Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADSKI PROMET Europska komisija probrala kandidate

Zagreb je nominiran za najmobilniji europski grad

Autor
Sonja Hoffman
13.02.2009.
u 21:35

Zagrebački tjedan mobilnosti, održan lanjskog rujna u sklopu Europskoga, donio je Zagrebu prestižnu nominaciju. Europska je komisija Zagreb uvrstila među tri “najmobilnija grada” od 2100 prijavljenih europskih gradova.

Strogi kriteriji
– Uz bok Zagrebu su Budimpešta i Alameda u Portugalu – rekla je Marinka Bakula, koordinatorica tjedna mobilnosti iz Ureda za zdravstvo. Uvrštenje među tri grada u najužem krugu najboljih veliko je priznanje Zagrebu, jer su kriteriji bili vrlo strogi.

– Naš je najvažniji adut bio gradski prijevoz, za koji je trebalo dokazati da ne zagađuje okoliš, ali i da je brz, koristan, jeftin i praktičan za korisnike – objasnila je Marinka Bakula. Teško je, kaže, objasniti sve kriterije. Povjerenstvu je, primjerice, trebalo predočiti da je tramvaj prvenstveno u funkciji čovjeka, a istodobno lijep i praktičan.

Pobjednik 23. veljače
Osim kvalitete prijevoza, komisiji je trebalo dokazati da su javne površine i ustanove u gradu pristupačne invalidima, ali i da sam grad promiče zdrav, održiv i ekološki čist način života.

– U to su uvršteni i maratoni koji su prošle godine održani, ali i zdravo urbano planiranje – kaže Bakula.

Pobjednika će u Bruxellesu proglasiti 23. veljače, ali ako Zagreb ne pobijedi, to mu je priznanje iznimno značajno. – Nama ono pokazuje da se grad razvija u pravom smjeru i da je planiranje prvenstveno u korist građana i na njihovu dobrobit – ocijenila je to priznanje Bakula.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije