Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba i mapa

Lionsi sa sedam slikara pomažu budućim naraštajima umjetnika

Zagreb: Petra Vugrinec, Kruno Šimunović i Tomislav Buntak organizatori humanitarne izložbe Lions kluba
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
07.10.2021.
u 08:00

Vrijednu grafičku mapu prati izložba, a klub projektom slavi 30 godina djelovanja

Maja Rožman, Petra Grozaj, Paulina Jazvić, Matko Vekić, Mitar Matić, Zoran Šimunović i Tomislav Buntak. Imena su to sedam renomiranih akademskih slikara čiji se radovi nalaze u grafičkoj mapi koja će se moći dobiti u zamjenu za donaciju, a koji se predstavljaju na izložbi “30 godina svijetlih vizija” koja se večeras otvara u galeriji Klovićevi dvori. Taj će humanitarni doprinos ići naposljetku u ruke budućih generacija umjetnika, odnosno najdarovitijih studenata Akademije likovnih umjetnosti. Projekt je to Lions kluba Zagreb kojim će obilježiti tri desetljeća svojeg dobrotvornog djelovanja.

Izdana u 180 primjeraka

– Projekt grafičke mape je hommage trenutku i vremenu koji šalje poruku poticaja na perpetuum stvaranja i dobročinstva, kao zalog vremenu inovacija i dobrobiti društva i čovječanstva. Vrijedni artefakt temeljem kojeg će biti prikupljene donacije za stipendiranje nadarenih, onih koji će u budućnosti postati dio tog istog univerzuma – opisuje Kruno Šimunović iz Lions kluba Zagreb dodajući kako je svaki od umjetnika u mapi zastupljen s tri do pet radova.

Izdana je u 180 primjeraka, a moći će se rezervirati preko e-maila kluba lionsclubzagreb@gmail.com ili pak na izložbi koja traje sve do 17. listopada u podrumskom dijelu kompleksa bivšeg isusovačkog samostana koji datira iz 17. stoljeća.

05.10.2021., Zagreb - Petra Vugrinec, Kruno Simunovic i Tomislav Buntak organizatori humanitarne izlozbe Lions kluba u Klovicevim dvorima.
Foto: Robert Anic/PIXSELL

– Svaka od njih ima jedinstveni suhi žig. S time da je Maja Rožman posebno za tu priliku izradila jednu sliku, a ostale smo uzeli iz opusa radova umjetnika – govori Šimunović.

Petra Vugrinec, voditeljica stručne službe i viša kustosica iz Klovićevih dvora, kaže kako je ulaz na izložbu slobodan, a može se doći svaki dan, osim ponedjeljka kad su zatvoreni, od 11 do 19 sati.

– Mapa i izložba su jako lijepo napravljeni, svakako vrijedi doći pogledati. A usto je organizirana za prekrasan cilj. Sretni smo što surađujemo s Lions klubom te ovim vrhunskim i aktualnim umjetnicima. Umjetnost je ljudima sada potrebna više nego ikada. Treba nam da bude utočište u ovim teškim i izazovnim vremena te mi je drago da smo stvorili program koji će ljude podići i obogatiti – navodi P. Vugrinec dodajući kako će u sklopu rođendanskog programa Lionsa imati u subotu i likovnu radionicu za djecu.

Artistička igra na platnu

Svojim radovima, kako je zapisala, među ostalim, i kustosica u katalogu izložbe, umjetnici žele poručiti da bismo se trebali vratiti temeljnim vrijednostima ljudi, odnosno čovjeku koji se igra.

– Umjetnici srednje generacije, rođeni uglavnom sedamdesetih i početkom osamdesetih, vizualne motive iz svakodnevnog života prerađuju u artističku igru na slikarskom platnu. Varirajući uvriježeno ili amblematsko, uglavnom mijenjaju doslovno značenje slikarskoga motiva obogaćujući ga novim simboličkim. Povratak igri, za koju je potrebna mašta što je osigurava sloboda uz koju se vežu mir i blagostanje. Nisu li to upravo vrijednosti za koje se i Lions club zalaže? Pa smo onda zaokružili cijelu priču da se umjetnost i život kreću ruku pod ruku dok traju godine svijetlih vizija – navodi Petra Vugrinec.

Lions klub Zagreb organizacija je skupine humanista koja od 1991. djeluje unutar globalne zajednice. Budući da su nastali u ratnim godinama, tada su posebice pomagali ljudima kojima je najviše trebalo, a i nakon toga su im čuvali leđa. Teško je, dakako, u nekoliko rečenica opisati sve što su učinili dobrog u 30 godina rada, ali zahvaljujući njima mnoge su bolnice dobile neophodne i vrijedne medicinske aparate, obitelji domove, djeca obrazovanje, stariji i nemoćni hranu... A usto potiču ljude da se osvijeste o važnosti očuvanja okoliša i zdravlja. Inicirali su zato, među ostalim, na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa i humanitarnu akciju “Pokreni se!” na Jarunu koja se raširila po cijeloj zemlji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije