Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Ozbiljno upozorenje! Nove digitalne valute mogle bi se pokazati bezvrijednima

"Mnoge valute odnosno tokeni... nemaju sami po sebi nikakvu vrijednost i samo omogućuju pristup odnosno korištenje određene usluge/proizvoda", kažu u agenciji
14. studenoga 2017. u 07:13 6 komentara 1748 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL

Europski regulator za financijska tržišta upozorio je ulagače na moguće zamke pri kupnji novoizdanih digitalnih valuta, eksperimentalnom i nereguliranom obliku prikupljanja kapitala putem Interneta koji je posebno primamljiv novim kompanijama.

Dolari ANALIZA Kakvi su planovi vodećih svjetskih bankara?

Europska agencija za vrijednosnice i tržišta (ESMA) objavila je u ponedjeljak da su početne ponude digitalnih valuta (ICO-i) neregulirane, netransparentne, da podliježu velikim oscilacijama i nisu tehnološki testirane.

"ICO-i su ekstremno rizična i visoko špekulativna ulaganja", naglasili su u ESMA-i, upozoravajući na rizik "kompletnog gubitka vašeg ulaganja".

"Mnoge valute odnosno tokeni... nemaju sami po sebi nikakvu vrijednost i samo omogućuju pristup odnosno korištenje određene usluge/proizvoda", kažu u agenciji, upozoravajući izdavatelje digitalnih valuta da bi mogli biti obuhvaćeni postojećim propisima.

ESMA se tako pridružila švicarskim i američkim regulatorima u zahtjevu za strožom kontrolom kriptovaluta. Kina je zabranila ICO-e.

Kreiranjem i izdanjem digitalnih tokena poduzetnici katkad u roku od nekoliko sati prikupe desetke milijuna dolara - uz vrlo ograničen regulatorni nadzor. Kupci tokena općenito ne dobivaju udio u projektu odnosno vrijednosnici.

ICO-i su potaknuli snažan rast vrijednosti svih kriptovaluta, te je njihova ukupna tržišna kapitalizacija poskočila s oko 17 milijardi dolara na početku godine na 180 milijardi dolara u prvoj polovini rujna, napominje Reuters.

Luka Klancir Analiza Kako funkcioniraju kriptovalute 
i blockchain Thomas Reichenauer THOMAS REICHENAUER: Ulažemo 88 milijuna 
eura i u prvoj fazi 2018. zapošljavamo 400 ljudi 31.07.2016., Skapovi Krke - Nacionalni park Krka biljezi porast vise od 10 posto posjetitelja u odnosu na proslu sezonu. Guzve u NP Krka su neizbjezne jer svi tursiti zele uzivati u predivnom krajoliku te hladnoj rijeci.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Dubok trag recesije Za tri godine dostići ćemo standard koji smo imali prije početka krize
EKSKLUZIVNE SNIMKE
VIDEO Braća Mamić žive opušteno u BiH: Evo čime se bave u slobodno vrijeme
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Zvjerko:

    A dolar ima realnu vrijednost? Pa sami Ameri kažu da dolar vrijedi toliko jer tako oni kažu, dakle ne zato što iza sebe ima stabilan temelj (kao što je prije bilo zlato kao temelj papirnatog novca. Zato, kada se otkriju ... prikaži još! neki problemi, dolar padne toliko da cijeli svijet ispašta.

  • Vito:

    Ozbiljno upozorenje! Nove digitalne valute mogle bi se pokazati bezvrijednima :::: Sve dok za to nemate dokaza, ne vidim razloga za pokazivanje bezvrijednosti __ Ako nešto "kupim" tom "valutom" i nakon toga mi kupljeni predmet dođe na kućnu adresu u ... prikaži još! obliku i koristan u namjeni za koju sam ga kupio ta je "digitalna valuta" "vrijednija od zlata" iz jednostavnog razloga - ničim nije ugrozila moje uobičajeno bankarsko poslovanje i bankovni račun. __ Da, da, postoje prevaranti __ - No, ZAŠTO NE "procesuirate" na isti način svakodnevne oglase po tramvajskim stajalištima i nadstrešnicama te svim oblicima rasvjetnih i ostalih stupova po hrvatskim gradovima???? __ "Ozbiljno upozorenje" vam je "mućak", jer se "digitalnom valutom" koriste pametniji od vas novinara __ Sad je samo pitanje: koji vas je lihvar mafijaš natjerao objaviti takvo "Ozbiljno upozorenje"??? __ Takva "Ozbiljna upozorenja" niste i još uvijek ne objavljujete na identičan način kad je u pitanju papirnati oblik prijevare stanovništva zaljepljen na vidljivim i prometnim mjestima s vidljivim i dostupnim brojevima brzoglasa i imenima "banaka" koje "daju povoljne kredite" __ Objavljujete članke u kojima je vidljivo kako je naivne primatelje "bankarskih kredita" sa stupova sud ne štiti, jer su samovoljno potpisali ugovor s lihvarom. __ Digitalnu valutu ne možete pronači na stupovima i papirima, već u računalu, a tko ima računalo rijetko je blesav da se zaduži kod "banke" iznad svojih platežnih mogućnosti. __ Izbor je osobni

  • Vito:

    "ICO-i su ekstremno rizična i visoko špekulativna ulaganja" ::: "Dajte najte" __ Svakodnevno se na burzama diljem svijeta ovlašteni burzovni mešetari tako ponašaju s "pravim novcima". __ I gubili ili zarađivali ta skupina zarađuje za sebe (ili gubi za poslodavca) ... prikaži još! __ Najbliži primjer su naše mandarine i pšenica - "tamo daleko" u rusiji se određuju cijene mandarina na svjetskom tržištu, a naši vlasnici stabala zbog njih nemaju novaca za povrat kredita. __ I kakva je to razlika od "ICO-a??? __ Velika, jer mandarine su opipljive, krditi su opipljivi, ovrhe su opipljive, rusi zarađuju, a mi gubimo __ ICO je očito stabilniji, jer se banke boje ostati bez zarade budući se nije potrebno obraćati posredniku - banki - da bi svoje "tokene" zamijenio za opipljive predmete - pa bili oni i mandarine ili pšenica. __ Debeloguzi bankari se sad zabrinjavaju za svoje neopravdane zarade na kamatama dobivenim iz siromašnih država poput naše.