Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Štern:

Benzin će oko Nove godine biti jeftiniji 
od devet kuna

nafta
29.10.2014.
u 13:38

Cijena barela u zadnja tri mjeseca pala 21 posto, a mi plaćamo stare rafinerijske zalihe

Jedna od najvećih svjetskih investicijskih banaka Goldman Sachs objavila je svoja predviđanja o kretanju cijena sirove nafte koja govore da će cijena "crnog zlata" i dalje nezaustavljivo padati. Bankari procjenjuju da će cijena barela u sljedeća tri mjeseca pasti na 75 američkih dolara, dok će u proljeće 2015. nafta pasti na rekordno niske cijene nakon 2010. – samo 70 dolara po barelu. Rezultat je to jednostavnog zakona ponude i potražnje. U posljednjih godinu dana na području SAD-a i Kanade naglo se razvilo dobivanje nafte iz škriljevca pa se danas, unatoč svim zastojima proizvodnje na iračkim i libijskim naftnim poljima, više crnog zlata vadi i stavlja na tržište negoli je svijetu uopće potrebno.

Nema linearnih korekcija

Unatoč svemu tome, hrvatski vozači, kada dođu na benzinsku postaju kako utočili gorivo u svog limenog ljubimca, i ne znaju da se na svjetskom tržištu nafte odvija prava drama. Jer, dok je cijena sirove nafte u posljednjih nekoliko mjeseci pala dvadesetak posto, cijene goriva gotovo su navlas iste kao i u vrijeme kad je barel plaćan gotovo 120 dolara.

– Ovo što mi sada plaćamo na crpkama stara je, skupa nafta koja je kalkulirana po tadašnjim cijenama. Dok se ove zalihe koje rafinerije imaju ne potroše, nećemo vidjeti smanjenje cijena. Očekujem da bi se to moglo dogoditi za oko dva mjeseca, ali ni onda ne treba očekivati linearno pojeftinjenje od dvadesetak posto, koliko je pala cijena nafte. Realnije je očekivati 10 do 15 posto nižu cijenu derivata – kaže naftni stručnjak Davor Štern. Dakle, eurosuper bi oko Nove godine mogao stajati manje od devet kuna, a eurodizel oko osam kuna. Naravno, na cijenu derivata na crpkama utječe i cijeli niz specifičnih, lokalnih faktora poput trošarina, ali i još jedna stvar – stanje domaće naftne industrije.

– Još od osamostaljenja Hrvatske, u posljednjih dvadesetak godina, Ina je neefikasna naftna kompanija, preglomazna za naše uvjete, a njeno poslovanje vrlo je skupo i neučinkovito. Malo se popravila situacija otkada je došao MOL, no ne znatno. Sada više nema monopola, Ina nije jedini dobavljač goriva i cijene će se za neko vrijeme spustiti prema europskom prosjeku, no da je monopol još uvijek tu, cijena goriva vjerojatno bi dodatno rasla – kaže ekonomist dr. Ante Babić.

Puštaju ih da se "umore"

I dok hrvatski vozači s nestrpljenjem iščekuju da i kod nas cijene benzina napokon počnu barem malo padati, naftaše diljem svijeta sada već polako hvata panika.

Do prije nekoliko godina Saudijska Arabija kao najveći klasični proizvođač nafte mogla je utjecati na rast cijena smanjenjem isporuke, no sada to ne radi jer je svjesna da će njeno mjesto na tržištu zauzeti Amerikanci i Kanađani s naftom iz škriljevca. Dapače, Saudijci su upregli svoja naftna polja do maksimuma, a jedna od teorija govori da niskim cijenama žele uvjeriti Zapad kako se ne isplati ulagati u frakiranje jer je eksploatacija naftnih polja na Bliskom istoku najjeftiniji oblik vađenja sirove nafte. No Kanađani i Amerikanci ne popuštaju, tvrde kako im cijena od 70 dolara po barelu još uvijek pokriva sve troškove istraživanja, razvoja i eksploatacije škriljevačkih polja.

>>Cijena sirove nafte pala ispod 80 dolara po barelu

>> Rosneft traži državnu pomoć

Komentara 28

TH
than
13:45 29.10.2014.

Zanimljivo. Kada treba poskupiti onda je to odmah, jer je kao takva trenutna cijena nafte na tzv. mediteranskom trzistu, a kada treba pojeftiniti onda placamo stare rafinerijske zalihe.

Avatar reference
reference
14:11 29.10.2014.

super je jeftino, 1 funta litra, isto ko u engleskoj samo sto je u engleskoj placa cistacice 12.000 kuna a prosjecna placa je 20.000

CH
chemica
13:57 29.10.2014.

Ma brzo će Zoki podignut trošarinu pa ćemo od pojeftinjenja vidjeti poskupljenje, kao vode u Zagrebu svojevremeno. PDV na vodu se smanjio, a ona poskupila! Brdoviti Balkan sa svojim "zokijima" i "bandićima".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije