Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kajzerica od 122 milijuna eura nasuprot Maksimiru za 400

Dvije godine poslije stručno provedenoga natječaja za Dinamov stadion nitko ne pita za projekt koji je dobio prvu nagradu.
16. rujna 2010. u 20:41 13 komentara 262 prikaza
stadion
Foto: Arhiva Njirić

Koliko bi mogao stajati novi nogometni stadion? Dok su dosad u javnosti objavljeni projekti za obnovu stadiona u Maksimiru prema kojima jedna varijanta rušenja postojećih tribina i rekonstrukcija svih sadržaja u Maksimirskoj 128 stoje više od 400 milijuna eura, a Grad Zagreb nije odlučio hoće li se nogomet igrati u Maksimiru ili na mogućoj lokaciji na Kajzerici, reagirao je arhitekt Hrvoje Njirić. On je u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekata i Društva arhitekata Zagreba predstavio projekt zvan Plavi vulkan za koji je 2008. godine na natječaju osvojio prvu nagradu.

Bez imena tvrtke

Dok gradski čelnici u sadašnjoj besparici kalkuliraju hoće li na referendum o stadionu ili ne, a postojeće ruglo u Maksimiru sve teže ispunjava zahtjeve i propise Uefe i Fife za organizaciju domaćih i međunarodnih utakmica, arhitekt Njirić iznio je svoju viziju novoga stadiona. Kako je rekao, Kajzerica bi stajala, preračunano, 122 milijuna eura. Tu brojku Njirić je usporedio s nekim prijašnjim idejnim rješenjima rekonstrukcije Dinamova stadiona gdje su se spominjale cifre od, primjerice, 400 milijuna eura, s manjim ili većim oscilacijama. Iako ih Njirić danas nije spomenuo, posljednjih godinu dana mediji su objavili i mnogo veće cijene. Sam arhitekt nije se upuštao u nagađanja tko stoji iza te astronomske cijene (primjerice, gradnja moderne Allianz Arene u Muenchenu stajala je 280 milijuna eura), a naveo je kako iza njegove cijene od 122 milijuna eura stoji pečat domaće tvrtke koja je napravila predračun.

Nije mogao otkriti ime tvrtke koja je potvrdila predračun, budući da bi je time diskvalificirao u slučaju novoga natječaja. Kaže da je u toj cijeni predviđeno i rušenje dvaju postojećih paviljona na zapadnom dijelu Zagrebačkoga velesajma, čiji bi teren onda poslužio za novi sportski objekt.

Arhitekt se, među ostalim, u posljednje dvije godine, otkad je dobio prvu nagradu za stadion, često vraća svom projektu tražeći prihvatljiv troškovnik u skladu sa sadašnjom niskom razinom našega gospodarstva.

Njirić je novinarima objasnio da je originalni dokument projekta njegove ekipe u rukama Morane Paliković Gruden iz Gradske skupštine. Naravno da on kao projektant sa svojim timom ne može utjecati na odluke Gradske skupštine. A na njoj leži i odluka hoće li stadion biti u Maksimiru ili na Kajzerici.

Uz početno oduševljenje Plavim vulkanom, sad se nitko ne referira na legalni natječaj stručno proveden putem UHA-a.

Mjesto emocija

Činjenica je da bi ova suvremena ideja stadiona s lebdećim “oblakom” u funkciji krova bila i te kako suvremeno rješenje, bio bi to jedan novi reper, znak u prostoru na lokaciji koja je po mnogo čemu danas postala samo gradsko središte i koja će se u skoroj urbanističkoj viziji prenamjene i prometnica morati uzeti u obzir.

– Čini mi se da je na djelu i izvjesna manipulacija javnim mnijenjem i špekulacije o Maksimiru kao mjestu emocija, kaže Njirić koji je kao dijete Petrove ulice odrastao, a i danas ide na utakmice u Maksimir. I Split je svojedobno dobio novi Poljud, pa su se navijači naviknuli, kaže on.

Danas se sportski sadržaji grade na zaobilaznicama, podalje od grada. S obzirom na natječaj proveden 2008. godine kojim je Grad Zagreb predložio Kajzericu kao novu lokaciju stadiona, tretirali smo na tom mjestu sportski sadržaj kao gradski monument.

Naše zalaganje za stadion na Kajzerici ima veze s jednom pozitivnom građanskom kulturom. Uza sve to, projekt je inovativan i ekološki prihvatljiv jer se koristi recikliranim materijalima u formi modroga plašta i sintetske ćelije u konstrukciji. Tu je i lebdeći oblak u funkciji krova koji može služiti kao informativni ekran za rezultate, kaže arhitekt Hrvoje Njirić. Danas se sportski sadržaji grade na zaobilaznicama, podalje od grada. S obzirom na natječaj proveden 2008. godine kojim je Grad Zagreb predložio Kajzericu kao novu lokaciju stadiona, tretirali smo na tom mjestu sportski sadržaj kao gradski monument.

Milanka Opačić
Kuća s okućnicom vrijedi 200.000 kn
Juričan o imovinskoj Milanke Opačić: Mico, više od kuće vrijedi jedan trosjed u stanu tvoga vođe
Zaposlenici HEP-a na Advent Run utrci u Zagrebu
U EUROPSKOM VRHU
Podrška sportu i sportašima kao dio poslovne filozofije
 • dlovrici:

  najeftinije bi nam bilo ukinut nogomet.

 • Avatar Burviles
  Burviles:

  nema se tu kaj koga pitat,stadion treba izgraditi na Kajzerici i maknuti iz grada te vandale

 • Avatar ludi kekec
  ludi kekec:

  a zašto ova jedna nedovršena tribina u Maksimiru košta 500 mil. kn??? Pa zato jer su Bandić i ekipa maznuli dobar dio lovice. Nitko živ ne može reći na što se potrošilo 500 MILIJUNA kn... Pa bi to Bandić sada ... prikaži još! srušio... da nema dokaza lopovluka...