Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deloittovi najveći

Ina i Agrokor u top 30 tvrtki srednje Europe

INA
Robert Anić/PIXSELL
04.09.2013.
u 22:51

Prve tri pozicije ponovno su zauzele dvije tvrtke iz sektora energetike – poljski PKN Orlen i mađarski MOL – dok se na trećoj poziciji našla češka Škoda.

Iako su u odnosu na godinu prije pali za dva, odnosno za jedno mjesto, Ina i koncern Agrokor i ove su godine najviše rangirane hrvatske kompanije na ljestvici 500 najvećih u 18 zemalja srednje Europe koje je, prema prihodima u 2012., objavila konzultantsko-revizorska kuća Deloitte.

Slovenci prvi u užoj regiji

Ina je na 28. mjestu s prihodima od 3,97 mlrd. eura, što je 1,8% manje nego godinu prije, dok je Agrokor 30. sa 3,95 mlrd. eura prihoda ili 1,2% više. Udruživanjem Agrokora s Mercatorom, koji je na 44. mjestu, nastala bi pak tvrtka koja bi s prihodima od 6,8 milijardi eura postala najveća grupa u potrošačkom sektoru te među 10 najvećih tvrtki srednje Europe, kazao je jučer Ivica Krešić, direktor u Deloitteovom Odjelu financijskog savjetovanja.

Jedina među hrvatskim tvrtkama koja je ispala s ljestvice 500 najvećih je Podravka, koja je ostvarila tek nešto manje od limita za ulazak u top 500 od 483 milijuna eura, ali su na nju među 12 hrvatskih perjanica ušli Crodux derivati dva. Gleda li se lista najvećih u Adria regiji u kojoj Slovenci imaju najviše, čak 18 tvrtki, u prvih 10 hrvatski su još samo HEP grupa (8.) i Konzum (9.). Promatrano po neto dobiti, najbolju 2012. godinu u Adria regiji imao je srpski NIS sa 401 mil. eura dobiti, a drugi je Hrvatski telekom čija se dobit u odnosu na 2011. smanjila 8,5% i ostvario je 225 mil. eura. Činjenica je, međutim, da ovogodišnju ljestvicu s ukupnom vrijednosti od 724 milijarde eura prihoda karakterizira rast prihoda tvrtki od samo 3,3%. Godinu prije on je iznosio čak 9,8%, dok su u prvom kvartalu 2013. prihodi pali 0,5%. Riječ je o stagnaciji u čitavoj regiji već 5. godinu, istaknuo je Krešić. Napominje kako poljske tvrtke nastavljaju dominirati ljestvicom 500 najvećih i čine čak trećinu ukupnog broja tvrtki. Prve tri pozicije u top 500 ponovno drže dvije tvrtke iz sektora energetike – poljski PKN Orlen i mađarski MOL – dok se na trećoj poziciji našla češka Škoda.

– Iako je sektor robe široke potrošnje i transporta zastupljen većim brojem tvrtki, sektor energetike prednjači po prihodima i čini 42% ljestvice – komentira Krešić.

Poljaci, i opet Poljaci...

Sektor tehnologije, medija i telekomunikacije, pak, od 2008. bilježi konstantan pad prihoda, oko 3% godišnje, pa je sektor sa 48 tvrtki danas spao na samo njih 33.

Na listi 50 najvećih banaka vodeću je poziciju zauzela poljska PKO BP banka s imovinom koja je u 2012. iznosila 47,53 milijarde eura. Od 50 njih, čak 15 je poljskih, no među prvih 10 i ove je godine Zagrebačka banka s imovinom od 16 mlrd. eura. Od banaka iz RH uz nju su još samo PBZ i Erste, dok su RBA i Hypo ispale s ljestvice. Među osiguravateljima prednjači poljski PZU s ostvarenih 3,88 milijuna eura ukupne zaračunate premije. Od osiguravatelja iz RH najbolji plasman i dalje ima Croatia osiguranje (19.), a slijedi ga Allianz Zagreb (49.).

>>Saznajte kako posluju hrvatske tvrtke na transparentno.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije