Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova etapa testiranja

Jimnyju samo tri zvjezdice, Tourneo se izdvojio iz segmenta

EuroNCAP
Foto: EuroNCAP
1/4
27.09.2018.
u 10:00

Za maksimalnih pet zvjezdica automobil mora imati autonomno kočenje koje vidi i bicikliste

U najnovijem krugu EuroNCAP testova sigurnosti razbijena su četiri nova modela. Audi A6 i Volkswagen Touareg vozača i putnike, ali i pješake koji bi se pred automobilom mogli naći, štite za maksimalnih pet zvjezdica. Ford Tourneo Connect dobio je solidnu četvorku, dok je Suzuki Jimny zaradio samo tri zvjezdice.

Audi A6 i Volkswagen Touareg pokazali su se dobrima i u onom segmentu testiranja koji se tiče posebno ranjivih sudionika u prometu - biciklista. Da bi i po toj osnovi upisali značajne bodove, proizvođač im je morao ugraditi sustav automatskog kočenja koji, osim na druga vozila i pješake, reagira i na bicikliste koji pred vozilo mogu izletjeti znatno većom brzinom nego pješaci.

Ford Tourneo Connect dotjerana je verzija vozila testiranog 2013. godine. Po EuroNCAP-ovim postroženim zahtjevima dobio je četiri zvjezdice. Serijski je opremljen sustavom automatskog kočenja u nuždi i pomoći pri zadržavanju voznog traka, čak i u dostavnoj izvedbi, čime se izdvaja iz konkurencije u ovom segmentu. Suzuki Jimny svoj rezultat od samo tri zvjezdice za sigurnost može zahvaliti izostanku naprednih sigurnosnih sustava. EuroNCAP, naime, kao uvjet za pet, pa i za četiri zvjezdice postavlja dostupnost sustava aktivne sigurnosti. Jimny odrasle putnike štiti sa 73-postotnom sigurnošću, a za sigurnost djece putnika dobio je 84% mogućih bodova.

Ranjiviji sudionici u prometu - poput biciklista i pješaka - u srazu s Jimnyjem zaštićeni su samo 52%, u čemu osim oblika karoserije ulogu igra i izostanak sigurnosnih sustava. U zasebnoj kategoriji sigurnosnih sustava Jimny je, naime, ostvario 50% bodova. Njegov sustav samostalnog kočenja reagira na pješake, ali ne i na bicikliste. Također, aktivni pokopac motora koji bi ublažio udarac i apsorbirao energiju na Jimnyju nije dostupan.

- Najnoviji rezultati pokazuju da je EuroNCAP-ov testni protokol postao zahtjevniji, ali da se ocjena ‘pet zvjezdica’ i dalje može ostvariti, iako je to izazov za automobilsku industriju. Pozitivno je što proizvođači automobila nastoje zaštititi najranjivije sudionike u prometu - rekao je Michiel van Ratingen, glavni tajnik EuroNCAP-a.

Pogledajte video o tome koliko vrijede vozačke dozvole i kada ih trebate zamijeniti:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije