Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazi u azil

S komunalnim redarima u kontroli mikročipova: 'Najtužnije je kad nađemo psa bez vlasnika'

Komunalni redari svakodnevno obavljaju kontrolu mikročipiranja pasa na području grada Zagreba
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/5
15.10.2021.
u 15:25

Kazne za nečipiranje pasa su od 2000 do 6000 kuna.

Vlasnici pasa bi se narednih dana mogli češće susresti s komunalnim redarima, posebice na istoku grada, gdje su prije dva tjedna krenuli u intenzivnije kontrole mikročipova. Iz Ureda za poljoprivredu i šumarstvo poručili su kako žele smanjiti broj napuštenih i nečipiranih pasa jer takvi najčešće završe u Skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu, što je pak teret za gradsku blagajnu.

Kada se nemarni vlasnici više ne žele brinuti o svojim životinjama, one često budu prepuštene same sebi, a bez mikročipa koji služi kao identifikacija životinje i vlasnika, mala je vjerojatnost pronalaska neodgovornih počinitelja. Ovakve kontrole redari zato rutinski odrađuju već godinama, a mi smo im se danas pridružili u jednom od obilazaka. Pratili smo ih, naime, u Vukomercu gdje smo naišli na vlasnike četveronožaca koji su objeručke pozdravili akciju.

- Drago mi je što dolaze, dapače, ja ovo apsolutno podržavam, čak i da bude češće. Životinje bi imale bolji tretman - rekao nam je Darko, vlasnik dvogodišnje Zizi koja je strpljivo sačekala da joj komunalni redar očita čip.

Sam proces provjere trajao je nekoliko sekundi dok je mikročitač registrirao signal, nakon čega su Darko i Zizi mogli nastaviti svojim putem. Redari iz Odsjeka za nadzor držanja i postupanja sa životinjama na teren izlaze i provjeriti lokacije koje su prijavili mještani, pa usput očitaju mikročipove i ostalih pasa u toj ulici. Posjete sve kuće na čijim ogradama stoji znak "Pazi oštar pas" ili kada u dvorištu vide životinju. U, primjerice, protekla dva tjedna zabilježili su 130 očitanja, dok su u stotinjak kućanstava ljudi samo zadržali znak iz sentimentalnih razloga, čak i nakon što psa više nemaju.

- Kada prilazimo kući i dvorištu jako pazimo, pogotovo ako su psi pušteni, da ih ne uznemiravamo dok dozovemo vlasnika. Kada ih nema, ili su u kući maloljetnici, ostavljamo obavijest da smo bili - rekao je jedan od redara, Tomislav Bošnjak.

Uz obavijest, vlasnicima su ostavljene upute s brojem telefona na koji mogu nazvati i redarima pročitati broj mikročipa iz knjižice svoga psa. Prošle godine su očitali oko 3000 mikročipova, no posao im je usporio i otežao koronavirus. Kako procjenjuju da u Zagrebu ima preko 60.000 pasa vjeruju da će se ova provjera i dalje nastavljati, pogotovo jer temeljit obilazak svih mjesnih odbora zahtjeva konstantan angažman. Za sada, cilj im je brdovite dijelove grada proći prije zime, a zatim kreću u Sesvete, Dubravu, Maksimir i dalje.

- Ako pas nema mikročip zabilježimo podatke vlasnika i ide prijava veterinarskoj inspekciji. Oni zatim preuzmu sve i izdaju rješenje. Kada na ulici nađemo psa bez mikročipa zovemo azil. Na mjesečnoj razini inače pronađemo tri do pet takvih pasa - objasnio je Bošnjak. Kazne za nečipiranje pasa su od 2000 do 6000 kuna.

- Drago nam je što je provjera krenula u jačem intenzitetu, jer znamo da ako pas nije čipiran nije ni cijepljen protiv zoonoza i bjesnoće, što može biti opasno. - rekao je pročelnik Ureda za poljoprivredu i šumarstvo, Dejan Jaić.

Najteže nam im je, dodaje  pomoćnik pročelnika Ureda za komunalno redarstvo Željko Renić, kad naiđu na psa bez vlasnika.

- To budu jako tužne situacije jer pas onda ide u Dumovec - kratko će.

Redari niti jednom, dodaje, nisu doživjeli neugodnosti zbog kojih bi zatražili policijsku intervenciju, koja im stoji na raspolaganju. Zauzvrat, građani na koje smo naišli u obilasku, pohvalili su redare i njihovu ljubaznost.

- U potpunosti ovo podržavam, nek ih bude još više. I drugih akcija, ne samo za čipiranje. Zagreb je zeleni grad, trebao bi potpuno podržavati životinje i odgovorne vlasnike. - zaključila je Snježana, vlasnica koju smo zatekli u jutarnjoj šetnji s njena dva psa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije