Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon štiti Sisak

Bruxelles će presuditi smije li Inin mađarski partner ugasiti rafineriju

Ina
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
Autori: Petra Maretić Žonja, Marina Šunjerga, Marko Biočina
23.09.2014.
u 16:50

Državni interes – MOL je EK podnio tužbu kad je 2012. Hrvatska zabranila gašenje rafinerija

– Kompanijski interes i interes Vlade, države, društva, građana i Siščana u ovom je slučaju vjerojatno suprotstavljen. Sve govori da kompanija u svojim planovima ne vidi interes da ta rafinerija opstane. S druge strane mi bismo kao Vlada željeli sačuvati ta radna mjesta i rafineriju. Prepustite vremenu ispred nas da se vidi koje je najbolje rješenje. Jedno je kompanijski interes, drugo Vlade i društva – odgovorio je jučer potpredsjednik Vlade Branko Grčić na novinarsko pitanje o Vladinu stavu o zatvaranju sisačke rafinerije.

I ta Grčićeva izjava pokazuje da Vlada, barem zasad, nije sklona podržati takvu poslovnu odluku Ine, a u takvom je stavu obvezuje i zakonska regulativa.

Moguća odgoda odluke

Naime, prema članku 4. aktualnog Zakona o energiji, i postrojenja za preradu nafte – dakle rafinerije – proglašeni su objektima od interesa za RH te je vlasnicima tih objekata određena obveza da ih održavaju, tehnološki unapređuju, odnosno moderniziraju sukladno interesima RH i njezinoj energetskoj strategiji. Zakonom je predviđeno i da će Vlada svojom odlukom urediti sva pitanja vezana za izradu i dostavu provedbenih planova vezanih za održavanje i modernizaciju takvih strateški važnih objekata. Još kad je taj zakon donesen, krajem 2012. godine, takva odredba tumačila se kao regulativna zabrana zatvaranja ili prenamjene domaćih rafinerija, a mađarski MOL, navodno, podnio je i tužbu Europskoj komisiji tvrdeći da mu taj članak ugrožava osnovna prava te nije u skladu s osnovnom regulativom EU o tržišnom natjecanju. Koliko je poznato, Europska komisija još nije donijela pravorijek o tome, a upravo ta opcija jedan je od mehanizama koji Vlada ima na raspolaganju da spriječi odluku o gašenju sisačke rafinerije. Druga mogućnost jest podnesak arbitražnom vijeću koje je nedavno u svom rješenju naložilo MOL-u da upravlja Inom u skladu s njezinim najboljim komercijalnim interesima, no u tom slučaju trebalo bi dokazati i komercijalnu štetnost takvog poteza. Ipak, preduvjet za bilo kakvu akciju jest da odluka i bude donesena, a to je još neizvjesno.

Naime, kako hrvatski članovi uprave Ine ne podržavaju gašenje rafinerije Sisak, moguća je odgoda. Tri člana uprave koja je imenovala Vlada dovedena su prošlog tjedna pred gotov čin, kada im je servirana analiza po kojoj je ekonomski opravdano ugasiti rafineriju, a mađarski kolege u upravi Ine inzistirali su na tome da se odluka donese već u srijedu. Kako doznajemo iz izvora bliskih Ini hrvatski dio uprave odbio je taj zahtjev i tražio da se odluka o sisačkoj rafineriji povuče s dnevnog reda uprave. Tražili su još vremena da prouče analizu isplativosti rafinerije koja se pripremala gotovo pola godine.

Tjedan dana za analizu

– Ako je bilo potrebno šest mjeseci da se analiza izradi, onda naši članovi uprave moraju imati barem više od tjedan dana da tu analizu prouče – kaže nam izvor. Ono što su utvrdili letimično se upoznavši s analizom jest da se temelji na pretpostavci da Ina neće imati akvizicije na tržištu u regiji te da neće širiti svoje poslovanje, nego će to činiti MOL. Time bi se kršio Zakon o privatizaciji Ine i međudioničarski ugovor.

Sisak je zadnja linija obrane na kojoj se odlučuje hoće li Ina imati regionalnu budućnost ili će biti tek podružnica MOL-a koji gradi poziciju regionalnog lidera u energiji, upozoravaju nas izvori. Ako bi se Ina širila na tržište Srbije, pokušala preuzeti ili sklopiti partnerstvo s Petrolom te razvijati poslovanje u Crnoj Gori, sisačka rafinerija itekako bi imala posla i bila bi potrebna, objašnjavaju nam zašto će se hrvatski trojac u Ini usprotiviti spornoj odluci.

>>'Borili smo se za domovinu, borit ćemo se i za Inu'

>>SOA istražuje curenje informacije o zatvaranju sisačke rafinerije?

>>Pročitajte potresno otvoreno pismo radnika sisačke Rafinerije

Komentara 2

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:14 23.09.2014.

Sisak je bio najrazvijeniji indusrijski grad s teškom industrijom koji je hranio ljude u okolici 100km..spao na to da nas danas nazivaju socijalnim slučajem i neki Mađari odlučuju o nama....joj muko moja

19
1995josip
23:08 23.09.2014.

Od 2004. godine u SMŽ na vlasti je SDP , samo mlate praznu slamu i pune svoje bankovne račune i upisuju brojne nekretnine koje zadnjih mjeseci istražuju USKOK i DORH . Svi velikani iz stranke SDP i obdava lijeva predsjednikaka su godinama bili stalni gosti u Sisku , dobro su jeli , pili , dobivali skupe poklone i pratili svoju najbogatiju SDP županicu po šumama i vikendicama oko Siska kada se jeftino prodavala a skupo kupovala imovina na štetu građana Siska i SMŽ ! Šuma Brezovica je poznata po partizanskom odredu i luksuznim svatovima u kojima su jeli i pili svi velikani kukuriku kokošinjca , dovoljno je pogledati goste u tim svatovima jer glavni glumci ove SDP sapunice sjede u prvim redovima . Nije samo bivša županica kriva , krivi su svi iz tog kokošinjca koji su kokošarili po SMŽ .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije