Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

IT Storm: 5 tvrtki, 150 stručnjaka, 150 milijuna kuna prihoda

Najveći je sistemski integrator King ICT, drugi Combis, treći IBM Hrvatska, a četvrti Storm grupa.
28. rujna 2011. u 22:00 5 komentara 1723 prikaza
'27.09.2011., Zageb - Konferencija za novinare tvrtke Storm. Predsjednik uprave Vladimir Olujic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL'
Foto: 'Slavko Midzor/PIXSELL'

Pet hrvatskih IT tvrtki – Storm Computers, Supra net, Optima OSN inženjering, O2 i Proaxis – ujedinilo je prodaju i marketing u novu tvrtku te tako stvorilo jedan od pet najvećih sistemskih integratora u Hrvatskoj.

Ima prostora za rast

Nova tvrtka Storm grupa po konsolidiranim prihodima svojih članica lani je imala prihod od 150 milijuna kuna, a posluje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji. Predsjednik uprave Storm grupe Vladimir Olujić istaknuo je kako žele biti vodeći sistemski integrator u Hrvatskoj.

Prema podacima portala Poslovna.hr, najveći je sistemski integrator King ICT, čiji je lanjski prihod bio 458,5 milijuna kuna. Drugi je Combis, koji je lani kupio Hrvatski telekom, s prihodom od 349,3 milijuna kuna. Slijedi IBM Hrvatska sa 224,2 milijuna kuna, a odmah iza njega, na četvrtom mjestu po veličini, nalazi se Storm grupa.

Iako hrvatsko IT tržište zbog recesije pada već treću godinu za redom te iako su slični projekti udruživanja IT tvrtki poput Atenta i Beam-ICT-a propali, čelnik Storm grupe Olujić smatra da prostora za rast još ima.

– Hrvatsko je tržište malo, ali mi ovdje želimo osvojiti veći udjel na tržištu tako što ćemo spojiti komplementarne usluge te ponuditi inovativna rješenja u medijskoj, prehrambenoj, hotelskoj i financijskoj industriji te državnom sektoru – ističe Olujić. Dodaje da taj proces još nisu dovršili, već da razmišljaju o proširenju svoje ponude uslugama hostinga i računalstva u oblacima kako bi ujedinili servise i ponudili svoja rješenja u obliku softvera kao usluge.

– Trenutačno razmatramo hoćemo li ići u akvizicije takvih tvrtki ili ćemo nadograditi vlastite kompetencije u tom području – kaže Olujić.

Storm grupa operativno je počela s radom u rujnu. Potkraj prošle godine formalno su je osnovale tvrtke Storm Computers, koja je specijalizirana za sistemsku integraciju, Supra net, specijalizirana za umrežavanje, i Optima OSN inženjering, regionalno jak ponuditelj rješenja za hotelsku industriju.

Širenje na Dubai

Prema podacima iz sudskog registra, te su se tri tvrtke međusobno i vlasnički povezale. No, Vladimir Olujić dodaje da to nije isključivi način suradnje, pa im se tako nedavno priključila tvrtka Elektris, s kojim nemaju vlasničkih veza.

Damir Špirelja, član uprave Storm grupe, kaže da su im planovi mnogo širi od regije. Nedavno je Storm grupa pronašla partnersku tvrtku u Dubaiju s kojom se planira proširiti u tu regiju.

Storm grupa zapošljava 150 stručn

Storm grupa zapošljava 150 stručnjaka. U prvoj polovici godine prihod joj je skočio 47%, na 78 milijuna kuna. Do kraja godine očekuju 10 posto rasta. Nude usluge sistemske integracije, imaju širok portfelj u hotelijerstvu, gdje su radili IT za Falkensteiner Iaderu. U prvoj fazi u Storm grupi spojit će marketing i prodaju, a zatim financije i ljudske resurse te sve ostale odjele. Za dva tjedna imat će ured u Dubaiju, gdje su našli partnera.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
  • drznedaj:

    A je vijest. Ajd da je stvoren najveci pa da se objavi. Al jedan od pet najvecih :) Radio sam/ radim u takvom konzorciju vani i znam da su ti prihodi i zaposleni smijesni. Takvi se pustaju da rade jer ... prikaži još! ne rade veliku stetu ili se jednostavno kupe. Nadam se da nije to jos jedan Cisco System integrator koji se spojio sa MIcrosoft Soution Providerom :) Al u svakom slucaju, sretno !

  • kreont:

    5 tvrtki 150 strušnjaka a još više šefova. Ovo je samo pokazatelj kako nama ne treba \"mnogo\" stručnjaka.

  • Hortator:

    Meni se čini da su se udružili da se spase propasti......ali dobro neka ih. Jedino što bi volio da se razmontira King ICT jer to je tvrtka koja od 450 mil 425 mil proda preko javnih natječaja hrvatskoj vladi. Pa ... prikaži još!a sad zaključite vi o čemu se tu radi.... još uvijek mi je smješna priča kako su HŽ-u za par miliončića prodali uređaje za naplatu karata i to bez softvera tako da i dan danas ne rade, a o ostalom bolje da ni ne govorim....