Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE SEZONA

I Uskrs i cijela sezona ovise o last minuteu

turisti
Leonard Ninčević
28.03.2010.
u 18:28

Za Uskrs se očekuje oko 50 tisuća gostiju. Lani je bio tjedan dana kasnije pa neki možda odu i na posljednje skijanje ove sezone

Istra će za uskrsne blagdane ugostiti oko 19.000 turista, Kvarner 14.000, šibenska rivijera oko 3800, dubrovačka 6500, splitsko-dalmatinska nešto više od tri tisuće... Dosad se najavilo pet do šest tisuća gostiju manje nego lani, a otvoreno je i 20 hotela manje od lanjskih 150. Sve u svemu, trenutačno je u izgledu uskrsni minus od 10-ak posto, no konačna će brojka, kao i svake godine, ovisiti o vremenu.

Posezona se dobro puni

Splitsko-dalmatinska županija očekuje najveći podbačaj, uz 40 posto slabije najave nego lani. Jadranski domaćini računaju s ukupno oko 50.000 uskrsnih turista. Blagdan je, inače, lani bio tjedan dana kasnije što, ističe Tomislav Popović, direktor Turističke zajednice Istre, koja je 2009. ugostila 22.000 turista, može činiti veliku razliku.

– Neki za ovaj Uskrs možda odu i na posljednje skijanje sezone – ističe.

Uskrs bi se, kako se čini, mogao uklopiti u jedan širi predsezonski minus.

– Za špicu se ne bojimo, dobro ide i posezona, no Uskrs i predsezona zasad su oko 10 posto slabiji nego lani – otkriva Mario Jantol, direktor Hotela Baška.

Ni u toj krčkoj tvrtki ne isključuju da bi iz sezone u sezonu sve prisutniji last minute mogao preokrenuti predsezonski rezultat.

– Posluži li vrijeme, posjet bi mogao i ugodno iznenaditi – smatra Selimir Ognjenović, direktor njemačkog organizatora putovanja ID Riva toursa, te ističe da je ove godine razmak između Uskrsa i Duhova malo veći nego lani, što dodatno komplicira predsezonu.

– Trenutačno se bolje pune avionske linije u posezoni nego u predsezoni. No, od toga koliko ćemo gostiju imati tijekom predsezone važnije je kako ćemo ih ugostiti. O tome bi mogla ovisiti i špica – upozorava.

Borba za gosta, kaže, najneizvjesnija je upravo u predsezoni, kada mediteranska ponuda daleko nadmašuje potražnju, a kupnja odmora tek se zahuktava.

– O posezoni u Hrvatskoj se dobro zna da je vrijeme još uvijek lijepo, da gužve minu, a da su cijene niže najmanje 30 posto nego u špici – tumači Ognjenović.

U konačnici bi se sve trebalo poravnati u rezultat sličan prošlogodišnjoj sezoni kada je 9,3 milijuna stranaca došlo u punom sastavu, kao da nema krize. S tim da bi ministar turizma Damir Bajs htio da se neutralizira i 10-postotni podbačaj domaćih turista od lani, a da njihov broj od 1,6 milijuna opet počne rasti.

Ključne riječi

Komentara 5

KA
kajinx
22:25 28.03.2010.

...\"last minuteu\". Pišite ili Hrvatski ili Engkeski.

OB
-obrisani-
22:18 28.03.2010.

Hrvatske turisticke zajednice vise vremena trose na studiranje zasto turisti ne dolaze, nego na same turiste i turisticke usluge ... PLJUC!

OB
-obrisani-
22:30 28.03.2010.

VL........hebo vas \'last minuteu\'........... gadovi jedni primitivni.......upotrebljavaju li Englezi hrvatske rijeci tim nacinom ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije