Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'klub književnica' na trešnjevci

Ulica Sunčane Škrinjarić? Baš mi je drago što ću u njoj živjeti

07.04.2015., Zagreb - Blokovi zgrada uz Selsku cestu promjeniti ce nazive ulica iz Selske u imena ulica po zasluznim zenama iz povijesti.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
08.04.2015.
u 17:00

Stanovnici podržavaju nova imena za sada bezimene ulice

Klub književnica. Tako stanovnici stambenog bloka omeđenog Hruševečkom, Vitezićevom i Baštijanovom ulicom te Selskom cestom pozdravljaju nova imena koja bi uskoro trebale dobiti ulice između njihovih zgrada.

Ispravlja se nepravda

Ideja da svoje ulice dobiju književnice Dragojla Jarnević, Dora Pfanova, Sunčana Škrinjarić i Višnja Stahuljak Chytil, a park junakinja Domovinskog rata Kata Šoljić odlična je, slažu se Zagrepčani koji trenutačno žive na adresi Selska 90.

– Sve zgrade pripadaju Selskoj, a poredane su po slovima, primjerice zgrada u kojoj ja živim na adresi je Selska 90e – objasnila je stanarka Marija Veselić te priznala kako nije čula za sve književnice po kojima će se zvati ulice u njenu kvartu, ali svakako će se, kaže, informirati. Posebno joj se sviđa, dodala je, što će ulice dobiti žene.

– Tako i treba! Sunčana Škrinjarić posebno mi je draga i, osim što sam je čitala sama, njene priče ponovo sam proživljavala kad su mi u školu išla djeca, a kasnije i unuci. Posebna je i zaista mi je drago što će obilježiti moju ulicu – rekla je stanarka Mirjana Jakovčević te dodala kako premalo ulica u Zagrebu nosi imena po ženama. Kako je objasnila, nisu samo muškarci obilježili povijest.

– Nadam se da se nepravda polako ispravlja i da ćemo mi u tome pomoći – rekla je Jakovčević. Problema s promjenama adresa neće biti, objasnili su stanovnici bloka na Trešnjevci jer većina na svojim osobnim iskaznicama još uvijek ima stare adrese. – Ovo su potpuno nove zgrade, neke se još grade, pa nismo prijavljeni, tako da neće biti troškova – kazali su, a podršku "ženskim adresama" dali su i muški stanovnici Selske 90.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Imena iz Fonda

Mnogo je žena koje su i više nego zaslužile svoje mjesto na mapama gradova, smatra Ivan Krznarić, koji, objasnio je, dolazi iz Karlovca, gdje je samo jedna ulica nazvana po ženi. U Zagrebu ih je četrdesetak, ali budući da ukupno ima pet i pol tisuća imenovanih javnih površina u gradu, ženskih imena manje je od jedan posto.

Foto: Milan Ilić

Grafika: Milan Ilić

– Prijedloge o imenovanju javnih površina mogu dati gradski zastupnici, njihovi klubovi, gradonačelnik, vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora, političke stranke, ali i razne ustanove, udruge te građani – objasnio je Zoran Piličić, predsjednik skupštinskog Odbora za imenovanja naselja, ulica i trgova te dodao kako je "ženski blok" predložen iz fonda imena koji je osnovao Odbor. U fondu se nalaze imena koja samo čekaju svoje površine, odnosno površine se po njima imenuju bez dodatnih proceduralnih postupaka.

Komentara 3

Avatar fijolica
fijolica
12:05 09.04.2015.

Odlično, i dobro je da su se sjetili tih vrijednih i zaslužnih žena! Ipak, nadam se da sad neće otići u drugu krajnost pa da se ulice nazivaju prvenstveno na temelju toga je li netko muškarac ili žena, a ne radi svoga doprinosa našoj povijesti u bilo kojem području.

ZA
zambezi
21:22 08.04.2015.

Svaka cast knjizevnicama. Al te promjene naziva svakih par godina,totalna ludost. Sjetimo se Trga Žrtava fašizma..Pa sadasnje Golikove koja je bila.Drvinje,pa Kroflinova,pa Drvinje,pa sad Golikova. Pa opet jedva cekaju promjenu da mogu u red u Mup mijenjat osobne..vozacke..

FN
Fr@njo
20:51 08.04.2015.

a kako bi bilo ulica javora, jasena , trsnji, tulipana, ulica ortenzija i sl.zasaditi isto cvijece , drvece , ukrasno bilje , umjesto betona , elektricnih stupova kojih bi se posramili i u Kandaharu, i knjizevnica i heroja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije