Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Croatia Waste Expo

Hrvatska na raspolaganju ima 475 mil. eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija

Foto: Žarko Bašić/Pixsell
07.10.2017.
u 10:48

Usvajanjem plana gospodarenjem otpada korak smo bliže zajedničkim ciljevima koje je postavila Europska unija

Croatia Waste Expo, sada već tradicionalno mjesto susreta i razmjene ideja sudionika okolišnog sektora, jučer je u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog doživio svoje peto izdanje.

Kao najvažnija ovogodišnja tema nametnuo se poprilično zahtjevan cilj Europske unije, onaj prelaska na kružno gospodarstvo gdje otpad jedne industrije postaje sirovina druge. Hrvatska u ovom trenutku na raspolaganju za ostvarivanje tog cilja ima 475 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a preduvjet za mogućnost korištenja tog novca bilo je donošenje Plana gospodarenja otpadom za razdoblje 2017.-2022., što je ostvareno u siječnju ove godine. Istaknuo je to u uvodnom govoru glavni urednik Poslovnog dnevnika, medija koji je i pokrenuo konferenciju Croatia Waste Expo, Vladimir Nišević.

– Kada smo prije pet godina prvi put organizirali ovaj skup nastojali smo ukazati na važnost okolišnog sektora, a današnja godišnjica i puna dvorana znače da smo u svom naumu i uspjeli. Poruka koju danas želimo uputiti je da Hrvatska ima znanje, volju i tehnologiju za postizanje zacrtanih ciljeva iz područja zaštite okoliša. Mi možemo i važno je konsolidirati snage te pametno iskoristiti prilike koje su pred nama – rekao je Nišević. Da je gospodarenje otpadom vrlo važna tema složio se i državni tajnik pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mile Horvat.

– Usvajanjem plana gospodarenjem otpada jedan smo korak bliže smanjenju i sprečavanju nastanka otpada, odnosno zajedničkim ciljevima koje je postavila Europska unija. Ministarstvo zaštite okoliša kontinuirano priprema javne pozive za sufinanciranje projekata iz segmenta gospodarenja otpadom i omogućava realizaciju brojnih drugih aktivnosti, a Waste Expo predstavlja sjajnu priliku za razmjenu ideja i praksi – dodao je Horvat. Zastupnik u Europarlamentu Davor Škrlec je održao stručnu prezentaciju o kružnoj ekonomiji u sklopu koje je naglasio da Hrvatska treba što prije početi iskorištavati novac koji ima na raspolaganju.

– Pred nama je borba protiv klimatskih promjena koje se više ne mogu ignorirati. One su tu, pogađaju čitave regije i kontinente zbog čega se moramo prilagoditi novim okolnostima i početi još intenzivnije djelovati na smanjivanju vlastitog negativnog utjecaja – upozorio je Škrlec.


 

Kazao je i da u tom procesu valja inzistirati na inovacijama i redovitim ulaganjima, spominjući tehničke inovacije u vidu produžavanja životnog vijeka proizvoda te socijalne inovacije poput ulaganja u obrazovanje potrošača i poticanja razvoja ekonomije dijeljenja.

– Kao ključni stavovi Europskog parlamenta u ovom području ističu se obavezno odvojeno prikupljanje biootpada, ulazak u konačni proces recikliranja, smanjenje rasipanja hrane, zatim maksimalno odlaganje pet posto komunalnog otpada, zabrana miješanja opasnog otpada te postepeno eliminiranje posebno zabrinjavajućih tvari – istaknuo je europarlamentarac Škrlec i naglasio da kružna ekonomija može biti pokretač gospodarstva i zapošljavanja.

U tijeku je Poziv za građenje reciklažnih dvorišta, vrijedan 144,5 mil. kuna te Poziv za sanacije odlagališta neopasnog otpada, vrijedan 80 milijuna.

1/9

Komentara 1

TO
toljaga22
11:02 07.10.2017.

ma da. imam i ja 500.000 mladih Hrvatica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije