Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bankari se klade na Čehe!

man-navijaxci.jpg
import
13.03.2008.
u 13:36

Švicarska banka UBS napravila je opširnu analizu kojom pokušava odgonetnuti zagonetku koja muči milijune navijača i ovisnika o klađenju diljem svijeta - “Tko će biti novi europski prvak u nogometu?” Nakon pomne analize i najsloženijih matematičkih operacija, ekonomisti i analitičari banke izračunali su da je budući europski prvak Češka, a Hrvatska će ispasti u drugom krugu natjecanja, upravo od budućih prvaka.

Analitičari banke u svoje su izračune uključili cijeli niz čimbenika, od prednosti domaćeg terena, geografske bliskosti timova zemljama domaćinima, redosljeda na ljestvici FIFA-e do statističkih podataka svih reprezentacija sudionica EP-a 2008.

Uz Hrvatsku reprezentaciju bankarski analitičari u četvrtfinalu prvenstva vide još Švicarsku, Češku, Njemačku, Italiju, Nizozemsku, Španjolsku i Grčku. Prognozeri su u svojoj analizi otišli toliko daleko pa su čak izračunali da će Češka u finalu pobijediti Italiju, i to boljim izvođenjem jedanaesteraca.

Optimistični prognozeri UBS-a smatraju da će Švicarska stići čak do polufinala, nakon što u drugome krugu pobijedi favoriziranu Njemačku, a drugi domaćin Austrija neće proći u drugi krug pokraj Nijemaca i Hrvata. Švicarcima analitičari predviđaju ispadanje u polufinalu jer su izračunali da je odnos snaga u postotcima 61 prema 39 za Čehe.

Bankari predviđaju da će u “skupini smrti” Talijani i Nizozemci biti bolji od Francuske i Rumunjske, a u četvrtfinalu bi trebali izbaciti Španjolsku i aktualnog europskog prvaka Grčku. U polufinalnom srazu analitičari Italiji daju prednost nad Nizozemskom.

Za finalni susret švicarski bankari Česima daju minimalnu prednost 51 prema 49 posto pred sadašnjim svjetskim prvacima, koja će se materijalizirati europskom krunom nakon produžetaka i jedanaesteraca.

Bankarski nogometni stručnjaci UBS-a gotovo nikakve šanse ne daju zadnjim finalistima s europskog i svjetskog prvenstva Portugalu i Francuskoj. Sve koji sumnjaju u navedene izračune, UBS banka podsjeća kako je pogodila da će pobjednik Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj biti Italija.

Jedan od vodećih instituta za istraživanje javnog mnijenja u Hrvatskoj Hendal proveo je veliku anketu među hrvatskim građanima o predstojećem nogometnom prvenstvu. Na reprezentativnom uzorku od 605 ispitanika pokušali su u detalje doznati koliko su građani Hrvatske upoznati s nogometnim EP u Austriji i Švicarskoj te što očekuju od plasmana naše reprezentacije.

Hrvati su dosta optimistični jer ih gotovo polovica, točnije 45 posto, vjeruje da će naša nogometna vrsta postati europski nogometni prvaci. Domaćine prvenstva može zabrinuti podatak da čak 52,7 posto ispitanika uopće ne zna gdje se održava EP u nogometu.

Budući se volimo hvaliti da smo prava nogometna nacija, iznenađuje podatak da čak 36,2 posto ispitanika ne namjerava pratiti predstojeće nogometno prvenstvo. Taj podatak gotovo sto posto korespondira s drugim rezultatom ankete po kojemu nastupe hrvatske nogometne reprezentacije prati 64 posto ispitanika.  

Čak 79 posto ispitanika vjeruje da će zemlje domaćini profitirati od organizacije prvenstva. Najviše anketiranih, 28,5 posto, vjeruje u profit organizatora zbog velikog broja navijača, odnosno turista.  Domaćine može obradovati podatak da hrvatski navijači planiraju višednevni boravak na EP-u.

Jedan do dva tjedna boravka u Austriji, odnosno Švicarskoj planira 16,7 posto ispitanika, dok ih 61,1 posto namjerava boraviti od dva do sedam dana. Točno jedna trećina ispitanih smjestit će se u hotele.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije