Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Državno mirovinsko društvo isplatilo prve mirovine iz 2. i 3. stupa

HRMOD: Planiramo privući polovinu umirovljenika koji se odluče za kombiniranu mirovinu
09. veljače 2021. u 14:06 6 komentara 4018 prikaza
Šibenik: Početkom mjeseca stvaraju se velike gužve ispred banaka zbog isplate mirovina
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Državno mirovinsko osiguravajuće društvo HRMOD objavilo je jučer da je isplatilo prvih šest mirovina iz individualne kapitalizirane štednje, odnosno iz drugog ili trećeg mirovinskog stupa. To je društvo u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje koje je zaduženo za mirovine iz prvog stupa, odnosno državnog mirovinskog sustava. Kad su u pitanju mirovine drugog i trećeg stupa, dosad su se te mirovine mogle primati samo preko RMOD-a, privatnog mirovinskog društva u vlasništvu Raiffeisen banke.

GLAS IZ ITALIJE Talijani iznenađeni hrvatskim mjerama: Što je vašoj Vladi? Propast ćete, ne može se ni do Umaga

Državni HRMOD osnovan je sredinom prošle godine, a ove je godine privukao i svoje klijente te im isplatio mirovinu na osnovi njihove štednje u prvom i drugom stupu. HRMOD ne navodi koliko je isplatio takvih mirovina, ali naglašava da njegovim uključivanjem na tržište isplate mirovina građani dobivaju mogućnost izbora. Uvjereni su da će konkurencija na tržištu pozitivno utjecati na kvalitetniju ponudu mirovinskih programa i smanjenje naknada te u konačnici na bolju uslugu za sve građane.

– U iduće tri godine radit ćemo na razvoju poslovanja, a u četvrtoj godini možemo očekivati poslovanje s dobiti. U naše društvo planiramo privući polovinu budućih umirovljenika koji se odluče za kombiniranu mirovinu, koju će do 2025. godine primati više od 20.000 građana. Govoreći o brojkama, okvirno se radi o 2,2 milijarde kuna ušteđenih u mirovinskim fondovima i prenesenih u mirovinsko osiguravajuće društvo. Sklapanjem ugovora o mirovini s nama, građani će donijeti dobru odluku te odabrati sigurnog i pouzdanog partnera za isplatu mirovine – istaknula je Renata Gecan Milek, predsjednica uprave Hrvatskog mirovinskog osiguravajućeg društva.

Prazna Petrinja: Potres razrušio centar grada praćenje seizmološke aktivnosti Poznati turski seizmolog analizirao potres na Banovini: 'Shvatio sam da je imao neke predznake'

S druge strane, tržišni lider RMOD ističe da su u siječnju ove godine imali 10.968 ugovora o isplati mirovina, i to 4636 mirovina iz drugog stupa i 6332 iz trećeg, dobrovoljnog mirovinskog osiguranja. Broj mirovina iz drugog stupa porastao je od početka 2019., kada je država uvela dodatak na mirovinu i za osiguranike drugog stupa. Bez tog dodatka, dvostupna mirovina isplatila se samo rijetkima. Pokazalo se da od 2019. četiri od 10 novih umirovljenika koji su štedjeli i u drugom stupu uzima dvostupne mirovine. Većina – gotovo 60% – i dalje se vraća u prvi stup jer se dvostupne mirovine više isplate ljudima s natprosječnim primanjima i duljim razdobljem štednje.

Procedura je takva da prije odluke kakvu će mirovinu uzeti radnik koji je štedio u drugom stupu prvo traži izračun da vidi što je povoljnije, a potom odlučuje hoće li svu svoju mirovinsku štednju prenijeti u prvi stup ili će primati dvije mirovine, jednu iz državnog osnovnog osiguranja i drugu iz drugog stupa. Taj dio iz drugog stupa odsad se, dakle, može isplaćivati preko dva društva, državnog HRMOD-a i privatnog RMOD-a. Prosječna mirovina iz drugog stupa bila je lani oko 700 kuna, a zanimljivo je da 80 posto ljudi koji se odlučuju na dvostupnu mirovinu odmah povlači 15 posto svoje štednje. Tih 15 posto jednokratne isplate u prosjeku je oko 38.000 kuna.

VIDEO Najava izložbe 'Hrvatska svijetu'

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
HUB
FINANCIJSKA EDUKACIJA
Važnost kreativnog pristupa u financijskom obrazovanju mladih
  • stefj:

    Opet miješanje države u tržište. To definitivno nije dobro... Imamo puno primjera do sada koliko je to štetno, od situacije s benzinskim pumpama do situacije s Hrvatskom Poštom. Svugdje je država štitila uhljebe, pa sada to plaćamo... Ne sumnjam da ... prikaži još! će ovo biti isto...

  • Avatar southman
    southman:

    Obavezno izglasati mogućnost podići iznos jednokratne isplate pri odlasku u mirovinu do 30%.