Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KB SV.DUH

Svako četvrto dijete metropole rodit će se u novom rodilištu

Otvorena nova rađaonice Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/13
31.12.2019.
u 08:22

Rodilište u KB-u Sv. Duh otvoreno je jučer, a uloženo je 4,4 milijuna kuna

Od 12.000 djece koje se godišnje rodi na području Grada Zagreba, svako četvrto, odnosno u prosjeku njih 3000 godišnje, život započinje upravo u 215 godina starom KB-u Sveti Duh gdje je jučer, na prostoru nekadašnjeg Odjela za ortopediju, otvorena nova rađaonica Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Veći smještajni kapaciteti

Stari odjel sastoji se od predrađaonice, u kojoj je šest kreveta spremnih za žene kojima je puknuo vodenjak i za one koje imaju porođajne probleme pa nisu odmah spremne “ići na stol”, te tri takozvana porođajna boksa u kojima su majke prvi put čule plač svojeg djeteta.

– Radovi na uređenju ovih 500 kvadrata stajali su 2,1 milijun kuna, a u opremu je uloženo 2,3 milijuna – istaknuo je ravnatelj KB-a Sveti Duh Mladen Bušić.

FOTO Pogledajte kako izgleda novouređena rađaonica

Otvorena nova rađaonice Klinike za ginekologiju i porodništvo KB Sveti Duh
1/6

Novootvoreni dio, pak, ima šest suvremeno opremljenih i moderno uređenih rađaonica, dvije liječničke sobe i operacijski blok.

– U novom će dijelu biti bolji uvjeti za porođaj. Imat ćemo više prostora za rad jer zna se dogoditi da dođe po sedam žena istodobno pa imamo problem s razmještajem, a svima želimo pružiti jednaku medicinsku skrb – kazala je Jadranka Filipčić, koja posljednjih 35 godina radi kao jedna od primalja na odjelu porodništva. Većinu svog života je, kaže, provela na Svetom Duhu, a kućama ispratila već i djecu onih klinaca na čijem je porođaju nekoć bila.

Osam blizanaca u 20 minuta

– Knjigu bih mogla napisati s pričama koje su se dogodile tijekom mojih smjena. Sjećam se, primjerice, kada smo u jednoj noći prije četiri godine porodili četiri žene i svaka je imala blizance. Bio je otvoren prostor, ali nisu se vidjele međusobno, samo čule. Bodrile su se, jedna je za drugu navijala i svi su porođaji protekli u najboljem redu – ispričala je primalja J. Filipčić prisjećajući se jedne od, kako ih naziva, rekordnih noći kada je u 20 minuta rođeno osmero novorođenčadi.

Kako je istaknula ova primalja, ima i lijepih i teških trenutaka, ali jedino se teško, kaže, naviknuti na tuđu bol i krikove. – Ono što znamo sad već jest raspoznati koliko su hitni – kazala je J. Filipčić.

Uz nju, u timu koji će ordinirati na rodiljskom odjelu, koji slovi za jedan od najboljih u Zagrebu, još su dvije primalje, četiri liječnika, dežurni pedijatar i po jedan medicinski tehničar ili sestra uz anesteziologa.

Komentara 3

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
22:34 01.01.2020.

Hm, bit će novih socijalnih slučajeva iz nove rađaonice. Bilo bi lijepo jednom vidjeti statistiku novorođene djece i mjesta rođenja njihovih roditelja, a i količinu socijale koja se izdvaja za ekipu.

RP
rpzagreb
13:50 01.01.2020.

Pojam metropola se odnosi na kulturno, civilizacijsko i urbanističko uređenje i funkcioniranje svakog grada. Zagreb je metropola po kriterijima pogane vlake.

DU
Deleted user
13:18 01.01.2020.

Nije mi jasan naziv metropola. To je grad od milijun stanovnika što Zagreb nema. Malo poniznosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije