Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni bonton

Kako se odjenuti za poslovni domjenak da ostavite što bolji dojam

Domjenak, uredska zabava
Foto: Shutterstock
17.10.2014.
u 12:30

Dolično ponašanje i pravilan izbor odjeće pospješit će mogućnost da sklopite posao

Poslovni ručak, večera ili domjenak imaju svoja pravila ponašanja koja vrijedi slijediti jer će igranje po pravilima pospješiti mogućnost da spojite ugodno s korisnim i s domjenka izađete sa sklopljenim poslom. 

Za odjeću ne trebate previše brinuti, tj. ne trebate se davati u lude modne izlete. Dovoljno će biti da malo doradite dnevni outfit.

Dobro krojeno odijelo učinit će čuda za muškarca, a žene će se najbolje osjećati u haljini. Može to biti ista ona haljina koju ste tijekom radnog dana nosili na poslu, samo je za posebnu prigodu obogatite nekim upečatljivim komadom nakita. Sako koji ste nosili u uredu, za večerom možete skinuti.

Dobro odijelo, decentna haljina ili klasična suknja do koljena čine dobar izbor

Ivana Valter Zuban

Za večernje prilike haljina će opet biti prvi izbor za žene. Preporučuje se veliku poslovnu torbu zamijeniti manjom koja se drži u ruci. Na noge obucite kvalitetne salonke.

– U našoj struci, koliko je bitna verbalna komunikacija toliko je i njen neverbalni aspekt od velike važnosti. Iako ne podliježem strogim pravilima u smislu odijevanja, nastojim da moja odjevna kombinacija bude u skladu s prigodom i kontekstom. Uvijek se vodim onom "manje je više", pa i kada nisam sigurna što odjenuti, dobro odijelo, decentna haljina ili klasična suknja do koljena čine dobar izbor, a nekim zanimljivim komadom nakita uvijek je moguće dodatno istaknuti vlastitu osobnost, komentirala je Ivana Valter Zuban, koja radi kao PR senior u agenciji Abrakadabra integrirane komunikacije

Domaćin treba dočekati goste i međusobno ih upoznati. Ako nije na ulazu, gost treba prvo pozdraviti domaćina, zatim ostale goste. Također, pravilo je da se mladi predstavljaju starijima, niži rang višem te da se muškarci upoznaju sa ženama. Pri rukovanju je redoslijed obrnut – žena bi trebala prva pružiti ruku muškarcu, a starija osoba mlađoj, piše portal Posao.hr.

Najčešće pogreške koje se događaju na poslovnim objedima neodgovarajuća su ponašanja vezana uz tjelesni stav: neprimjereno sjedenje, suviše dinamična gestikulacija priborom ili bez njega, širenje laktova koje je povezano s opasnosti da gurnemo osobu koja sjedi do nas, razna naginjanja iznad druge osobe, neodgovarajuće korištenje pribora za jelo (osobnog i zajedničkog/specijalnog), način konzumacije (pričanje punim ustima, mljackanje, srkanje, puhanje...) neodgovarajuće sljubljivanje jela i pića (ne znati redoslijed konzumiranja hrane i kombiniranje s odgovarajućim pićem).

– Tu su i kršenja ostalih pravila bontona poput zanemarivanja/ignoriranje osobe koja sjedi do nas, preglasan razgovor, pričanje o neugodnim temama i ostalo što ulazi u domenu pravila ponašanja/etikete za stolom – kaže mr.sc. Marija Novak-Ištok za portal Posao.hr.

Ako večeru organizirate u restoranu, nemojte zaboraviti i rezervirati stol. Priupitajte ima li tko od gostiju alergiju na hranu ili slijedi li poseban režim prehrane. Ako ste pozvali na večeru, podmirite račun.

Pričekajte da gost prvi počne jesti i nastojte se ne žaliti na hranu.

Neće škoditi i ako prije domjenka pojedete kakav zalogaj kod kuće. Nije pristojno navaliti na hranu, ni na alkohol. Ostanite trijezni.

Odličan je savjet nositi piće u lijevoj ruci. Tako je desna slobodna za rukovanje.

Nemojte sa sobom dovoditi društvo, osim ako imate pozivnicu za više ljudi ili su usmeno pozvani na druženje.

>>5 jednostavnih pravila ponašanja koja će vam promijeniti život

>>Uredske zabave: Ne glumite fikus i ne pretjerujte s alkoholom

Komentara 2

DU
Deleted user
13:00 17.10.2014.

a Ana Škiljić Ravenšćak je, možda "modna Ikona" ili stilist, ili ... što

CA
cavecanem
13:41 17.10.2014.

300000 nezaposlenih a vi o korištenju bešteka i sljubljivanju jela i pića na poslovnoj večeri!!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije