Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Regulator zatražio očitovanje banaka

HNB: Nema masovnih otkazivanja prekoračenja po tekućim računima

HNB
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
31.08.2021.
u 16:04

Našim građanima ne prijeti masovna dužnička kriza koja bi mogla biti izazvana promjenom poslovne politike banaka u svezi prešutnih prekoračenja, poručili su iz HNB-a

Sve banke koje odobravaju prešutna prekoračenja obavijestile su nas da nisu pokrenule, niti su u tijeku bilo kakva, a pogotovo ne masovna otkazivanja prešutnih prekoračenja po tekućim računima građana povezana s regulatornom inicijativom HNB-a. Jednako tako, nisu u tijeku niti masovna umanjenja odobrenog prešutnog prekoračenja na 1500 kuna povezana sa spomenutom inicijativom, niti su banke u tom kontekstu pozvale klijente da im odjednom vrate iznos prekoračenja.

Dakle, nisu točne informacije da banke započinju masovno otkazivati prešutna prekoračenja po tekućim računima građana, odnosno smanjivati odobreni iznos prešutnog prekoračenja. Slijedom toga, našim građanima ne prijeti masovna dužnička kriza koja bi mogla biti izazvana promjenom poslovne politike banaka u svezi prešutnih prekoračenja, poručili su iz HNB-a koji je nakon objava u medijima da su banke građanima počele masovno otkazivati prekoračenja po tekućim računima zatražio od banaka očitovanje.

Istaknuli su i da banke periodički provode redovne revizije prekoračenja kako bi uskladile iznos odobrenog prekoračenja s primicima na tekući račun. Neke od banaka upravo trenutačno provode takve revizije i šalju obavijesti klijentima o tome, što, tvrde, ne predstavlja masovno otkazivanje prešutnih prekoračenja.

U HNB-u kažu da nisu utvrdili da ijedna banka obračunava nezakonite kamatne stope, ali su pokrenuli inicijativu za uvođenjem snažnijih zakonskih odredbi koje bi trebale rezultirati sniženjem kamatnih stopa i naknada povezanih uz prešutna prekoračenja.

- Primjerice, kamatna stopa od 17,3 posto o kojoj se pisalo u medijima efektivna je kamatna stopa u čiji izračun ulazi ugovorena kamatna stopa za prekoračenje, naknada za vođenje tekućeg računa i eventualne druge naknade koje banka obračunava i naplaćuje vezano uz tekući račun. Upravo zbog toga što zakon ne predviđa ograničenje maksimalne efektivne kamatne stope na prešutna prekoračenja, Hrvatska narodna banka je pokrenula inicijativu za primjenu takvog ograničenja – napominje regulator te dodaje da je maksimalna efektivna kamatna stopa za dopuštena prekoračenja za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2021. ograničena na 7,61 posto, a u skladu s regulatornom inicijativom HNB-a, takvo će se ograničenje primijeniti i na prešutna prekoračenja koja se zbog toga neće ukinuti.

VIDEO Od sutra se otvaraju i unutarnji dijelovi kafića: Evo koja su pravila ponašanja.

Komentara 7

TA
Tango6
19:29 31.08.2021.

Do kada vise zar smo se stvarno za ovo borili izgleda da cemo.ponovo puske u ruke ali ovaj puta ocistit Hrvatsku od razno raznih guvernera premijera i ostale gamadi

AF
AfganistanskiHrvat
17:44 31.08.2021.

Da vam "#%$#&)(/)(/&(/&% što ću za 3-4 tisuće kuna dizati kredit i plaćati još troškove kredita?

DU
Deleted user
16:35 31.08.2021.

Da se bar tako brinete za ovrhe, za ljude koji su nezaposleni i na socijali ili koji imaju djecu da im ukinete ovrhe, ne zbog njihove krivnje nego zbog katastrofalnog gospodarstva, nego ljudima rastu kamate i nikad kraja ovrhama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije