Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vratio se optimizam

BDP će rasti najmanje 2,6 posto. Građani više troše i podižu kredite

Indeks ekonomskog sentimenta u Hrvatskoj porastao je za 1,2 boda
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/3
29.05.2019.
u 06:30

Građani su mišljenja da će im u zajedničko kućanstvo narednih godinu dana pritjecati više novca nego što je to bilo posljednjih dvanaest mjeseci. Jedan od razloga za to može biti i rast zaposlenosti, ali i zaduženja

Ankete pouzdanja potrošača koje provodi središnja banka te Indeks ekonomskog sentimenta (ESI) Europske komisije sugeriraju da se među hrvatske građane vratio optizmizam. Hrvati očekuju poboljšanje vlastite financijske situacije u idućih godinu dana, a s nešto ružičastijim naočalama gledaju i cjelokupnu poslovnu klimu. Indeks ekonomskog sentimenta za svibanj u Hrvatskoj je porastao za 1,2 indeksna boda u odnosu na travanj, dok je na razini Europske unije razlika u sentimentu blaža i u plusu je 0,2 boda.

Najveći rast sentimenta zabilježili su Malta, Francuska i Slovenija, a najveći pad Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska i Češka. Europska komisija u Hrvatskoj bilježi pojačani optimizam u industriji i među potrošačima, čije je raspoloženje na najvišoj razini u posljednjih jedanaest godina otkada je Europska komisija počela objavljivati pokazatelje za Hrvatsku.

Kod nas se i dalje godišnje stvara oko 30 tisuća novih radnih mjesta, a taj bi optimizam danas mogao potvrditi i Državni zavod za statistiku objavom BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu. Ekonomski institut Zagreb procjenjuje da će stopa rasta biti bolja od ostvarenja u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu (2,3%) te će iznositi 2,6 posto. Moguće su i veće brojke jer je prvi dio godine donio značajan rast prometa u trgovini na malo, oporavak industrijske proizvodnje te osjetniji rast građevinskog sektora.

Rast potrošnje (više od 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani) zbroj je više faktora: povećanja zaposlenosti, turističkih dolazaka i povećanja dohotka, s tim što je rast plaća usporio na 2,8 posto na godišnjoj razini. U odnosu na isti mjesec prošle godine prosječna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama viša je za 211 kuna.

Građani su mišljenja da će im u zajedničko kućanstvo narednih godinu dana pritjecati više novca nego što je to bilo posljednjih dvanaest mjeseci. Jedan od razloga za to može biti i rast zaposlenosti, ali i zaduženja. Dio ‘viška’ sigurno dolazi i od kredita u koje građani ulaze hrabrije nego prijašnjih godina. Ukupni krediti stanovništva dosegnuli su krajem ožujka 127 milijardi kuna te su u mjesec dana porasli 1,4 milijardu kuna. Najveće stope rasta imaju potrošački krediti, koji su se vrijednošću gotovo približili stambenim kreditima. Kako su to ujedno i najskuplji krediti, središnja je banka postrožila uvjete za njihovo odobravanje te zatražila od komercijalnih banaka da pažljivije analiziraju kreditnu sposobnost.

Ključne riječi
BDP

Komentara 4

Avatar NasaPosla
NasaPosla
08:54 29.05.2019.

Vrijedni ljudi dodatno rade i investiraju ("troše"). Nama ostalima draže je ovdje kukati i po svemu pljuvati (komentirati).

TH
than
11:32 29.05.2019.

Građani više troše, pa onda država i gradovi malo opraštaju dugove, pa onda to svi mi sve plaćamo, jer dignu cijene. I tako... Glavno da se troše pare koje nemamo, jer na papiru lijepo izgleda kada BDP raste.

Avatar ivan0408
ivan0408
01:24 30.05.2019.

Građani više troše za sada jer su došle nove doznake iz inozemstva od iseljenika kao pomoć svojoj obitelji. Kad dođe nova svjetska kriza ili izumru mame i tate naših iseljenika, nestat će i doznake i ovaj lažni BDP građen na osnovu nepostojeće industrije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije