Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlična lokacija

Na području Zagrebačkog velesajma i hrvatski Gardaland

zagrebački velesajam
Jurica Galoić/PIXSELL
22.01.2013.
u 11:10

– Ne postoje ideje o pretvaranju Velesajma u stambenu zonu, nekakve tržnice ili šoping-centar – tvrdi direktor M. Trbojević

Prošlu godinu Zagrebački velesajam završio je s gubitkom od 42 milijuna kuna, prethodne godine gubitak je bio dva milijuna veći, a plan je 2013. godinu završiti s gubitkom od 37 do 38 milijuna kuna. Brojke su to koje je iznio direktor ZG Velesajma Milan Trbojević gostujući u emisiji Pod satom Radio Sljemena.

Na poziciji je nešto manje od godine dana, a kaže kako je stanje koje je zatekao primjereno trenutku na tržištu i našem gospodarstvu – ne sjajno, ali ne i katastrofalno loše.

– Postoji neumoljiva pojavnost, a to je urušavanje našeg i svjetskog gospodarstva. U padu su nam i BDP, maloprodaja i standard stanovništva. Sajmovanje je zadnje u nizu ulaganja kompanija u marketing i PR i dokle god kriza vlada gospodarstvom, nemoguće je ostvariti rast pa čak ni stagnaciju sajamske djelatnosti – kaže Trbojević. 

Dobra je vijest što će upravo sajamska djelatnost živnuti i početi rasti prva čim se gospodarstvo oporavi.  A kad se to dogodi, treba biti spreman, što podrazumijeva modernizaciju, odnosno ulaganje. 

– Ne treba nam novi velesajam, ovaj je odlično lociran, ima dobre objekte koje treba popraviti i modernizirati. Potreban nam je jedan multifunkcionalan paviljon, dok ostale treba klimatizirati, urediti.

Sadašnji prostor Velesajma prostire se na pola milijuna četvornih metara prostora, a Trbojević naglašava da je višak njih oko 200.000.

– Razvoj se koncentrira na istočni dio gdje će doći popratni sadržaj poput doma Zagrebačke filharmonije na čemu se već radi, a razmišlja se i o kongresnom centru. Moguće je da to bude isti prostor. Tu je i sadržaj hotelskog i restoraterskog tipa, dodaje Trbojević koji zazire jedino od pretvaranja Velesajma u stambeni prostor. 

Na komentar građana da se Velesajam sustavno uništava zbog lokacije, Trbojević "punim srcem i dušom" kaže da to nije istina.

– Ne postoje ideje o pretvaranju Velesajma u stambenu zonu, nekakve tržnice ili šoping-centar – tvrdi. 

No, prije svega toga nužno je donijeti urbanistički plan za taj dio grada. 

– Pokušavamo pokrenuti prostorno planiranje, odnosno urbanizam čitave zone, od Bundeka, Hipodroma sve do Jadranskog mosta, to bi nam otvorilo mogućnost modernizacije Velesajma – kaže Trbojević. 

Kaže da je Velesajam 90 posto popunjen, mahom sportskim sadržajima u zatvorenom. 

– Naš gubitak je oko 40 mil. kuna, ali prihod od zakupa je 32 milijuna kuna. Pojednostavljeno, da nema tog zakupa, minus bi bio točno za toliko veći – objasnio je dodavši da će se u budućnosti sajamske djelatnosti morati koncentrirati isključivo na tematske i specijalizirane sajmove.

Spomenuo je Trbojević i ideju hrvatskog Gardalanda koji bi mogao niknuti na tom prostoru. 

– To vjerojatno neće biti djelatnost Velesajma, no kompatibilno je sa sajmovima. Prema mišljenju svjetskih investitora, zabavni park je profitabilan i ne treba ni kunu iz proračunskog novca – objasnio je. 
Na pitanje bi li Zagrebački velesajam imao više šanse izvan Holdinga, kazao je:

– Ne znam kako bismo preživjeli. Mi živimo do tuđe likvidnosti, kao i svaka kompanija koja je u gubitku – objasnio je. 

>>Velesajam kao novi ZG kvart: Imat će tržnicu, školu, knjižnicu...

Komentara 9

Avatar Svećenik
Svećenik
13:42 22.01.2013.

trava se sije, sade se krompiri

Avatar dr. Evil
dr. Evil
11:20 22.01.2013.

ako je Velesajam godinama i godinama u minusu, sajmovi se otkazuju, a Grad nije briga za njegove gubitke...onda je bolje sve srušiti im posaditi travu. Košnja trave 4x godišnje puno manje bi koštala. Više cvijeća manje smeća.

Avatar bok
bok
14:24 22.01.2013.

Ukoliko ima izvora termalne vode, raspsite koncesiju i vec odavno bi trebalo biti takvo nesto.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije