Naslovnica Biznis Gospodarstvo

BDP će rasti najmanje 2,6 posto. Građani više troše i podižu kredite

Građani su mišljenja da će im u zajedničko kućanstvo narednih godinu dana pritjecati više novca nego što je to bilo posljednjih dvanaest mjeseci. Jedan od razloga za to može biti i rast zaposlenosti, ali i zaduženja
29. svibnja 2019. u 06:30 4 komentara 479 prikaza
Indeks ekonomskog sentimenta u Hrvatskoj porastao je za 1,2 boda
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ankete pouzdanja potrošača koje provodi središnja banka te Indeks ekonomskog sentimenta (ESI) Europske komisije sugeriraju da se među hrvatske građane vratio optizmizam. Hrvati očekuju poboljšanje vlastite financijske situacije u idućih godinu dana, a s nešto ružičastijim naočalama gledaju i cjelokupnu poslovnu klimu. Indeks ekonomskog sentimenta za svibanj u Hrvatskoj je porastao za 1,2 indeksna boda u odnosu na travanj, dok je na razini Europske unije razlika u sentimentu blaža i u plusu je 0,2 boda.

Stadionska diplomacija Obećali su nam sagraditi stadione, ali evo što Kineze zapravo zanima

Najveći rast sentimenta zabilježili su Malta, Francuska i Slovenija, a najveći pad Ujedinjeno Kraljevstvo, Švedska i Češka. Europska komisija u Hrvatskoj bilježi pojačani optimizam u industriji i među potrošačima, čije je raspoloženje na najvišoj razini u posljednjih jedanaest godina otkada je Europska komisija počela objavljivati pokazatelje za Hrvatsku.

Kod nas se i dalje godišnje stvara oko 30 tisuća novih radnih mjesta, a taj bi optimizam danas mogao potvrditi i Državni zavod za statistiku objavom BDP-a u prvom ovogodišnjem kvartalu. Ekonomski institut Zagreb procjenjuje da će stopa rasta biti bolja od ostvarenja u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu (2,3%) te će iznositi 2,6 posto. Moguće su i veće brojke jer je prvi dio godine donio značajan rast prometa u trgovini na malo, oporavak industrijske proizvodnje te osjetniji rast građevinskog sektora.

Astana Arena Sve je dogovoreno Službeno! Kinezi odlučili: Gradimo stadion u Hrvatskoj vrijedan 150 mil. €

Rast potrošnje (više od 6 posto u odnosu na isto razdoblje lani) zbroj je više faktora: povećanja zaposlenosti, turističkih dolazaka i povećanja dohotka, s tim što je rast plaća usporio na 2,8 posto na godišnjoj razini. U odnosu na isti mjesec prošle godine prosječna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama viša je za 211 kuna.

Građani su mišljenja da će im u zajedničko kućanstvo narednih godinu dana pritjecati više novca nego što je to bilo posljednjih dvanaest mjeseci. Jedan od razloga za to može biti i rast zaposlenosti, ali i zaduženja. Dio ‘viška’ sigurno dolazi i od kredita u koje građani ulaze hrabrije nego prijašnjih godina. Ukupni krediti stanovništva dosegnuli su krajem ožujka 127 milijardi kuna te su u mjesec dana porasli 1,4 milijardu kuna. Najveće stope rasta imaju potrošački krediti, koji su se vrijednošću gotovo približili stambenim kreditima. Kako su to ujedno i najskuplji krediti, središnja je banka postrožila uvjete za njihovo odobravanje te zatražila od komercijalnih banaka da pažljivije analiziraju kreditnu sposobnost.

Poduzetnik
Kviz
Jesi li rođeni poduzetnik ili radije radiš kako ti drugi kažu?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar NasaPosla
  NasaPosla:

  Vrijedni ljudi dodatno rade i investiraju ("troše"). Nama ostalima draže je ovdje kukati i po svemu pljuvati (komentirati).

 • than:

  Građani više troše, pa onda država i gradovi malo opraštaju dugove, pa onda to svi mi sve plaćamo, jer dignu cijene. I tako... Glavno da se troše pare koje nemamo, jer na papiru lijepo izgleda kada BDP raste.

 • Avatar ivan0408
  ivan0408:

  Građani više troše za sada jer su došle nove doznake iz inozemstva od iseljenika kao pomoć svojoj obitelji. Kad dođe nova svjetska kriza ili izumru mame i tate naših iseljenika, nestat će i doznake i ovaj lažni BDP građen na ... prikaži još! osnovu nepostojeće industrije.