Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preveliki dug

Predvidio je veliku ekonomsku krizu, a sada najavljuje novi krah

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
11.08.2017.
u 10:32

Keen kaže kako krizu u Velikoj Britaniji nije izazvala potrošnja vlade

Steve Keen, ekonomist sa Sveučilišta Kingston u Londonu, bio je jedan od stručnjaka koji je predvidio veliku svjetsku ekonomsku krizu, piše Reuters.

Keen ima nove crne prognoze i za to krivi preveliki privatni dug, ali i upozorava na Kinu koja ima produženi kredit s godišnjom stopom od oko 25 posto.

– Još jedna financijska kriza mogla da bi biti vrlo blizu ako se ne usvoji znatno drukčiji pristup. Previše smo usredotočeni na državni dug, ali pravi je problem onaj privatni – rekao je Keen.

Dodao je kako krizu u Velikoj Britaniji nije izazvala potrošnja vlade.

– To je apsurd. To bi tehnički značilo da je vladina potrošnja u Velikoj Britaniji izazvala financijsku krizu u SAD-u, što je čista glupost. Taj pristup donio nam je štednju posljednjih deset godina, što je samo dodatno oslabilo ekonomiju – poručuje Steve Keen.

Ovaj put krizu predviđa zbog takozvanih "zombi ekonomija".

– Glavni razlog za zabrinutost jest ono što ja zovem"zombi" ekonomijama, kao što su Australija, Belgija, Kina, Kanada i Južna Koreja, koje su izbjegle prošlu krizu pozajmicama. One sada imaju veći teret duga s kojim se moraju suočiti kada stigne sljedeća kriza, što bi moglo biti između 2017. i 2020. godine – kazao je Keen.

– Kina je poseban slučaj, kaže Keen te dodaje kako ona ima produženi kredit s godišnjom stopom oko 25 posto.

– S dugom privatnog sektora koji prelazi 200 posto BDP-a, najviše sliči prezaduženim ekonomijama Irske i Španjolske prije 2008. godine – zaključuje ekonomist.

Komentara 5

DU
Deleted user
11:27 11.08.2017.

Što je banke su se previše zadužile pa ovaj opet predviđa krizu. Usput za krizu okrivljuje građane a ne države ni njene vlade. Banke se ne bi zadužile toliko da im to država nije dopustila. Ali kada država bankarskom sektoru služi kao neiscrpan izvor svježeg novca onda banke mogu raditi što hoće. Na kraju dolaze Ekonomski " stručnjaci " poput ovoga da unaprijed operu ruke debelim bankarima sa njihovim jahtama od milijardu eura i skupim autima od milijun eura.

Avatar Apsalar
Apsalar
11:40 11.08.2017.

E zato NE porezu na nekretnine! ... a ostalo... tko nema što izgubiti ne nervira se... većina u Hrvatskoj i nema što izgubiti.

PR
prajdali100
13:28 11.08.2017.

Banke su drzave u drzavi.Kod nas rade sto god hoce........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije