Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLOVNI REZULTATI

Mercator prvo tromjesečje poslovao s dobiti, Fortenova nudi 36 eura u 'kešu' za dionice koje još nisu u njezinu vlasništvu

mercator
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
27.05.2021.
u 17:00

- Posljednjih godina uspjeli smo obnoviti 60% naše maloprodajne mreže i uložili smo puno u naše usluge, cijene i personalizirane ponude - naglasio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora

U prvom tromjesečju 2021. godine, normalizirani EBITDA Grupe Mercator porastao je za 7,4% što znači da je dosegao 47,3 milijuna eura za to razdoblje. Grupa je prvo tromjesečje završila s neto dobiti od 3,1 milijuna eura, što je porast od 183,9% u odnosu na ekvivalentno razdoblje prethodne godine, priopćili su iz Mercatora. Time su , kako tvrde, potvrdili svoju jasnu strategiju razvoja te uspješnost unatoč svim ograničenjima uslijed epidemije COVID-19.  Prihod od maloprodaje, osnovne djelatnosti Mercatora, u prvom je tromjesečju veći za čak 8,9% u odnosu na isto razdoblje predpandemijske 2019.

- Pozitivni trendovi rezultat su uspješnog provođenja naše poslovne strategije i svih inicijativa koje su dovele do postizanja naših poslovnih ciljeva. Posljednjih godina uspjeli smo obnoviti 60% naše maloprodajne mreže i uložili smo puno u naše usluge, cijene i personalizirane ponude. Rast našeg tržišnog udjela rezultat je tih napora. Uz uspješne rezultate u smislu EBITDA-e i neto dobiti, Mercator Grupa je također dodatno smanjila svoju financijsku polugu, jer je smanjen neto financijski dug 5,5% u odnosu na godinu prije. Također smo nastavili s planiranim ulaganjima u prvom tromjesečju, što će i dalje osiguravati uspješan razvoj Grupe - naglasio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Prihod od prodaje i najma Grupe Mercator iznosio je 507,8 milijuna eura, što je pad od 4,3%. U istom razdoblju prošle godine rast prihoda bio je izuzetno visok zbog prvog vala epidemije COVID-19 (ukupni rast prihoda od 10,8% i rast prihoda od prometa od 14,1%), dok je dio smanjenja prihoda posljedica mjera koje su usvojile vlade u regiji s ciljem suzbijanja epidemije 2021. godine (zatvaranje poslova tehničke robe široke potrošnje M Tehnika, zatvaranje škola, restorana, smještajne industrije) rezultirajući padom Mercatorovih veleprodajnih prihoda.

Iz Mercatora podsjećaju kako su se krajem prvog tromjesečja 2021. odvijale se ključne aktivnosti vezane uz integraciju Mercatora u Fortenova grupu te su ispunjeni su svi uvjeti za prelazak Grupe Mercator u Fortenova grupu, što bi Mercatoru osiguralo stabilnog i financijski uspješnog vlasnika.

U drugoj polovici travnja s bivšeg Agrokora je na Fortenova grupu prebačeno 69,57 posto dionica Poslovnog sistema Mercator, čime je Fortenova postala vlasnica 88,1 posto dionica Mercatora. Istodobno s tim se odvijao i proces refinanciranja Mercatorovog zaduženja kod 55 banaka od strane Fortenova grupe, u ukupnom iznosu od 385 milijuna eura.

Slovenski mediji objavili su kako je Fortenova grupa jučer objavila ponudu za preuzimanje Mercatora u kojoj za preostale 724.754 dionice, koje nisu u njezinu vlasništvu, nudi cijenu od 36 eura po dionici i plaćanje u gotovini. Ponuda za preuzimanje vrijedi do 23. lipnja, a cijena je za 3 eura viša nego se dionicom krajem prošlog tjedna trgovalo dionicama Mercatora na Ljubljanskoj burzi. Prihvate li svi dioničari ponudu, Fortenova bi preuzimanje platila oko 26 milijuna eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije