Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijete kaznama

Italija zabranila ChatGPT zbog zabrinutosti za sigurnost osobnih podataka

FILE PHOTO: Illustration shows OpenAI and ChatGPT logos
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
1/3
31.03.2023.
u 23:56

Zbog zabrinutosti za sigurnost osobnih podataka korisnika i primjerenosti platforme za djecu, Italija je privremeno zabranila ChatGPT na svome teritoriju i tvrtki OpenAI dala 20 dana da donese mjere kojima će se uskladiti sa zahtjevima

Italija je u petak privremeno zabranila ChatGPT zbog zabrinutosti za zaštitu privatnosti. Kažu kako će pokrenuti istragu američke kompanije OpenAI koja stoji iza revolucionarnog alata. Prema izvješću talijanske agencije za zaštitu podataka korisnici nisu raspolagali potrebnim informacijama o prikupljanju njihovih podataka, a ChatGPT se 20. ožujka suočio s problemima koji mogu negativno utjecati na sigurnost podataka koje prikupljaju. "Nema pravnih temelja kojima mogu opravdati prikupljanje i obradu osobnih podataka u svrhu 'obučavanja' algoritama na kojima se platforma temelji", govore iz agencije.

Izrazili su zabrinutost i zbog manjka provjere dobi korisnika, zbog čega smatraju da djeca mogu biti izložena odgovorima koja su neprimjereni za njihovu dob i stupanj razvoja. Kako kažu iz agencije tvrtka OpenAI neće moći prikupljati i obrađivati podatke talijanskih korisnika dokle god se ne uskladi s zahtjevima zaštite privatnosti. Američkoj je tvrtki dano 20 dana da predstavi mjere koje će poduzeti kako bi se uskladila s talijanskih pravilima o osobnim podacima. U suprotnom, prijeti im kazna do 20 milijuna eura, što je 4 posto godišnjeg prihoda prenosi CNN.

VIDEO: Zrakoplovni stručnjak o padu letjelice u Puli: 'Tri su moguća uzroka u ovom slučaju'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije