Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIŽU PROMJENE

HNB traži izmjene zakona: Prešutni minus na tekućem samo 1500 kuna, a dopušteni po ugovoru

Kartice za beskontaktno plaćanje
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
30.07.2021.
u 23:21

HNB traži izmjenu zakona kako bi se izjednačili dopušteni i prešutni minusi

Banke više neće smjeti davati prešutna prekoračenja na tekućem računu veća od 1500 kuna, objavila je u petak Hrvatska narodna banka koja pokreće inicijativu za promjenu Zakona o potrošačkom kreditiranju kako bi se ograničilo masovno odobravanje prešutnih prekoračenja.

HNB veli da su ondje proveli istraživanje prakse banaka te utvrdili da 70% potrošača s otvorenim tekućim računima na koje im dolaze redovna primanja ima odobreno prekoračenje. Pri tome banke nude dopuštena i prešutna prekoračenja, a više od 95% svih prekoračenja čine prešutna prekoračenja, koja su u prosjeku 30% skuplja od dopuštenih minusa i nerijetko iznose do tri prosječne mjesečne plaće.

Dopušteno prekoračenje je, navode, iznos sredstava koji banka stavlja na raspolaganje potrošaču na temelju ugovora o tekućem računu sklopljenog u pisanom obliku, dok je prešutno prihvaćeno prekoračenje ono pri kojem banka potrošaču stavlja na raspolaganje sredstva koja nadmašuju trenutačno stanje tekućeg računa potrošača ili dogovoreno prekoračenje.

Prešutni minusi nisu regulirani spomenutim zakonom te se na njih ne odnosmaksimalno dopuštena kamatna stopa, niti su banke dužne građanima kojima su odobrile takav minus omogućiti da ga otplaćuju u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja. Pokazalo se da su se dva proizvoda, dopušteni i prešutni minus, stopila u jedan, ali prešutni minusi korisniku ne nude primjerenu zaštitu.

Dio građana kojima je odobreno prešutno prekoračenje bez njihova zahtjeva nije ni svjestan kreditnog odnosa u koji su ušli. Stoga, HNB pokreće inicijativu da se zakon promijeni kako bi se i na prešutna prekoračenja primjenjivale iste kamate kao i na ugovorena. Također, banke bi imale obvezu građanima ponuditi otplatu duga u 12 rata u slučaju smanjenja ili ukidanja prešutnog prekoračenja.

U slučaju da građani koriste ‘veći iznos’ dopuštenog minusa, banke bi morale potrošaču ponuditi odgovarajući kreditni proizvod – dopušteno prekoračenje ili kredit – kojim će zamijeniti prešutno prekoračenje. Dok se zakon ne promijeni, HNB očekuje od banaka da bez odgode započnu s odgovarajućim aktivnostima kako bi svoje prakse uskladile s najavljenim izmjenama. 

VIDEO: Svaki peti građanin zadužio se tijekom pandemije

 

Komentara 25

MI
Mislav28
04:13 31.07.2021.

Neće na to pristati banke, njima je u interesu da navuku korisnike da odu u minus i onda da ih deru 200-300 kuna mjesečno to što je netko u minusu i na taj način kradu lovu od korisnika i takoo lihvari žive , od pametnih neće dobit ni kune ,jer oni ne idu u minuse.

DU
Deleted user
02:45 31.07.2021.

Zanimljivo da su uvijek banke te koje su prozivane, a razvidno da se radi o vrlo fleksibilnom rješenju koje omogućava štedišama da se onda financ. "nose" i s iznenadnim situacijama u životu, poput smrtnog slučaja u obitelji i time povezanih troškova, kvara na kućanskim aparatima, infrastrukturi i sl. Dakle, banka omogućava klijentu da se jednokratno izdašno "snađe" i prebrodi takve okolnosti i zatim da se, s idućim primanjima, polako vrati u normalan kolosijek i vrati pozitivno stanje na računu. Ne, mi i to izmanipuliramo odnosno hrpa stanovništva je cijelo vrijeme u minusima na tekućim računima i HNB mora intervenirati da se ukine jedna takva prešutna praksa, a koja je bila doista od pomoći u prvospomenutim iznenadnim situacijama. Jer smo notorno debt friendly (skloni dugu) kao stanovništvo i sve preoblikujemo u tom pravcu, samo nek se troši i netko će već vratiti dug.

Avatar Hazl113
Hazl113
09:57 31.07.2021.

Neka HNB uvede besplatno vođenje primarnog tekućeg računa preko kojih ljudi dižu mirovine, socijalu i plaće. Ako ih moramo imati, onda to treba biti besplatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije