Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Cijene nafte u dva tjedna skočile najviše u posljednjih 17 godina

Razlog tome su smanjene investicije naftnih kompanija, zatvaranje buštoina te poticajne gospodarske mjere kineske središnje banke
08. veljače 2015. u 10:52 6 komentara 1000 prikaza
nafta
Foto: Reuters/PIXSELL

Cijene nafte naglo su skočile i na londonskom tržištu zabilježile u protekla dva tjedna zabilježile najveći rast od 1998. godine, pišu strani mediji. Na londonskom tržištu cijena jednog barela nafte prošloga je tjedna porasla za 9 posto, na 57,80 dolara, a u posljednja dva tjedna skočila je 19 posto što je najveći dvotjedni rast u posljednjih 17 godina. Razlog tome su smanjene investicije naftnih kompanija, zatvaranje bušotina te poticajne gospodarske mjere kineske središnje banke.

U SAD-u je pak prošli tjedan u samo jednom danu cijena nafte pala za devet posto, no to se brzo promijenilo nakon vijesti o smanjenju broja aktivnih bušotina. Naime, u siječnju je broj bušotina smanjen za 261, a samo u SAD-u ih je zatvoreno 199.

>> Slabi euro i sve jeftinija nafta dižu dobit izvoznika 15 posto

Digitalna komora
JESTE LI ISPROBALI
HGK: Naša Digitalna komora sada nudi sve bitne informacije za pokretanje poslovanja
  • orao10:

    Kako su ih zatvorili tako ce ih i otvorit

  • BubyZG:

    Zar nije nafta za ovaj benzin kupljena prije tedan-dva kada je cijena bila niska ? Ova skupa nafta će doći u rafinerije kroz par tjedana i cijene derivata su trebale ostati niske još barem dva ciklusa. Tako je npr. bilo ... prikaži još! kada su cijene trebale padati, izgovor je bio da se još troši nafta kupljena po visokoj cijeni !!!!!

  • BANZO:

    Znači istina je o onoj prići o propasti Petrodolara i Rusko- Kineskom plaćanju u zlatu.