Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BONUS NA PLAĆE

Ultimatum djelatnicima Zagrebparkinga: Evo što će morati učiniti za veću plaću

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.09.2019.
u 20:49

Dok se u Čistoći, Gradskim grobljima, Cestama, Robnim terminalima i Zrinjevcu dijele povišice, djelatnicima Zagrebparkinga stigao je ultimatum

I vama četiristo kuna! I vama! A evo i vama! Kao onomad kad se Oprah "raspištoljila" pa u svom showu publici dijelila od miksera do automobila, tako sad gradonačelnik Milan Bandić hoda po Holdingovim podružnicama i dijeli stimulacije. Posjetio je Gradska groblja, Zagrebačke ceste, Čistoću, Zrinjevac i Robne terminale, obećao za nešto manje od 2500 djelatnika prosječne povišice od petstotinjak kuna, a i to da će ih trajno "ugraditi" u novi kolektivni ugovor o kojem se trenutačno pregovara.

Nismo htjeli pristati

– Ispričavam se što to nismo i prije napravili jer vi radite više od mene. U godini 365 dana, 24 sata dnevno. A ako netko zna što je rad, to sam ja – govorio je gradonačelnik djelatnicima, koji su bonus na plaćama dobili jer rade u otežanim uvjetima.

Točnije, na plus 40, na minusima, u vanjskim prostorima, rano ujutro, kasno navečer, kako je to pojasnio Bandić. Otprilike tako rade i kontrolori Zagrebparkinga, koji ovom mjerom ipak nisu obuhvaćeni. Točnije, stimulacije su im, govore nam, gotovo stigle, ali su ih sami odbili.

– Stigao je prijedlog po kojem bismo, ukratko, dobili veću mjesečnu plaću ako bismo naplatili više kazni. Točnije, ako bi se prosjek naplaćenih dnevnih karti po sektoru povećao za 15 posto, plaća bi rasla 150 kuna, za 20 posto 250 kuna, a za 30 posto 350 kuna – kažu nam kontrolori, a ovaj prijedlog detaljnije pojašnjava predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Zagrebparkinga Darko Kleinberger.

Kako kaže, iz Holdinga je na adrese podružnica stigla uputa da odluče kako će stimulirati radnike koji rade na otvorenome.

– Nama su ponudili da napišemo više dnevnih parkirnih karti pa će biti više plaće, što nismo mogli prihvatiti. Kontrolorima je ionako svaki dan stresan, imaju različitih situacija na terenu, a sad još da i "love" normu. Odluka o isplati nagrade ne bi smjela biti uvjetovana pa na ultimatume nismo željeli ni pristati – objašnjava nam Darko Kleinberger.

Odlaze privatnicima

O prijedlogu se očitovao i predsjednik Sindikata vozača i prometnih radnika Zagrebparkinga Ivica Andjel, koji je kazao kako je nepošteno da se radnike ucjenjuje kako bi im se isplatila nagrada za rad na otvorenome, koju ionako u svakom slučaju zaslužuju. A kako nam kažu u sindikatima, na isplate bonusa išlo se prvenstveno jer sve više ljudi iz Holdinga odlazi.

– Brojni zaposlenici otišli su privatnicima, i to onima koji često rade kao kooperanti Holdinga. Primjerice, u Zagrebačkim cestama djelatnik ima plaću između četiri i pol i pet tisuća kuna, privatnik mu ponudi šest, naravno da će otići – objašnjava nam Darko Kleinberger pa dodaje da se pojam stimulacija kao takvih iz kolektivnog ugovora u gradskom komunalnom divu izbacio još tamo 2002. godine.

Funkcionirale su one tako da su šefovi određivali koji ih djelatnici zaslužuju, a to često nije bila pravedna raspodjela. Baš kao ni u slučaju djelatnika Zagrebparkinga, koji, govore, također rade na otvorenom, na visokim i niskim temperaturama, u dvije smjene i subotama. Ali im se povišica ipak uvjetuje.

Ključne riječi

Komentara 40

Avatar nisamsavrsen
nisamsavrsen
21:14 12.09.2019.

"vi radite više od mene" - uvlakač, licemjer...

CH
Challenger
22:08 12.09.2019.

Nekad državi nije trebalo derat građane parkinzima, prirezima i nebulaznim porezima! Puno uhljeba, to više pljački građana na račun uhljeba!!

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
21:26 12.09.2019.

Perspektivno zanimanje u Zagrebu! Uskoro će se po čitavom gradu kretati tisuće djelatnika u žutim prslucima i kontrolirati registracije. Dobrodošli u 21. stoljeće! Za ovakva nam zanimanja treba famozna ŠKOLA ZA ŽIVOT ministrice Divjak??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije