Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Goran Radman: Hrvati su "najneradniji" narod u Europi

Potpredsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Goran Radman upozorio je da je puno veći problem od 317.000 nezaposlenih to što u Hrvatskoj radi jako malo radno sposobnog stanovništva.
17. ožujka 2010. u 15:14 115 komentara 24 prikaza
kafići
Foto: Arhiva VL
Pogledajte galeriju 1/3

– Puno veći problem od 317.000 nezaposlenih jest što u Hrvatskoj jako malo ljudi uopće radi. Samo 37 posto radno sposobnog stanovništva u RH radi i po tome smo "najneradniji" narod u Europi – kazao je Goran Radman, potpredsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Radman je danas u Zagrebu na konferenciji "Dan otvorenih integracija", koju je organizirala tvrtka King ICT, pozvao Vladu da ovu krizu iskoristi za “bolne rezove” kojima će se reformirati javna uprava i stvoriti pretpostavke za reformu gospodarstva i cijeloga društva.

– Previše imamo javnih društvenih bolesnika - brodogradnja, zdravstvo, željeznice... Oštri su rezovi nužni, ne može se više kupovati vrijeme. U tu katarzu trebamo svi svjesno ući i ugraditi dio svoje nevolje da bi na kraju svima bilo bolje – rekao je Radman.

Nezadovoljan je i dosadašnjim Vladinim mjerama u borbi protiv recesije.

– Aktualne mjere ne nude izlazak iz krize – kazao je Radman i upozorio da će skori ulazak Hrvatske u EU biti veliko iskušenje, osobito za naše male kompanija koje će se najteže nositi s povećanom konkurencijom na novom tržištu.

Ivan Maglić, regionalni direktor Gartnera, najveće svjetske kompanije u istraživanju ICT-sektora, predočio je podatke po kojima je globalno tržište ICT-a lani palo 8,1 posto, dok se u ovoj godini očekuje rast od 1,3 posto. Maglić je predstavio istraživanje o trendovima u ICT-sektoru u kojemu je sudjelovalo 1600 menadžera najvećih svjetskih ICT-kompanija.

– U 2012. godini 20 posto kompanija neće imati IT-opremu u svom vlasništvu, nego će je iznajmljivati kao automobile. Kompanije će do 2018. morati imati svoj profil na nekoj društvenoj mreži ako misle biti uspješne – istaknuo je Maglić najzanimljivije rezultate istraživanja.

Prilika za je inovativne ICT-kompanije što većina tvrtki i u budućnosti, unatoč provedenim rezovima, očekuje daljnji rast.

– Menadžeri kompanija tražit će u 2010. godini veću produktivnost i bolje poslovne rezultate, unatoč rezovima koje su povukli kao mjere borbe s recesijom – zaključio je Maglić.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • -obrisani-:

    http://s7.gladiatus.us/game/c.php?uid=135888

  • odpreko:

    to mi vec odavno znamo pa smo se i odvojili i vidi vise negrcamo u dugovima

  • dabar:

    hrvati su takvi bili i u ex yu.