Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U suradnji s Muzejom policije

Znate li da je prva policijska postaja u Zagrebu bila iznad Kamenitih vrata

06.05.2010. Kamenita, Zagreb -Radnici Poljoprerade nakon okupljanja na Jelacicevom trgu nastavili su prosvjed zbog neisplate placa kod Kamenitih vrata gdje ih je zaustavila policija. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
09.06.2015.
u 10:00

Davne 1886. redarstveni stražari dobili su prostor u Zagrebu. Tada ih je trebalo biti 65, uz nadzornika i pet nadstražara, a morali su se "vladati uljudno i pristojno"

Odavno je poznato da Kamenita vrata, simbol Zagreba, kriju mnoge tajne. Izgrađena su, kažu povijesni spisi, u davnom 13. stoljeću, dvadesetak godina nakon što je starozagrebačka jezgra, tadašnji Gradec, dobio povelju slobodnoga grada. No, rijetkima je poznata još jedna tajna vrata koja su čuvala ulaz i izlaz iz grada – ondje je davne 1886. bila smještena prva policijska postaja u Zagrebu.

Tamnica i samo za bogate

Vladati se uljudno, pristojno i uvijek biti spremni pomoći pučanstvu, bilo je tada prvo pravilo policijskog ophođenja s građanima. Čuvari reda zvali su se redarstvenim stražarima. Kako je stajalo u statutu, u redarstvenoj straži trebao je biti jedan nadzornik, pet nadstražara i 65 stražara. Međutim, kako ističe voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, ta mjesta nikada nisu do kraja bila popunjena.

– Policijsko zanimanje nikada nije bilo luksuzno. Iako nije postojao propis o tome tko može biti redarstvenik, na početku se gledalo da ti stražari budu viši, jači, snažniji muškarci stari između 20 i 40 godina – objašnjava voditelj Muzeja.

Lopova je bilo otkad je svijeta i vijeka, a glavobolje koje su tada zadavali čuvarima reda i mira bile su uglavnom krađe, ali i ubojstva u „veselim" prigodama, primjerice, kada bi se ljudi ponapijali i sukobili. Tadašnji 'tatovi' uglavnom su krali kokoši, staklene boce i rublje. Kao i danas, policajci, odnosno, redarstvenici tragali su za kriminalcima i uhićivali ih te odvodili u uze (zatvor).

Prije nego što bi ih odvodili u Lepoglavu, osobe s druge strane zakona redarstvenici bi odvodili u uze u podrumu Stare gradske vijećnice. Zanimljivo je da se zatvor tada sastojao od samo tri prostorije. U jednoj su bili muškarci, u drugoj žene, a treća je bila namijenjena imućnijim osobama. Tako bi se u jednoj prostoriji nerijetko našli i okorjeli kriminalci i maloljetnici, ali i partneri u zločinu koji su se tako prije suđenja mogli dogovarati o iskazu koji će dati pred sucem.

– Gradskog kapetana koji je bio najviše pozicioniran redarstvenik pratio je i bubnjar koji je bubnjanjem na ulicama i trgovima obavještavao koga se od lopova traži i što se događa u gradu – kazuje Jamičić u "šetnji" poviješću policijskog zanata. Dva kata dvokatne kule u Kamenitoj 3 redarstvenici su koristili do 1887.

Teško pješke ili na konjima

Kako se grad širi, redarstvenicima postaje teže pješice ili konjskim zapregama doći do poprišta prometne nesreće ili nekog zločina. Zato se grad dijeli na šest redarstvenih kotareva. Stražarnica prvog kotara ide u Petrinjsku 18, dok područje drugog kotara, Gornjeg grada, stražarnicu dobiva u nekadašnjem zatvoru u Gradskoj vijećnici. Time Kamenita vrata gube svoju ulogu policijske postaje.

Komentara 2

Avatar jutarnji listovi
jutarnji listovi
10:23 09.06.2015.

Pa to znaju i djeca u vrtiću!!

Avatar dr. Evil
dr. Evil
13:19 09.06.2015.

hapsiš i mlatiš dok ne prizna, a kad prizna ubiješ Boga u njemu, klasika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije