Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetska učinkovitost

Izniman interes građana za bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

zaštita okoliša
Foto: Thinkstock
06.10.2014.
u 15:08

Za tri koraka energetske obnove višestambenih zgrada ove godine je bilo planirano 20 milijuna kuna, no zbog velikog interesa taj je iznos povećan na 44 milijuna kuna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ove će godine potpomoći energetsku obnovu višestambenih zgrada s čak 44 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Kako je nedavno objasnio direktor Fonda Sven Muller, zabilježen je izniman interes građana za te investicije. 

„Za tri koraka energetske obnove višestambenih zgrada ove godine je bilo planirano 20 milijuna kuna, no zbog velikog interesa taj smo iznos povećali na 44 milijuna kuna, što je više nego dvostruko, a odobreni su projekti za 774 stambene zgrade.“ rekao je Müller. 

Prema podacima Fonda, U Hrvatskoj se u zgradama danas troši čak 42,3 posto od ukupne potrošnje energije, a u posljednjih 30 godina taj udio kontinuirano raste, što je bio ključni motiv za donošenje programa i mjera koje imaju za cilj unaprijediti energetska svojstva postojećih zgrada te poticati korištenje obnovljivih izvora energije. 

„Većina zgrada u Hrvatskoj izgrađena do kraja osamdesetih godina i imaju slabu ili nikakvu toplinsku izolaciju. Takve zgrade, u kojima su stanovi većinom energetskog razreda E, odgovorne su za velike gubitke topline odnosno nepotrebnu potrošnju energije, a kako bi potrošnju smanjili za 30 do 60% je nužna sustavna cjelovita obnova. S tim ciljem smo ove godine za energetske preglede 447 zgrada odobrili 2,2 mil. kuna, a za izradu projektne dokumentacije za obnovu 245 zgrada 8,1 milijun kuna. Konačno, energetsku obnovu 82 zgrade sufinancirat ćemo s 34 milijuna kuna. “ pojasnila je Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda. 

Ipak, sljedeće godine ovaj investicijski ciklus trebao bi doživjeti daljnju ekspanziju, prvenstveno zahvaljujući donošenju novog Zakona o energetskoj učinkovitosti. 

Među ostalim, ovim Zakonom određuje se način ugovaranja energetske usluge u suvlasničkim zajednicama, odnosno višestambenim zgradama kroz ugovor o energetskom učinku višestambene zgrade. Preduvjet za takvo ugovaranje energetske usluge, je da suvlasnička zajednica ne ulaže u izvođenje radova te da za njih ne nastaje kreditna obveza i ne preuzimaju rizike vezane uz provedbu ostvarenja uštede energije, odnosno imaju jamstvo da će se troškovi za energente smanjiti barem za iznos jednak otplatama energetske usluge. Bez uređivanja ovoga odnosa, suvlasnici u višestambenim zgradama nemaju mogućnost ostvariti ulaganja u smanjenje potrošnje energije bez suglasnosti svih suvlasnika, što ih ograničava u raspolaganju vlastitom imovinom na energetski učinkovit način, a predstavlja i značajnu prepreku razvoju poslovanja za pružanje energetske usluge.

Kako će biti uređeno ugovaranje ove energetske usluge i koje još sve novine donosi Zakon o energetskoj učinkovitosti moći ćete doznati na konferenciji Energetska učinkovitost- priče o uspjehu 2014.

Konferencija „Energetska učinkovitost – priče o uspjehu“ zamišljena je kao godišnji pregled najuspješnijih projekata realiziranih u sektoru, prezentacije poticajnih mogućnosti i projekata nadležnih državnih institucija, kao i prilike za okupljanje i javnu diskusiju svih bitnih dionika u ovom sektoru – predstavnika državnih poduzeća, čelnika lokalne samouprave, proizvođača opreme, te državnih institucija.  

Sve o programu konferencije, te o mogućnosti prijave možete doznati na linku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije