Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O ČEMU LI SAMO RAZGOVARAJU?

Znanstvenici pomoću mobitela prisluškuju koale

29.11.2008.
u 17:02

Kako bi spriječili izumiranje koala, australski znanstvenici u njihovim su staništima postavili mobitele koji snimaju konverzaciju ovih ugroženih tobolčara. Otkrivanjem intenziteta i načina glasanja stručnjaci žele otkriti kad je najbolje vrijeme da se u njihovu zajednicu dovedu novi članovi koji bi pomogli očuvanju vrste.

Mobiteli, skriveni na drveću programirani su tako da svakih pola sata snime po dvije minute specifičnog glasanja koala, nalik rikanju koje može biti jako kratko, oštro i zvučati pomalo uzrujano te polagano i duboko koje može trajati i dulje od minute. Istraživanje se vrši na otoku St. Bees na sjeveroistočnoj obali Australije, gdje se staništa ovih životinja uništavaju zbog gradnje naselja, a snimke se zatim šalju na Sveučilište u Brisbaneu.


Bill Ellis voditelj je istraživanja kojim se želi spriječiti izumiranje koala

„Zanimljivo je da koale najčešće tule oko ponoći, a ne pred zoru ili sumrak kako smo na početku mislili“ kaže Bill Ellis, voditelj istraživanja. On proučava koriste li mužjaci to glasanje u međusobnoj komunikaciji kako bi označili svoj teritorij, ali i je li to način na koji zavode ženke u sezoni parenja.

Na otoku su također postavljeni sateliti koji prate njihovo kretanje.

„Mužjaci se najviše kreću na početku, a ženke su najaktivnije u sredini sezone parenja. Nakon što se mužjak i ženka susretnu, ženka zavrišti, a mužjak odmah zatim glasno zariče“, otkriva Ellis koji se nada da će rezultati do kojih dođu pomoći u sačuvanju staništa ovih predivnih životinja. (K.B.)

Želite prijaviti greške?