Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.02.2013. u 12:00

Bez legalizacije poljoprivrednih objekata seljaci ne mogu računati ni na 333 milijuna eura EU za ruralni razvoj.

Nakon suše koja ih je dodatno zatukla seljaci nikako da sjednu na zeleniju granu. Iako to neke seljačke udruge, koje ovih dana opetovano prijete prosvjedima, neće priznati, činjenica je da seljak danas može brže i po bitno pojednostavljenim uvjetima legalizirati i 10-ak bespravno sagrađenih objekata na svojoj farmi, po tvrdnjama resornog ministarstva i 70 posto jeftinije.

No, nakon što se s legalizacijom odgađalo u nedogled, sve je manje izgleda za pronalaženje još koje dodatne kune u plastu sijena, jer nakon sve viših troškova goriva, gnojiva, sjemena... i niskih otkupnih cijena mlijeka, mesa... poljoprivrednici nemaju ni sijena, a puno njih, očekuje se nakon ulaska u EU, neće imati ni farmi. Makar ih i legalizirali. Unatoč kritikama javnosti da je bespravna gradnja bespravna, bila ona na moru ili u nekoj zabiti u Slavoniji, legalizacija u cilju poljoprivredne proizvodnje koju je država predugo zanemarivala te legalizacija bespravno sagrađenih vikendica nisu isto.

Bez legalizacije poljoprivrednih objekata seljaci ne mogu računati ni na 333 milijuna eura EU za ruralni razvoj. No vremena za to sve je manje, derutne štale sve su praznije, a mjerodavni poput lokalnih zajednica i dalje se teško odriču svog dijela kolača. Ne znaju da kad ne bude sela, neće biti ni njih.

Komentara 6

VE
vero
12:09 06.02.2013.

Srbija sve legalizirala po 0 kuna. Jesu li oni bogatiji od nas ? Još se bave poljoprivredom ona domaćinstva koja imaju neku tradiciju i gdje ima radne snage, ali i oni već rasprodaju stoku jer nema računice za malog seljaka.a. Njihova djeca i to rijetki će nastaviti to raditi jer ova vlast poručuje: najbolje je ništa ne raditi niti proizvoditi. Gledam poljopr. emisije nedeljom i rijetko tko se pohvalio usjpjehom. Tržište je malom seljaku veliki problem koji nitko ne rješava.

SA
Sandi
12:48 06.02.2013.

Hehe, ocekivano..

ML
Mlatimudan
13:15 06.02.2013.

Hrvatska je mijenjala svoj ustav kako bi se odrekla dijela suverenosti i prenijela ovlasti suverene države na Europsku uniju. Tu politiku su građani podržali na referendumu dvotrećinskom većinom. I čemu sada služi naknadno plakanje? Zar nije vlada javnost na svava zvona obavijestila građanstvo što ga čeka? E sada treba snositi konsekvence vlastitog izbora!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?