Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sasvim drukčije

Šetnica iznad zemlje - ovako bi ZG velesajam mogao izgledati

zagrebački velesajam (1)
Foto: Privatni album
1/6
09.07.2013.
u 08:30

Na površinu od 56 ha studenti arhitekture smjestili su kulturni, znanstveni, poslovni i stambeni sadržaj

Novi Tehnički muzej, neboderi, zeleni parkovi, promenada s biciklističkim stazama, zgrada opere... Dio je to sadržaja koje su studenti Arhitektonskog fakulteta pod mentorstvom profesora Tihomira Jukića smjestili na područje Zagrebačkog velesajma.

Obilje javnog prostora

Vrijedno gradsko zemljište površine 56 hektara proučavali su četiri mjeseca i napravili četiri stručna rada. Njihovi projekti moći će poslužiti kao prijedlozi za rekonstrukciju vrijedne gradske parcele, a u radu su imali i podršku Gradskog ureda za strategijsko planiranje te Zagrebačkog holdinga.

– Htjeli smo istražiti koje sve potencijale ima taj prostor od 56 ha i pokazati njegovu važnost kao novog središta Novog Zagreba, novog zagrebačkog poligona nauke i tehnologije. Studenti su predložili raznolika rješenja, scenarije i projekte, a svako od njih nudi obilje javnih prostora i sadržaja koji ovom dijelu grada nedostaje – objasnio je profesor Jukić. 

Velesajam u svojim radovima studenti nisu tretirali i proučavali kao posebnu parcelu, nego kao dio cjeline koja se proteže od jezera Bundek, Vukovarske ulice, Dugava, Savskog nasipa... – Ideja mog projekta bila je na području Velesajma napraviti novi centar na vodi. Zagreb je grad na rijeci koja se ne koristi. Bio bi to centar koji bi živio 24 sata na dan – kazao je student Roko Šikić. Kanale koji bi se spajali sa Savom razveo je po cijelom području Velesajma. Duž Avenije Dubrovnik isplanirao je gradnju poslovnih nebodera, a isplanirao je i novu tramvajsku mrežu.  

Ostaviti dio 

Asja Barić većinu prostora osmislila je kao kulturni centar, a dio izložbenih salona ostavila bi u funkciji.

– Moje rješenje dalo je prostor dostupan svima. Na njemu bi prevladavao kulturni sadržaj koji Novom Zagrebu nedostaje. Tek 30 posto prostora Velesajma ostalo bi kao izložbeni dio što bi zadovoljavalo potrebe. Prostore bi spajala promenada izdignuta iznad zemlje, a koja bi služila kao biciklistička i pješačka staza – objasnila je Asja. 

I studentica Mia Gospić ponudila je rješenje koje bi zadržalo dio Velesajma. 

– Moja podjela novog centra bila je na sportski i kulturni, šoping-centar, stambene zone, a dio Velesajma ostao bi kao izlagački prostor, ali tehnološki suvremen i konkurentan izložbenim prostorima susjednih zemalja. Uz to aktivirala bi cijeli prostor sjeverno od Velesajma do Save kao novu gradsku vrijednost zajedno s Bundekom – kazala je Mia. 

Novu sveučilišnu zonu ponudila je Snježana Kopejtko. – Moj koncept sadržan je u tri poteza. To je produžetak Sveučilišne aleje koja bi se nastavila istom putanjom, a u Novi Zagreb smjestila bih i neke fakultete, institute ili tehnološke centre. Također je planirana i nova tramvajska linija uz Kajzericu, Hipodrom i Ulicu Savezne Republike Njemačke – objasnila je studentica.

>>Zagrebački velesajam: Zabavni park, podzemna garaža, paviljoni...

>>Na području Zagrebačkog velesajma i hrvatski Gardaland

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije