Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEĆINA NE RADI

Goran Radman: Hrvati su "najneradniji" narod u Europi

kafići
Foto: Arhiva VL
1/3
17.03.2010.
u 15:14

Potpredsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Goran Radman upozorio je da je puno veći problem od 317.000 nezaposlenih to što u Hrvatskoj radi jako malo radno sposobnog stanovništva.

– Puno veći problem od 317.000 nezaposlenih jest što u Hrvatskoj jako malo ljudi uopće radi. Samo 37 posto radno sposobnog stanovništva u RH radi i po tome smo "najneradniji" narod u Europi – kazao je Goran Radman, potpredsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost. Radman je danas u Zagrebu na konferenciji "Dan otvorenih integracija", koju je organizirala tvrtka King ICT, pozvao Vladu da ovu krizu iskoristi za “bolne rezove” kojima će se reformirati javna uprava i stvoriti pretpostavke za reformu gospodarstva i cijeloga društva.

– Previše imamo javnih društvenih bolesnika - brodogradnja, zdravstvo, željeznice... Oštri su rezovi nužni, ne može se više kupovati vrijeme. U tu katarzu trebamo svi svjesno ući i ugraditi dio svoje nevolje da bi na kraju svima bilo bolje – rekao je Radman.

Nezadovoljan je i dosadašnjim Vladinim mjerama u borbi protiv recesije.

– Aktualne mjere ne nude izlazak iz krize – kazao je Radman i upozorio da će skori ulazak Hrvatske u EU biti veliko iskušenje, osobito za naše male kompanija koje će se najteže nositi s povećanom konkurencijom na novom tržištu.

Ivan Maglić, regionalni direktor Gartnera, najveće svjetske kompanije u istraživanju ICT-sektora, predočio je podatke po kojima je globalno tržište ICT-a lani palo 8,1 posto, dok se u ovoj godini očekuje rast od 1,3 posto. Maglić je predstavio istraživanje o trendovima u ICT-sektoru u kojemu je sudjelovalo 1600 menadžera najvećih svjetskih ICT-kompanija.

– U 2012. godini 20 posto kompanija neće imati IT-opremu u svom vlasništvu, nego će je iznajmljivati kao automobile. Kompanije će do 2018. morati imati svoj profil na nekoj društvenoj mreži ako misle biti uspješne – istaknuo je Maglić najzanimljivije rezultate istraživanja.

Prilika za je inovativne ICT-kompanije što većina tvrtki i u budućnosti, unatoč provedenim rezovima, očekuje daljnji rast.

– Menadžeri kompanija tražit će u 2010. godini veću produktivnost i bolje poslovne rezultate, unatoč rezovima koje su povukli kao mjere borbe s recesijom – zaključio je Maglić.

Komentara 115

OB
-obrisani-
17:31 17.03.2010.

http://s7.gladiatus.us/game/c.php?uid=135888

OD
odpreko
16:21 17.03.2010.

to mi vec odavno znamo pa smo se i odvojili i vidi vise negrcamo u dugovima

DA
dabar
18:48 17.03.2010.

hrvati su takvi bili i u ex yu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije