Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BiH Izbori

Hrvati porijeklom 
iz BiH moraju se prijaviti za izbore

zastava
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.07.2014.
u 16:00

Da bi mogli glasovati, prijave 
se moraju poslati do 29. srpnja

Na preseljenje iz BiH u Hrvatsku su se u prošloj godini, prema službenim podacima, odlučila čak 3373 Hrvata. Novi val iseljavanja potaknut ekonomskim i sigurnosnim razlozima novi je udarac ionako šokantnoj demografskoj slici Hrvata koja se nazirala nakon popisa pučanstva u toj zemlji po kojoj je nestala čak trećina ovoga naroda u odnosu na prijeratni broj.

U takvim okolnostima kao najmalobrojniji narod, čijim se narodnim predstavnicima poigravaju političke stranke brojnijih Bošnjaka i Srba postavljajući Hrvate po vlastitoj mjeri, dočekuju se idući opći izbori, koji ponovno imaju značenje svojevrsnog prebrojavanja ili narodnog referendum za opstanak Hrvata u toj zemlji. No, da bi uopće mogli glasovati, jednako kao i u slučaju dijaspore RH, i za državljane izvan BiH vrijedi da se moraju svaki put registrirati da bi uopće mogli glasovati na izborima. Prijava se može preuzeti s internetske stranice www.izbori.ba koju treba popuniti i potpisati te napraviti preslik identifikacijskog dokumenta sa slikom zemlje u kojoj žive, dokaz o državljanstvu BiH ne starije od šest mjeseci i dokaz o prebivalištu BiH ne stariji od šest mjeseci. Ti dokumenti mogu se dostaviti faxom na: +387 33 251 333 ili +387 33 251 334, putem e-maila na: prijavapp@izbori.ba ili putem pošte na adresu: Poštanski pretinac 451 71000 Sarajevo, BiH. Rok je utorak 29. srpnja.

Najveći broj birača putem pošte u nekoliko posljednjih izbornih ciklusa bilo je upravo iz Hrvatske, otkuda je najviše Hrvata glasovalo za područje Republike Srpske. Na važnost idućih izbora upozorili su bosanskohercegovački biskupi.

“I katolici ovdje imaju dužnost konstruktivno pridonositi u ovoj zemlji za njezinu sretniju budućnost. I ne dolikuje nikako pravom katoliku da se povlači od suodgovornosti, pogotovo u svojem rodnom mjestu i svojoj životnoj sredini”, rekao je u dramatičnom pozivu banjolučki biskup Franjo Komarica sugrađanima da se prijave za izbore. Nakon općih izbora zakazanih za listopad ove godine očekuje se da se snažnije otvori pitanje ustavne rekonstrukcije Bosne i Hercegovine, oko čega je na nedavnoj regionalnoj konferenciji u Dubrovniku sugovornike izvijestila i njemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je najavila da će se izravno angažirati kako bi se provele promjene Daytonskog sporazuma koji je od BiH stvorio političkog bogalja – u ravnini s Kosovom, koje ima ipak bolju europsku perspektivu.

>> Bivši urednik televizije i utemeljitelj najjačih novina u utrci za predsjednika BiH

Komentara 15

Avatar Kapetan Magelan
Kapetan Magelan
18:24 21.07.2014.

Hrvati u BIH treba da imaju svoj entitet, kao što ga Srbi imaju!!! Republika Srpska je bezbednosni okvir i zaštita od muslimanskog nastojanja za njihovom dominacijom i islamizacijom još uvek postojeće BIH!!!.

MA
MarMara
14:58 21.07.2014.

Diskriminacija na svim pogledima a da se popuni budžetska kaassaa. Svi dokumenti ne smiju biti stariji od 6 mjeseci ???? zašto ? Ponovo je. majorizacija na pomolu da nam uskrate pravo glasa jer nama hrvatima u dijaspori to čine več više od 10 godina, jer ne posjedujemo BiH putovnice a osobne ne prihvačaju sa isprikom da nisu punovažne na prostoru drugih država. To je navodno uveo biši predstavnik Wolfgang Petrisch koji uživa u blagodatima Hrvatske a ukinio je sva prava Hrvatskom pučanstvu u BiH da nit OSCE nema više nadzor što se tiče izbora i manjinskim pravima.

SV
sven222
21:18 22.07.2014.

čemu takav naslov kad u daljnjem tekstu piše istina a ona je da svi građani BiH a to bili Hrvati, Bošnjaci, Srbi ostali moraju se registrirati...čemu širiti laži...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije