Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Hrvatska na raspolaganju ima 475 mil. eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija

Usvajanjem plana gospodarenjem otpada korak smo bliže zajedničkim ciljevima koje je postavila Europska unija
07. listopada 2017. u 10:48 1 komentara 370 prikaza
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Croatia Waste Expo, sada već tradicionalno mjesto susreta i razmjene ideja sudionika okolišnog sektora, jučer je u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog doživio svoje peto izdanje.

Blaženka Divjak DOSSIER KURIKULARNA REFORMA Čeka nas 450 milijuna eura, a mi forsiramo samo 3 projekta

Kao najvažnija ovogodišnja tema nametnuo se poprilično zahtjevan cilj Europske unije, onaj prelaska na kružno gospodarstvo gdje otpad jedne industrije postaje sirovina druge. Hrvatska u ovom trenutku na raspolaganju za ostvarivanje tog cilja ima 475 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a preduvjet za mogućnost korištenja tog novca bilo je donošenje Plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2017.-2022., što je ostvareno u siječnju ove godine. Istaknuo je to u uvodnom govoru glavni urednik Poslovnog dnevnika, medija koji je i pokrenuo konferenciju Croatia Waste Expo, Vladimir Nišević.

– Kada smo prije pet godina prvi put organizirali ovaj skup nastojali smo ukazati na važnost okolišnog sektora, a današnja godišnjica i puna dvorana znače da smo u svom naumu i uspjeli. Poruka koju danas želimo uputiti je da Hrvatska ima znanje, volju i tehnologiju za postizanje zacrtanih ciljeva iz područja zaštite okoliša. Mi možemo i važno je konsolidirati snage te pametno iskoristiti prilike koje su pred nama – rekao je Nišević. Da je gospodarenje otpadom vrlo važna tema složio se i državni tajnik pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat.

– Usvajanjem plana gospodarenjem otpada jedan smo korak bliže smanjenju i sprečavanju nastanka otpada, odnosno zajedničkim ciljevima koje je postavila Europska unija. Ministarstvo zaštite okoliša kontinuirano priprema javne pozive za sufinanciranje projekata iz segmenta gospodarenja otpadom i omogućava realizaciju brojnih drugih aktivnosti, a Waste Expo predstavlja sjajnu priliku za razmjenu ideja i praksi – dodao je Horvat. Zastupnik u Europarlamentu Davor Škrlec je održao stručnu prezentaciju o kružnoj ekonomiji u sklopu koje je naglasio da Hrvatska treba što prije početi iskorištavati novac koji ima na raspolaganju.

– Pred nama je borba protiv klimatskih promjena koje se više ne mogu ignorirati. One su tu, pogađaju čitave regije i kontinente zbog čega se moramo prilagoditi novim okolnostima i početi još intenzivnije djelovati na smanjivanju vlastitog negativnog utjecaja – upozorio je Škrlec.

klimatske promjene Borba za preživljavanje Sve je toplije, a zbog toga poskupljuju voda, hrana, struja 
i sve su veće 
šanse za rat
 

Kazao je i da u tom procesu valja inzistirati na inovacijama i redovitim ulaganjima, spominjući tehničke inovacije u vidu produžavanja životnog vijeka proizvoda te socijalne inovacije poput ulaganja u obrazovanje potrošača i poticanja razvoja ekonomije dijeljenja.

– Kao ključni stavovi Europskog parlamenta u ovom području ističu se obavezno odvojeno prikupljanje biootpada, ulazak u konačni proces recikliranja, smanjenje rasipanja hrane, zatim maksimalno odlaganje pet posto komunalnog otpada, zabrana miješanja opasnog otpada te postepeno eliminiranje posebno zabrinjavajućih tvari – istaknuo je europarlamentarac Škrlec i naglasio da kružna ekonomija može biti pokretač gospodarstva i zapošljavanja.

U tijeku je Poziv za građenje reciklažnih dvorišta, vrijedan 144,5 mil. kuna te Poziv za sanacije odlagališta neopasnog otpada, vrijedan 80 milijuna.

1 / 9
Pelješki most Josip Bohutinski Kinezima je Pelješki most strateški važan za ulazak u EU Zabrinjavajuće Ozbiljno upozorenje: Matematičar izračunao kada počinje masovno izumiranje na Zemlji Kolinda Grabar-Kitarović 'Za jedinstvenu EU' Grabar-Kitarović u Rumunjskoj: Protiv smo Europe više brzina
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas