Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oborio rekord

Nacionalistički ratni film u Kini zaradio 508 milijuna dolara

Foto: Screenshot
15.08.2017.
u 07:30

Spektakl obiluje atraktivnim i masovnim akcijskim scenama u kojima se vide i replike najmodernijeg kineskog naoružanja

Jeste li ikada čuli za film Wolf Warrior 2? Vjerojatno ne. A možda ste trebali. Jer, taj je film u samo tjedan dana zaradio 238 milijuna dolara, nakon 12 dana 508 milijuna.

Nadmašio je i Dunkirk, a snimljen je za tek nešto više od 27 milijuna dolara. Postao je tako najdohodovniji film ikada. U Kini. Očito, doći će i do svjetskog vrha gdje će mu izmaći tek najveći blockbusteri svih vremena.

Zabranjeno prikazivanje

Akcijski film izražene nacionalističke komponente priča priču o kineskim specijalcima koji u afričkoj ratnoj zoni spašavaju desetke života iz ruku zapadnjačkih plaćenika. Zanimljivo, glavni je negativac u filmu Frank Grillo, ne tako nepoznati američki glumac kojeg smo gledali u, recimo, Pročišćenju. No, ima težak posao držati ravnotežu s kineskim glumcem i majstorom borilačkih vještina Wu Jingom koji je ujedno i režirao film. Kako navode zapadni dopisnici koji su vidjeli film, spektakl obiluje atraktivnim i masovnim akcijskim scenama u kojima se vide i replike najmodernijeg kineskog naoružanja. Ima tu još nekih činjenica. Film koji je u cijelosti privatno financiran dijelom je snimljen i zbog toga što se ove godine slavi 90 godina od osnivanja kineske Narodne oslobodilačke vojske. Ali, i kineska je država financirala snimanje filma o osnivanju kineske vojske, The Founding of an Army koji je, u odnosu na Wolf Warriora 2, zaradio kikiriki. Oko deset puta manje unatoč tome što u njemu nastupa zamalo 50 kineskih zvijezda i estradnjaka. No, Wolf Warrior 2 u prednosti je nad zapadnim blockbusterima. U srpnju je, naime, u Kini zabranjeno njihovo prikazivanje. Ipak, više od zarade koju je postigao, a koja je desetak puta veća od prvog dijela, zapadne medije brine nešto drugo. Poruke koje se mogu vidjeti u promotivnim materijalima za film i u samom filmu.

Domoljublje ne prolazi

Primjerice, “tko uvrijedi Kinu, lovit ćemo ga bez obzira gdje se nalazio”. Ili, u kadru na kraju filma gdje se prikazuje kineska putovnica, ide tekst “građani Narodne republike Kine, kada se susretnete s opasnošću u stranim zemljama, ne odustajte! Znajte, za vama stoji jaka domovina”. Zanimljivo, film je prikazan i u Americi gdje je zaradio tek djelić od onoga što je uprihodio u Kini, no još je zanimljivije kako je tek nedavno Kina otvorila vojnu pomorsku bazu u Djiboutiju. Inače domoljubni filmovi u Kini ne prolaze najbolje, priznaju i tamošnji mediji, pa je i prema tome film fenomen. Očito je kako je svojim sadržajem i porukama Wolf Warrior 2 uspio pobuditi veliki interes, sasvim sigurno i puno nacionalnog ponosa, pri čemu cijela priča uvelike podsjeća na zapadnu propagandu 80-tih. Da ne idemo dalje od toga.

Ključne riječi

Komentara 2

IG
igorkozic
07:45 15.08.2017.

ma mora da su kinezi ustase cim vole svoju zemlju i ginu za nju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije