se upravo od mladih poljoprivrednika puno očekuje. Prema jednoj od tih mjera, 2 posto omotnice za potpore u poljoprivredi namijenjeno je izravnim plaćanjima za mlada gospodarstva – navodi Jan Marinac. 

>> Za svaki hektar povrća – 500 eura poticaja

Ključne riječi

Komentara 7

US
Uman SS
17:22 03.08.2014.

može se, samo treba - delati !!

Avatar possibilis
possibilis
20:19 03.08.2014.

Blasfemija! Niste prinjeli zrtvu Djakovackim zrtvenicima.

HR
hrxxx111
19:17 03.08.2014.

moze se, dok ne zasmetas todoricu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije