Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijatelji životinja

'Kravama se u industriji uzima novorođenčad, šalje ih se na tov pa ubije nakon par godina života'

Telići u mliječnoj industriji
Foto: Prijatelji životinja
1/6
15.04.2023.
u 14:08

"Obmana javnosti toliko je snažna da mnogi ne znaju čak ni osnovnu informaciju – da krava mora biti trudna i roditi da bi joj se uopće moglo uzimati mlijeko, kao i da ona stvara mlijeko isključivo za svoje dijete", kazala je Vlatka Balaš iz Udruge

Velikom edukativnom instalacijom u središtu Zagreba udruga Prijatelji životinja želi otkriti građanima što se događa s kravama i telićima u mliječnoj industriji. U subotu 15. travnja 2023. u 11 sati, prolaznike na Trgu bana Jelačića iznenadio je kamionom s velikim vizualima izvana i videoprikazom unutar kamiona. Poruke na vanjskim vizualima kamiona mnoge bi mogle zapanjiti, iako se radi o općim informacijama. Građani mogu i zaviriti u kamion, a time i u mukotrpan život krava u mliječnoj industriji.

"Vizuali u unutrašnjosti kamiona i emotivna videa, koja će moći vidjeti svi koji zavire, dodatno će uzburkati emocije, ali i osjećaj za pravednost u slučajnih prolaznika ili onih koji će ciljano svratiti na događanje. Kroz razgovor, aktivisti Prijatelja životinja pokušat će doznati je li građanima u redu da mliječna industrija prikazuju krave sretnima unatoč tome što im odmah po rođenju uzima djecu, šalje ih na tov ili u klaonicu te ih ubije nakon svega nekoliko godina života", pišu iz Udruge. 'Želimo informirati i potaknuti javnost na razmišljanje o sudbinama krava i telića te o tome koliko propaganda mliječne industrije pokušava odvojiti potrošače od stvarnosti i važnih informacija', najavljuje Vlatka Balaš, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Dodaje kako je činjenica da kravama na mliječnim farmama oduzimaju djecu odmah nakon rođenja: „Ubijaju ih nakon četiri i pol godine, kao i muške teliće koji ne mogu davati mlijeko pa nemaju od njih koristi. No zavaravajući nastup mliječne industrije razlog je tomu što većina javnosti ne zna koju torturu životinje moraju proći da bi ljudi u hladnjacima imali mlijeko, sir ili vrhnje. Obmana javnosti toliko je snažna da mnogi ne znaju čak ni osnovnu informaciju – da krava mora biti trudna i roditi da bi joj se uopće moglo uzimati mlijeko, kao i da ona stvara mlijeko isključivo za svoje dijete.” 

VIDEO: Udruga Prijatelji životinja pokazala kako izgleda život krava u mliječnoj industriji

"Neznanje o tome potvrđuju i rezultati nezavisnog istraživanja i videoanketa koja je pratila istraživanje. Zabrinjavajuće je da 68,4 % javnosti ne zna da krave na mliječnim farmama proizvode mlijeko zato što su rodile. Istraživanje javnoga mnijenja pokazalo je i da čak 85,1 % javnosti smatra da je zavaravajuće da se mliječni proizvodi reklamiraju prikazom krava koje su sretne ili žive kao kraljice", stoji u pozivnici građanima.

Oni koji se ne mogu pridružiti subotnjem događanju imaju priliku na www.trazisekraljica.net pogledati video s prikazom praksi u industriji mlijeka i uličnu anketu. Tako mogu saznati više odnosu prema kravama i telićima unutar mliječne industrije i o korištenju biljnog mlijeka i biljnih mliječnih proizvoda.

VIDEO: Mamić drži govor pred radnicima

Komentara 6

LN
lotrscak_nije_iz_ZG
11:35 16.04.2023.

Beskorisne udruge moraju opravdati svoje postojanje i uzimanje novca iz proračuna. Pri tome idu na senzibilziranje javnosti upotrebom izraza: djeca, radjanje i slično. Ignore!

ŠO
šolman
09:53 16.04.2023.

Krave nemaju djecu nego telad, okot, mlade.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
13:01 17.04.2023.

Ovakve udruge i njihovi članovi su prvi za zagovaranje pobačaja (najnoviji trendovi su i po prirodnom rođenju ukoliko roditelji iz nekog razloga nisu zadovoljni) i opravdavanje trgovine djecom u konkretnom slučaju u Zambiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije