Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"bespravni ekocid"

Usred dana posjekli su nam stoljetni hrast u čijem se hladu okupljao kvart

storyeditor/2023-05-25/stablo_sad1__1_.jpg
Foto: Čitatelj
1/2
27.05.2023.
u 10:31

Stanovnici se pobunili zbog rušenja stabala na Kraljevcu, reagirao i Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode

Ružno. Bezobrazno. Opasno. Tužno. Ekocid pred našim očima. Tako stanovnici Kraljevca opisuju događaj kod okretišta autobusa u istoimenoj ulici. Privatni investitor koji je početkom godine kupio zemljište na toj inače elitnoj lokaciji u metropoli, smještenoj između Tuškanca i Zelengaja, posjekao je zelenilo na parceli. Među porušenim hrastovima i kestenima stradalo je i potpuno zdravo stablo staro više od stoljeća. Hrast visok 20, a širok metar i pol, posječen je, govore, motornim pilama u utorak.

Prijava inspekciji

Stanovnici su nam se javili jer su, kažu, zgroženi tim potezom, ali i zabrinuti jer je područje na prilično strmom brdu pa strahuju da bi obilnije kiše mogle aktivirati klizište.

– Tlak mi je skočio na tisuću, još se tresem. Išla sam autobusom doktorici u grad i imala sam što vidjeti – govori nam gospođa Lidija. Gotovo sve kuće ondje moraju imati iskopane škarpe radi sigurnosti, a strah ju je što bi moglo biti sada kada je brdo ostalo bez pokrova.

VEZANI ČLANCI: 

Srušeno stablo pored autobusnog okretišta bilo je u potpunosti zdravo i dolaskom sunčanih dana prolistalo je i tek počelo praviti proljetni hlad.

– Ovdje su se godinama ljudi družili, čak su si od jednog starog panja napravili i stol... – prisjeća se. Ranije je na tom mjestu godinama bila i manja trgovina, ali i nju je investitor prije dva i pol mjeseca srušio.

– Navodno je to kupio za svoje kćeri da bi im izgradio stanove i kuće – komentira kratko prodavačica iz dućana.

GALERIJA Dim iznad Zagreba uznemirio građane, gori poslovni prostor na Krugama

storyeditor/2023-05-25/stablo_sad1__1_.jpg
1/106

Druga susjeda ustupila nam je fotografiju stabla prije zahvata i tijekom akcije, a pita se i kako je takvo što moguće. Rušenje se odvilo usred dana, susjedi su se zgražali, a čak su došla i dva policijska auta, dodaje.

– U utorak ujutro su došli, već su to sve i natovarili na kamion – napominje.

Slučaj je prijavljen i Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode jer je hrast zaštićeno stablo.

– Zavod je izvršio očevid na licu mjesta 23. svibnja u 11.15 sati te utvrdio da je izvršeno bespravno i nezakonito uklanjanje svih grana na stablu hrasta na lokaciji Kraljevec 20E. Na lokaciji nije zatekao ni izvođače ni predstavnike policije, kao ni investitora. Sukladno zakonskim odredbama, Zavod će uputiti prijavu nadležnoj Službi za inspekcijske poslove zaštite kulturne baštine Ministarstva kulture i medija zbog bespravno izvedenih radova koji nisu odobreni od Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode – odgovaraju nam iz Gradskog zavoda.

VEZANI ČLANCI: 

Navode i da nisu izdali rješenje za uklanjanje hrasta s obzirom na to da se zahtjev za rušenje odnosio na stablo iznimne dendrološke, biološke, estetske i ambijentalne kvalitete, visoke starosti, visine oko 20 metara i prsnog promjera debla oko 1,5 metara. Stablo je bilo vitalno, nenarušene statike, bez evidentiranih truležnih procesa na deblu, bez evidentiranih štetnika te već orezane krošnje. Vizualnim pregledom nisu utvrđeni pokazatelji koji bi upućivali na to da predstavlja potencijalnu opasnost od pada ili loma.

Investitor se žalio

– Slijedom toga, odlučeno je da je stablo potrebno očuvati te da ga je nužno zaštititi prilikom izvođenja radova na gradnji objekta. Pritom je stablo potrebno zaštititi postavom zaštitne drvene oplate. Nadalje, korijenove žile stabla ne smiju se presijecati, već se trebaju zalijevati kako se ne bi osušile na zraku, što bi dovelo do odumiranja stabla – ističu u Zavodu. Napominju i da se investitor žalio na rješenje te je slučaj proslijeđen nadležnom Ministarstvu kulture i medija.

Kontaktirali smo i tvrtku investitora, iz koje su nam obećali povratno se javiti te dati komentar na cijelu situaciju. No do zaključenja teksta odgovora nije bilo.

Komentara 4

ŠI
Šiba
11:54 27.05.2023.

Netko si je otpilio za namještaj u Hrvatskoj svaki dan nestane nekoliko kubika drva šuma a da nitko ne zna a novac završio u privatnim rukama.

Avatar Čudomix
Čudomix
12:26 27.05.2023.

I što je tu čudno. Čudno bi bilo postupanje po uputama nadležnih institucija.

Avatar fredi
fredi
11:51 29.05.2023.

Sramota. Nadam se da će "investitor" za ovo odgovarati, a za kaznu molim da zasadi barem 100 novih stabala po Zagrebu, isto tako po danu, kao šro se nije libio srušiti ovo. Ja ću to vrlo rado popratiti. Plaše nas da je od 854 grada Zagreb treći najugroženiji od toplinskih udara, a mi umjesto da sadimo nova stabla, koja će nas koliko toliko štititi od vrućina, rušimo i ova koja imamo. Bogu za plakanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije