Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Allianz

Allianz u 2009. ostvario bruto dobit od 58,1 milijun kuna

Osiguranje
Ivica Galović
13.04.2010.
u 14:42

Ostvarena je dobit društva najveća do sada od kada Allianz djeluje na domaćem tržištu. Ukupni premijski prihodi društva iznosili su 986,2 milijuna kuna.

Osiguravajuće društvo Allianz u prošloj je godini ostvarilo bruto dobit od 58,1 milijuna kuna, što je ujedno i najveća njihova dobit od početka poslovanja u Hrvatskoj. Ukupni premijski prihod iznosio je 986,2 milijuna kuna, zadržana je visoka adekvatnost kapitala, a granica solventnosti iznosila je 177% - priopćeno je iz Allianza.

Dobri rezultati poslovanja posljedica su ponajprije smanjenja troškova, zadržavanja kvalitetnog portfelja te vrlo dobrog rezultata od investicija.

- Već sada možemo reći da smo se dobro pripremili za ovu poslovnu godinu jer prema preliminarnim rezultatima prvog kvartala bilježimo rast premije i u životnim i u neživotnim osiguranjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Zadovoljni smo i radom svojih investicijskih fondova, posebice novčanog fonda Allianz Cash koji je godinu završio s prinosom iznad prosjeka tržišta od 7,66% i u prvih sedam mjeseci poslovanja bio među pet najboljih novčanih fondova po ostvarenom prinosu - rekao je Boris Galić, predsjednik uprave Allianza.

U segmentu neživotnog osiguranja ostvarena je premija od 649,6 milijuna kuna što je pad od 6,8 posto u odnosu na 2008. godinu. U osiguranju od odgovornosti ostvareni su bolji rezultati u odnosu na prosjek tržišta pa je zabilježen rast premije od 8%. S obzirom na visoki udjel osiguranja motornih vozila u ukupnoj premiji neživotnih osiguranja te na stalni trend pada prodaje novih automobila, očekivano je zabilježena niža premija automobilskih i kasko-osiguranja.

Tako je na godišnjoj razini pad premijskog prihoda osiguranja od automobilske odgovornosti iznosio 5,3% posto. U kasko-osiguranjima Allianz je ostvario pad od 12,8 posto što je na razini cijelog tržišta i rezultata zabilježenih na kraju trećeg kvartala prošle godine. Kombinirani razmjer, odnosno odnos ukupnih rashoda i zarađene premije za neživotna osiguranja iznosio je 99,28%.

U odnosu na treći kvartal kada je rast klasičnog osiguranja života iznosio 4,7 posto, u zadnjem kvartalu Allianz je povećao premijski rezultat tako da je ukupni godišnji rast iznosio 7,1% u odnosu na tržište koje je raslo 0,4%. Trend smanjenja prodaje polica životnih osiguranja vezanih uz kredite nastavljen je što je očekivano rezultiralo padom ukupne bruto premije. Tako je premijski prihod u segmentu životnih osiguranja u 2009. godini iznosio 336,5 milijuna kuna.

Komentirajući planove u ovoj godini Boris Galić je rekao da očekuje i u ovoj godini pozitivne rezultate, uz zadržavanje stabilnih prihoda i solidnu profitabilnost. Fokus će i dalje biti na kontroli troškova, ali i na ulaganju u nove proizvode i širenje mreže poslovnica.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije