Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis TOP 505 kompanija

Bez reformi obrazovanja i tržišta rada nema napretka

Sporost u provođenju prosvjetnih reformi i tržišta rada trenutno je najveći uteg na plećima hrvatskog gospodarstva.
31. kolovoza 2018. u 10:30 3 komentara 564 prikaza
Radnici u Uljaniku
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

U Hrvatskoj ništa novo, rekli bi cinici – u skladu s cikličkim zakonitostima globalne ekonomije, hrvatsko gospodarstvo kvantitativno raste iz godine u godinu. Usprkos slučaju Agrokora i ovih dana eskalirane krize u donedavno uspješnom brodogradilištu Uljanik, i dalje se povećava broj tvrtki milijardera po kriteriju prihoda, a raste i ukupna dobit tržišnih aktera.

Međutim, strukturne boljke domaćeg gospodarstva, poput slabe efikasnosti poduzetnika, i dalje ostaju, a kao najveći problem i kočnica dugoročnog razvoja pojavio se nedostatak radnika. Nemogućnost pronalaženja adekvatno obrazovane radne snage, slaže se većina analitičara, postao je glavni problem s kojim se danas suočava domaće gospodarstvo i koji će dugoročno utjecati na kapacitete ekonomskog rasta i posljedično razvoja društva.

I sada ponovno dolaze na naplatu godine nečinjenja po pitanju strukturnih reformi, ne samo ove, već i svih dosadašnjih hrvatskih vlada. Jedan od uzroka ovakvog stanja, koje rezultira pomalo apsurdnom činjenicom da relativno slabo gospodarstvo bilježi konstantan pad nezaposlenosti, jest nedostatak jasne migrantske politike u situaciji depopulacije matičnog društva. Jednostavno rečeno, dok nam se mladi iseljavaju u bogatije zemlje EU, mi nikako ne nalazimo načina da popunimo rupe na tržištu radne snage. Kvote za strane radnike koje propisuje država i dalje su točka prijepora poslodavaca i Vlade.

Međutim, još veći negativni utjecaj na stanje u gospodarstvu ima tromi i 21. stoljeću neprilagođeni obrazovni sustav, posebno u strukovnom segmentu, koji sve manje školuje ljude za zanimanja koja će poslodavcima trebati sutra. Sporost u provođenju prosvjetnih reformi i tržišta rada trenutno je najveći uteg na plećima hrvatskog gospodarstva.

Blaženka Divjak Škola za život Divjak roditeljima: Vaša uloga je velika u najvažnijoj školskoj godini u posljednjih 20 godina Blaženka Divjak tri hrvatska teleoperatera Škole uključene u eksperimentalni program dobivaju besplatan mobilni internet Uljanik Pregovori uspješni Uljaniku odblokiran račun, plaće stižu sutra – ako ne bude iznenađenja
usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • onako_ovlaš:

  nema reformi bez sasvim jasne duhovno političke orijentacije nacije,dok je ovaj hibbrid na snazi,balkan plus socjalizam( politička elita kontrolira večinu vlasništva) pomak nije moguć

 • Avatar Ivan Ivic
  Ivan Ivic:

  Reforma obrazovanja je nužna, mada nije to glavni problem gospodarstva. Treba kod mladih razvijati ljubav prema (fizičkom) radu. Uvesti u škole bar 2 dana rada u polju, vrtovima, radionicama, za kuhinjskim stolom... Za mene nije čovjek ako ne zna kositi, ... prikaži još! kopati, rezati lozu. Najbolji veterinar kasnije može biti samo onaj koji zna musti krave. Ukratko, u osnovnoj (pa i srednjoj) školi što više vani, na friškom zraku, a manje Krleže i filozofije.

 • Deleted user:

  ..klariću to pismo koje si ovdi napisa moraš uputit komunistima na vlasti..