Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Kako ćemo živjeti za pet godina? Mogu li se loši trendovi preokrenuti?

naslovnica 23.4
Foto: VL
1/2
23.04.2015.
u 00:00


Plaća od 2500 eura i 75% zaposlenosti, zamišljeni 2011., ne čine se realnim stagnacija ili uspon pesimisti tvrde da nema projekata koji bi potaknuli rast, optimisti vide spas u 80 milijardi kuna iz fondova Unije

Kako će izgledati život u Hrvatskoj 2020. teško je predvidjeti iako nije riječ o dalekoj budućnosti, nego o vremenu udaljenom samo pet godina. Optimistične prognoze o prosječnoj plaći od 2500 eura i stopi zaposlenosti od 75 posto, koje su još 2011. iznesene u Povelji za konkurentnost Hrvatske do 2025., neće se ostvariti.

Ne zato što su bile nerealne, nego stoga što društvo ni politika nisu proveli nužne reforme koje bi oslobodile gospodarstvo i potaknule rast. Da je bilo hrabrih poteza, mogli smo već biti na trećini puta dostizanja cilja od 30.000 eura BDP-a po stanovniku i 30 posto visokoobrazovanih ljudi. 


Četiri godine nakon spomenute povelje Hrvatskoj ekonomski analitičari prognoziraju kako ćemo živjeti za pet godina i mogu li se loši trendovi preokrenuti.

>>Kako poznati poduzetnici vide budućnost Hrvatske pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka ili prelistajte u e-izdanju Večernjeg lista

>>Ivan Vidaković: Dok se ne riješimo korupcije, nema konkurentnosti

Foto: VLm

Komentara 9

GI
gismund
08:18 23.04.2015.

jedino što je sigurno je da ako SDP/HNS nekim čudom dobiju još jedan mandat možemo odmah proglasiti bankrot jer osim neprekidnog podilaženja biračima davanjem nekakvih kozmetičkih ustupaka, ova vlada nije niti će ikada biti spremna provesti reforme jer bi one pogodile njihovo biračko tijelo. znači još 4 godine ove vlasti i možemo samo čekati službenu objavu bankrota nakon što oni nastave sa suludim zaduživanjem, a javni dug nam skoči na 500 milijardi

Avatar CroaticusϮ
CroaticusϮ
01:14 23.04.2015.

Smrt je opcionalna Nakon što stvarno riješimo problem kao izravno mozga-računalnog sučelja, kad mozak i računala mogu komunicirati izravno, to je to, to je kraj povijesti, to je kraj biologije. Nitko nema pojma što će se dogoditi nakon što see riješi ovo. Ako život može pobjeći iz organskog carstva u bespuće anorganskog carstva, ne možete ni zamisliti koje će biti posljedice, jer je vaša mašta trenutno organska. Dakle, ako postoji točka singulariteta, po definiciji, nemamo načina i početkom zamisliti što se događa izvan toga.

TH
than
22:04 22.04.2015.

Imati cemo da ne pisem sto. Samo cemo biti vise zaduzeni, deficit u nebesima i pitanje hoce li drzava obznaniti da vise ne moze vracati dugove. Je da drzava kao takva ne moze bankrotirati, ali nazovimo to bankrotom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije