Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Goran Radman odlučio se na pokretanje vlastitog posla – konzultantskog

01.11.2008.
u 10:26

Goran Radman nakon 12 godina provedenih u Microsoftu odlučio se nedavno na pokretanje vlastitog posla – konzultantskog. Pa tako on, kao i niz drugih domaćih stručnjaka, odlučio je svoje znanje, iskustvo i poznanstva pretočiti u vlastiti biznis. Iako je to za mnoge iznenađenje, Radman promjenu posla tumači logičnim potezom svakog menadžera koji, kako kaže, o promjeni posla razmišlja od prvog trenutka kada posao preuzme.

– To je jednostavno pitanje planiranja i upravljanja vlastitom karijerom. No trenutak odluke uvijek ovisi o čitavom nizu okolnosti koje se jednostavno steknu i pomognu pri donošenju konačne odluke. Tako je bilo i u mojem slučaju, odluka je pala proljetos, negdje visoko nad Sibirom. Preuzimanje vlastitog posla sigurno 
je i veći rizik nego rad u globalnoj kompaniji.

No iako se rizik u poduzetništvu podrazumijeva, Radman tvrdi da i rad za druge samo naizgled ima manje rizika.

– Moj posao u globalnoj kompaniji omogućavao mi je visoku lokalnu autonomiju odlučivanja pa se od rizika nije dalo pobjeći. No u velikoj kompaniji možete u podršci za dobre ideje i projekte računati sa značajnim resursima dok je u poduzetništvu jedini resurs koji imate na raspolaganju vaša vlastita imovina.

Radman tvrdi da će se konzultantske usluge prije svega koncentrirati na opći i strateški menadžment, a želja mu je da uslugama pomogne korisnicima, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, unaprijediti njihov inovacijski potencijal te omogućiti i ostvarivanje strateškog razvoja na lokalnom i globalnom tržištu uz odgovarajuće preuzimanje rizika za taj uspjeh, te sudjelovati s partnerima u stvaranju jednog jakog domaćeg konzultantskog branda koji bi se na tržištu mogao ravnopravno nositi s poznatim svjetskim konzultantskim kućama nudeći, u osnovi, višu vrijednost konzultantske usluge za relativno nižu cijenu.

– Smatram da bi takva ponuda mogla biti zanimljiva i uspješnim srednjim i manjim tvrtkama koje do sada zbog toga nisu ozbiljnije koristile konzultantske usluge – kaže Radman i dodaje da će, bez obzira na to što će sada biti predavač drugima, i nadalje morati ulagati oko mjesec dana godišnje u razne oblike školovanja i usavršavanja. Kaže da će mu konzultantski posao biti samo jedan od mogućih izbora te da će primjerice paralelno nastojati razvijati i akademsku karijeru te pokušati stečena znanja i iskustvo konceptualizirati i prenijeti mlađima.

– Naravno, svjestan sam i svih izazova koje donosi samostalan rad i spreman sam se s njima nositi – zaključuje Goran Radman.


Zašto je pojedincima teško raditi u velikim tvrtkama

– Rad u velikim organizacijama zahtijeva visoku razinu prilagodljivosti i spremnosti na kompromis. Neki ljudi tomu uopće nisu skloni, a nekima to s vremenom postane velik teret premda su odlični radnici. Ozbiljne organizacije to prepoznaju i omogućavaju pojedincima da nastave karijeru na individualnim poslovima koji ne zahtijevaju velike prilagodbe, sve se češće prakticira rad od kuće i sloboda pri odabiru mjesta stalnog boravka. Ipak, idealno je kroz organizacijske strukture omogućiti ljudima iskustvo sinergije karaktera, znanja, kompetencija i interakciju koja na kraju potpomaže uspješniji individualni razvoj i donosi svima veću nagradu i uspjeh. U matematici bi se to izrazilo formulom 1+1=11.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije