Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Chen Tianqiao

Povratak kineskog milijardera i prvog kralja gaminga

Foto: screenshot/instagram
20.08.2017.
u 22:51

Chen Tianqiao bio je prvi kineski milijarder i internetski mag, naizgled je imao sve, a onda je iz javnosti potpuno nestao na 10 godina

Najveća kineska internetska kompanija prije samo 12 godina nisu bili ni Alibaba ni Tencent, već tvrtka koja je proizvodila online igre – Shanda Interactive Entertainment.

Osnovao ju je Tianqiao Chen, tada u kasnim dvadesetima, a do svog 30. rođendana već se upisao u klub milijardera. Bio je jači i poznatiji nego Jack Ma, osnivač Alibabe, u prošlom desetljeću, a onda je samo nestao. Najprije se povukao iz javnog života, odselio se iz Kine, a potom je i tvrtku povukao s burze.

Sada je Chen sa svoje 44 godine ponovo spreman javno govoriti. Živi u Singapuru i planira svoje sljedeće poteze, piše Bloomberg. Spreman je i reći što ga je dovelo do toga da se odrekne iznimno uspješne tvrtke i zapravo je prepusti Alibabi i Tencentu.

Tianqiao Chen jednostavno nije izdržao. Počelo je s napadajima panike još u tridesetima, a potom je bilo sve gore, pritisak posla, konkurencije, kaže, bili su prestresni i naposljetku je Chen odlučio spašavati vlastito zdravlje.

Upravo taj njegov put i mentalno stanje s kojim se suočio odveli su ga na novi put, fokus je sada usmjerio na istraživanje ljudskog mozga i načina na koji funkcionira. Chen Tianqiao sada vrijedi 2,4 milijarde dolara prema Bloombergovoj listi milijardera, u što je uključeno 115 milijuna koje su Chen i njegova supruga već dali kalifornijskom Institutu tehnologije da bi osnovali Institut za neuroznanost “Tianqiao and Chrissy Chen”. Bračni par Chen odlučio je u znanost uložiti milijardu dolara, direktno će stipendirati mlade znanstvenike te negdje u Sjedinjenim Državama osnovati i sveučilište Chen.

Chenovi planiraju na jednom mjestu okupiti akademike sa svih polja, od neuroznanstvenika, biologa, psihijatara, filozofa i teologa i potaknuti ih da rade zajedno. Chen smatra da je vrijeme da se znanja i istraživanja usmjere na popravljanje ljudske emocionalne dobrobiti nakon stoljeća nastojanja da se popravi životni standard. Chenovo bi sveučilište imalo misiju i da odgovori tko smo i odakle dolazimo. Godinama sreću tražimo u popravljanju i mijenjanju fizičkog svijeta, a sada bi valjalo uložiti napor i istražiti sve ono što nosimo u sebi, a nije dovoljno poznato.

Chen cijelu priču i nove planove temelji na vlastitom iskustvu. Rođen u provinciji Zhejinag, rastao je u doba kada je Kina pokušavala prihvatiti kapitalizam nakon Kulturne revolucije. Diplomirao je ekonomiju, potom se vjenčao s Chrissy. Bili su u braku šest mjeseci kada su odlučili dati otkaz na poslu u agenciji za vrijednosne papire i osnovati vlastitu tvrtku – Shandu. Bilo je to 1999. Mnogi su već tada hrlili u osnivanje portala nalik na Yahoo. Chen je odmah spoznao svoju nišu i sa suprugom i bratom stvorio gaming tvrtku u koju su uložili 60.000 dolara ušteđevine. Prvi put im je krenulo kada su kupili prava na igru Legend of Mir II, prihodi su počeli stizati i tada su počeli stvarati vlastite online igre poput World of Legend koja je potpuno zaludjela Kineze. Profit je rastao pa su odradili IPO i skupili 152 milijuna dolara 2004. godine. Sve je bilo u najboljem redu, Chen je planirao postati kineski Disney. I tada se dogodio prvi napadaj panike – na letu od Pekinga do Šangaja. Nastavio je dalje, ambiciozno, sklapao partnerstva i planirao i istovremeno se borio s kineskim vlastima u smislu raznih regulativa i dozvola.

Projekt filmova i TV-a je propao, a on je doživio novi napadaj 2009. I tada je, kako kaže, dotaknuo emocionalno dno do te mjere da se ponekad nije mogao pomaknuti, dignuti iz kreveta. Otišao je na odmor u Singapur upravo u vrijeme kada su na svoj put osvajanja interneta krenuli i Tencent i Alibaba. Chen, inače budist, u jednom je trenu odlučio promijeniti sve i povući se iz biznisa, prodao je dio biznisa i odselio se iz Kine. Ipak, ulagao je u razne industrije i projekte, na čelu je investicijske grupe Shanda, no uglavnom se nije pojavljivao među zaposlenima, tek je ovoga lipnja, na obljetnicu, poslao video. Potpuno se posvetio novim planovima na polju neuroznanosti i istraživanjima vezanim za ljudski mozak i emocije. Sada je, kaže, zahvalan što napravio pauzu u životu i ostavio probleme s kojima se nosio u tridesetima iza sebe.

Kineski milijarderi dio novca koji su zaradili vodeći gaming tvrtku Shanda te poslije toga investicijsku kuću istog imena odlučili su uložiti u osnivanje sveučilišta koje bi se bavilo neuroznanošću, odnosno svim aspektima funkcioniranja ljudskog mozga ili, kako tvrdi Chen, njegovim dekodiranjem, ali i istraživanjem Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije