Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Salon INOVA

Vukovarske gimnazijalke na izložbi u Zagrebu oduševile autićima na glasovno i daljinsko upravljanje

Zagreb. Otoren je 45. Hrvatski salon inovacija – INOVA
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/8
13.10.2021.
u 14:21

Čak 420 inovacija iz Hrvatske i 20 zemalja svijeta predstavljene su na izložbi koja se u Narodnom sveučlilštu Dubrava može razgledati sutra i u petak od 11 do 18 te u subotu od 10 do 14 sati.

Prije dvije godine njihova je škola bila među najpopularnijim izlagačima sa svojim pametnim gradom, a učenici - ili  bolje reći učenice - iz Gimnazije Vukovar i ove su godine oduševili na 45. Salonu inovacija koji se do subote održava u Narodnom sveučilištu Dubrava. Robotski sutići na glasovno i daljinsko upravljanje te upravljanje preko aplikacije za mobitel koje su osmislile gimnazijalke Lara Šijanović i Kiara Lemac oduševili su posjetitelje sajma, a one su nam objasnile da su u ovom izumu koristile ideje velikog Nikole Tesle.

-Radi se o Teslinom izumu o bežičnom prijenosu i upravljanju putem radiovalova - objašnjavaju djevojke, pokazujući nam pri tom kako autići funkcioniraju. Vozilo koje se pokreće na glasovno upravljanje, naglašavaju, namijenjeno je, primjerice, osobama s poteškoćama pa je zato povezano sa asistivnim sustavom tako da se može pokrenuti i samo jednim slovom.

- Jako sam ponosan na svoje učenice. Ovo što radimo s djecom je naš entuzijazam i volimo prenositi svoje znanje na njih. Ljudi su već počeli pitati hoće li autići ići u masovnu proizvodnju i mogu li se negdje kupiti - kaže njihov profesor i mentor koji inače predaje tjelesnu i zdravstvenu kulturu, ali se inovacijom bavi iz ljubavi. 

I dok su ove gimnazijalke privlačile pažnju svojom zanimljivim kreacijom prostorima Narodnog sveučilišta izloženi su bili i brojni drugi izumi. Čak 420 inovacija iz Hrvatske i 20 zemalja svijeta predstavljene su na izložbi koja se može razgledati sutra i u petak od 11 do 18 te u subotu od 10 do 14 sati, a neki od njih su 3u1 ključ za plinsku bocu, sustava za pročišćenje vode putem zamrzavanja koje su stvorili ukrajinski inovatori na čelu s Denysom Kysnovom, a popularan je bio i pametni teleskop, izum Davora Šutala iz Zagreba.

13.10.2021., Zagreb - Dubrava, kulturni centar Dubrava. Sajam inovacija Inova. Photo:Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Riječ je o teleskopu koji može koristit svatko bez ikakvog predznanja iz astronomije. Uključuje se kovanicama, i snimke koje stvara mogu se jednostavno poslati na mail za daljnje korištenje - kaže Šutalo, koji se astronomijom bavi već 15 godina. Već je u pregovoru sa nekoliko hrvatskih gradova da se takav teleskop montira na neke od njihovih vidikovaca jer se zasigurno radi o turistički vrijednom proizvodu. 

Proizvodi i idejna rješenja koja su se predstavljali na Salonu inova koji, usput, slavi 50. rođendan i 45. jubilarno izdanje uglavnom su praktične naravi te se mogu primjeniti na svakodnevni život građana, a takav je i iglu za dječji krevet koji je izumila Mihaela Tokić iz tvrtke Baby Sleep Iglu. Radi se, ukratko, o malom igluu u dječjem krevetiću koji je udoban i siguran za malu djecu. Od čvrstog je i perivog materijala i ne može se uništiti, a djeci se, kaže sviđa. No, nije to jedina njena kreacija na izložbi. 

- Izlažem i zaštitnu ogradu za dječji krevet koja jedina prelazi preko ruba tako da djeca ne mogu ozlijediti svoje tek rastuće zubiće kad se počnu dizati u krevetiću - objašnjava Tokić. 
     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije