Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova regulativa

Bankari guverneru: Mame neće povući kapital iz Hrvatske

Petar Radaković
Boris Ščitar
25.10.2010.
u 16:22

U Hrvatskoj je već pokriveno više od 95 posto depozita čiji je iznos ispod 400 tisuća kuna, za koje jamči država. Ulaskom u EU, i kod nas bi moglo vrijediti osiguranje štednje do 100 tisuća eura.

Mogućnost da matične banke povuku kapital, smanji li kapitalno usklađivanje značajno profitabilnost njihovih kćeri u Hrvatskoj, što je kao opciju naveo guverner HNB-a Željko Rohatinski, bankari opovrgavaju.

- To je hipotetska teza i praktički sad nije moguća. Mame nas i dalje financiraju, takvog se scenarija ne bi trebalo bojati. To je suvišna provokacija, za nas pet-šest velikih banaka nema nikakve bojazni - odlučan je Petar Radaković, čelnik Erste banke.

Prijedlog nove financijske regulative, koju Europska komisija naziva “pametnom regulacijom”, mogla bi hrvatskim štedišama osigurati i pokriće depozita do visine 100 tisuća eura. Reforma sustava osigurane štednje koja se trenutačno provodi u EU, predviđa i smanjenje rokova za isplatu štednje na sedam dana od nastanka osiguranog događaja.

- To nas očekuje kao dio EU, u ukoju ćemo vjerojatno ući 2012. ili 2013. godine. Novi će propisi omogućiti kombinaciju ex ante i ex post sustava osiguranja štednje u omjeru 75:25 posto - najavio je ekonomski analitičar Velimir Šonje, predstavljajući novi broj HUB analiza posvećen upravo promjenama financijske regulacije.

- Trenutačna je visina osigurane štednje u Hrvatskoj 400 tisuća kuna, a pokriveno je čak 95 do 96 posto osigurane štednje - otkrio je direktor HUB-a Zoran Bohaček.

Hrvatske su banke u posljednjih osam godina uplatile više od četiri milijarde kuna u sustav osigurane štednje. Uz godišnju kapitalizaciju pet posto, to je ukupno oko pet milijardi kuna, odnosno tri posto ukupnih depozita.

Ključne riječi

Komentara 7

UK
Ugo Kajvez
18:06 25.10.2010.

Stara hrvatska izreka ..... (nisam ju ja izmislio) ... . \"Vjeruj nijemcu kao zimskom suncu\" ......... . Pa tko voli neka izvoli .............

DU
Deleted user
18:54 25.10.2010.

to je biznis. nema bas nikakve veze stim da li je tko njemac, talijan ili francuz.

OB
-obrisani-
09:18 26.10.2010.

@ babac88 \"Dovoljno je da malo veća skupina klijenata zatraži isplatu depozita u gotovini, pa da se ispostavi kako je su sve do jedne banke nelikvidne. \" --- Ima li ijedna zemlja u svijetu u kojoj to nije tako? Banke većinu svojih sredstava ulažu u dionice/kredite/nekretnine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije