Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nedostaje ozbiljnih projekata

Stručnjaci upozorili: Hrvatska neće moći povući 9,6 milijardi eura iz EU

euri
05.05.2021.
u 14:20

Santini je naglasio kako se izravni porezi trebaju smanjiti, pogotovo porez na dohodak.

Vrlo je vjerojatno da Hrvatska neće bespovratno povući 9,6 milijardi eura iz Europske unije, nedostaje ozbiljnih projekata i institucionalne baze te nam pod hitno trebaju reforme u svim dijelovima sustava, zaključeno je na panel-diskusiji „Poduzetništvo za vrijeme koronakrize“ organiziranoj od udruge Nova perspektiva te pod pokroviteljstvom europske konzervativne političke zaklade New Direction. Ova je suradnja, čulo se, kruna dobrih veza između poljskih konzervativaca i Hrvatskih suverenista kao naše parlamentarne konzervativne opcije, ali i pokazatelj dobre umreženost konzervativnih opcija na razini Europske unije.

Ekonomski stručnjak s područja politike i financijskih tržišta Branimir Perković, istaknuo je kako se u Hrvatskoj pod hitno trebaju napraviti reforme koje će dati dugoročan učinak, a ukazao je i na veliki pad BDP-a koji je pomnije analizirala profesorica Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta Vedrana Pribičević.

– Hrvatska trenutačno ima BDP kakav je imala 2004. godine. Izgubili smo 15 godina, što je porazno i trebamo se zapitati koji je model rasta hrvatske ekonomije. Hrvatska je ekonomski trabant i moramo promijeniti model rasta. To je razlog što smo dobili najviše europskih sredstava. Bojim se da Hrvatska ima sindrom najmlađeg djeteta – smatra Pribičević.

Latvijski ekonomist i član Europskog parlamenta Roberts Zile smatra kako to nije razlog zbog kojeg je Hrvatska dobila najviše novca iz europskih fondova.

– Mnoge zemlje imaju problem s neuključivanjem privatnog sektora. Hrvatska ima isti problem kao i Grčka. Zbog krize izazvane koronavirusom i velikim padom BDP-a dobili ste najviše sredstava. Takva je struktura vašeg gospodarstva. Ako ne uspijete doći do planiranog novca iz fonda, moglo bi doći do velikih ekonomskih problema – objasnio je.

Predsjednik udruge Glas Poduzetnika Hrvoje Bujas istaknuo je kako se u Hrvatskoj pod hitno trebaju napraviti reforme koje će dati dugoročan učinak, a s njim se složio i ekonomski analitičar Guste Santini.

– Lažna je dilema treba li investirati u privatni ili javni sektor. Kada zemlja ima ovaj dohodak per capita i ovaj odnos realnog sektora te razinu ovisnosti, kriza je pokazala da ne proizvodimo da bismo opstali. Deficit robne razmjene je kroničan – naglasio je Santini.

21.05.2018., Zagreb - U hotel Internationalu odrzan je Medjunarodni znanstveni skup "Kako poreznim sustavom i poreznom politikom podrzati uvodjenje eura". Guste Santini. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Što se tiče poreznih opterećenja, Pribičević smatra da je empirijski dokazano kako je puno veći transfer u proračun tamo gdje je vladajuća stranka na državnom nivou ista kao i u jedinici lokalne samouprave.

– Mi imamo poreznu depresiju. I knjigovođe su izgubljeni u tom cijelom sustavu. Nama trebaju hrabri političari, hrabri građani i hrabre reforme. Od toga nemamo ništa. Dolazimo do situacije gdje građani opet prelaze u sivu ekonomiju jer je to jedini način da se opstane. Porez treba biti jednostavan, privlačan, pravedan i razumljiv. Što manji porezi garantiraju veće investicije, a dugoročno održivu ekonomiju – rekao je Bujas, dok Santini dodatno naglašava kako se izravni porezi trebaju smanjiti, pogotovo porez na dohodak.

Komentara 23

DU
Deleted user
14:57 05.05.2021.

Hrvatskoj da netko pokloni 1000 milijardi nema nam pomoči sve bi potrošila državna birokracija

DU
Deleted user
14:43 05.05.2021.

Nedavno sam čitao nacionalnu strategiju Republike Hrvatske do 2030. Vizija je da će Hrvatska u 2030. godini biti konkurentna, inovativna i sigurna zemlja prepoznatljivog identiteta i kulture, zemlja očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uvjeta i jednakih prilika za sve. A sad nas informiraju o tim da nema projekata i da nećemo moći povući dotaciju? Čini se da u strategiji netko vidi Švicarsku, a u stavrnosti ćemo ostati HR kakvu svi poznaju znači zemlja velikih mogućnosti koje ne znamo iskoristiti.

ST
stefj
15:02 05.05.2021.

Današnji razgovori sindikata i politike o budućnosti zemlje jako dobro pokazuju u kojem smjeru idemo... Nedavno je bila ideja ukinuti potpuno nepotrebnu i skupu HGK, a od te ideje smo došli do uvođenja novog poreza iliti još jednog parafiskalnog nameta - naknada sindikatima... Sve je to u skladu sa Plenkovićevim najavama jačanja šire države i javnog sektora, sve je to u skladu sa strateškim planom razvoja do 2030. godine. Jedino što su u tom planu zaboravili napisati, a sasvim je jasno, jest to da je planirano sigurno dno EU-a i siguran veliki odljev stanovništva. S takvim planom sasvim je realno očekivati da ćemo imati ispod 3 mil. stanovnika već 2030. godine, možda padnemo i ispod 2,5 mil...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije